„Tartármártást készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tartármártást készíteni? == A tartármártás a legtöbb rántott étel, különösen a rántott sajtok és a rántott halak elengedhetetlen kísérő…”) |
|||
6. sor: | 6. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Egy tálba tegyük bele a tejfölt, a majonézt, a citromlevet, a cukrot, a mustárt, egy kevés sót és egy csipetnyi fehérborsot. | + | # '''Egy tálba tegyük bele a tejfölt, a majonézt, a citromlevet, a cukrot, a mustárt, egy kevés sót és egy csipetnyi fehérborsot.''' |
− | # Alaposan keverjük össze őket! | + | # '''Alaposan keverjük össze őket!''' |
− | # Kóstoljuk meg és ízlés szerint adagoljunk hozzá a kívánt alapanyagból, majd ismét keverjük össze alaposan! | + | # '''Kóstoljuk meg és ízlés szerint adagoljunk hozzá a kívánt alapanyagból, majd ismét keverjük össze alaposan!''' |
− | # Ha elértük a kívánt ízt, fedjük le és tegyük állni a hűtőbe! | + | # '''Ha elértük a kívánt ízt, fedjük le és tegyük állni a hűtőbe!''' |
− | # Az ételekhez hidegen tálaljuk! | + | # '''Az ételekhez hidegen tálaljuk!''' |
34. sor: | 34. sor: | ||
* csipetnyi só | * csipetnyi só | ||
* csipetnyi őrölt fehérbors | * csipetnyi őrölt fehérbors | ||
+ | |||
Extra hozzávalók: | Extra hozzávalók: | ||
47. sor: | 48. sor: | ||
* Az összetevőknek érnie kell, így a legjobb, ha a főzéskor a tartármártás elkészítésével kezdjük! Még jobb, ha már előző nap megcsináljuk. | * Az összetevőknek érnie kell, így a legjobb, ha a főzéskor a tartármártás elkészítésével kezdjük! Még jobb, ha már előző nap megcsináljuk. | ||
* A jó tartár hamar elfogy, így mindig gondoljunk a megfelelő mennyiségre. :) | * A jó tartár hamar elfogy, így mindig gondoljunk a megfelelő mennyiségre. :) | ||
+ | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == |
A lap 2014. július 14., 10:04-kori változata
Hogyan kell tartármártást készíteni?
A tartármártás a legtöbb rántott étel, különösen a rántott sajtok és a rántott halak elengedhetetlen kísérője. Könnyen elkészíthető olcsó alapanyagokból, ráadásul mindenki úgy ízesíti, ahogy a saját, a családja vagy a vendégei szájízének megfelel.
Lépések
- Egy tálba tegyük bele a tejfölt, a majonézt, a citromlevet, a cukrot, a mustárt, egy kevés sót és egy csipetnyi fehérborsot.
- Alaposan keverjük össze őket!
- Kóstoljuk meg és ízlés szerint adagoljunk hozzá a kívánt alapanyagból, majd ismét keverjük össze alaposan!
- Ha elértük a kívánt ízt, fedjük le és tegyük állni a hűtőbe!
- Az ételekhez hidegen tálaljuk!
Tippek
Mint már említettem, változatos módon fel is turbózhatjuk tartármártásunkat, ehhez adok most pár tippet:
- Keverhetünk bele tojássárgáját is, melytől aranyló színe lesz.
- Pikánsabb íz kedvéért bármilyen, könnyedebb száraz bort is önthetünk bele. Elég pár kortynyit.
- A cukrot nyugodtan helyettesíthetjük mézzel is, viszont abból kevesebb kell!
- Lágyabb és selymesebb íz kedvéért tegyünk hozzá olívaolajat is, egy evőkanálnyit.
Amire szükséged lehet
Hozzávalók négy személyre:
- 1 pohár tejföl (2,5 dl)
- 4-6 evőkanál majonéz
- 0,5 evőkanál mustár
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- csipetnyi őrölt fehérbors
Extra hozzávalók:
- 5 cl száraz fehérbor
- 1,5 evőkanál méz a cukor helyett
- 2 db tojássárgája
- 1-2 evőkanál olívaolaj
Figyelmeztetések
- Az összetevőknek érnie kell, így a legjobb, ha a főzéskor a tartármártás elkészítésével kezdjük! Még jobb, ha már előző nap megcsináljuk.
- A jó tartár hamar elfogy, így mindig gondoljunk a megfelelő mennyiségre. :)
Kapcsolódó videók
A következő videón másfajta arányokkal, de megnézhetitek, milyen egyszerű e remek szósz elkészítése.