„A kakukkfüvet felhasználni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell a kakukkfüvet felhasználni?)
(Lépések)
 
(3 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''A kakukkfű hatóanyagai és gyógyhatásai:''' a kakukkfűnek a föld feletti részeit, azaz a virágos, leveles hajtását használják gyógyászati célokra. Hatóanyagai közül elsősorban az illóolajok, a keserű- és cseranyagokat kell megemlíteni. Az illóolajak görcsoldó és fertőtlenítő hatásúak. A keserű- és cseranyagok serkentőleg hatnak az emésztésre, és fokozzák az emésztőnedvek termelődését.
+
# '''A kakukkfű hatóanyagai és gyógyhatásai:''' a növény főleg illóolajokat, keserű- és cseranyagokat tartalmaz, amelyek görcsoldó és fertőtlenítő hatásúak a szervezetünkre, valamint serkentőleg hatnak az emésztésünkre is, és segítik az emésztőnedvek termelődését.
# '''Alkalmazása:''' a kakukkfűtea enyhíti a gyomorfájást, csökkenti a teltségérzést és a görcsös felhasi fájdalmat. A kortyonként fogyasztott kakukkfűtea ivása, vagy a teával való gargalizálással segíthetünk a köhögésen, torokfájáson. A kakukkfű tinktúrát reumás ízületi fájdalmak enyhítésére használhatjuk. A kakukkfüves lábfürdővel pedig a hosszú állómunka utáni fájdalmakat enyhíthetjük, és így felfrissülhet a lábunk.
+
# '''Alkalmazása:''' a kakukkfűtea gyorsan enyhítheti a gyomorfájást, csökkentheti a túlzott étkezés okozta teltségérzést és a görcsös felhasi fájdalmakra is jótékonyan hat. A kakukkfű teával való gargalizálással enyhíthetjük a kínzó torokfájást. Ezenkívül a kakukkfű tinktúrát reumás ízületi fájdalmak csillapítására alkalmazhatjuk. A kakukkfüves lábfürdővel a hosszú állómunka utáni fájdalmakat csökkenthetjük, így felfrissülhet a lábunk egy hosszú, nehéz nap után.
# '''A kakukkfűtea készítése:''' forrázzunk le 1 csésze vízzel 2 teáskanálnyi szárított kakukkfüvet, fedjük le és 10-15 perc állás után szűrjük le. Amennyiben gargalizálni szeretnénk, hagyjuk kihűlni, ha köhögés elleni teát készítünk, akkor édesítsük mézzel.
+
# '''A kakukkfűtea készítése:''' két teáskanálnyi szárított kakukkfüvet forrázzunk le egy csésze forrásból levett vízzel, fedjük le, majd 10-15 perc állás után szűrjük le és várjuk meg míg kicsit lehűl. Amennyiben gargalizálni szeretnénk, hagyjuk testhőmérsékletűre kihűlni, ha köhögés elleni teát készítünk, akkor édesítsük mézzel.
# '''Tinktúra (alkoholos kivonat) elkészítése:''' öntsünk 100 ml pálinkát 4 evőkanál szárított kakukkfűre és hagyjuk állni kb. 2 hétig meleg, de sötét helyen – naponta rázogassuk. Majd szűrjük le és töltsük sötét, tiszta üvegbe. Naponta többször dörzsöljük be ezzel a fájó ízületet.
+
# '''Tinktúra (alkoholos kivonat) elkészítése:''' négy evőkanál szárított kakukkfűre öntsünk 100 ml pálinkát, majd hagyjuk állni kb. két hétig egy meleg, de sötét helységben – naponta rázogassuk össze többször. Amikor letelt a két hét, szűrjük le a kész tinktúrát - jól nyomkodjuk ki a levelekből a maradékot is - és töltsük egy sötét, tiszta, légmentesen zárható üvegbe. Alaposan masszírozzuk át vele naponta többször is a fájó ízületeinket a tinktúrával.
# '''Kakukkfüves lábfürdő:''' keverjünk össze 5 evőkanál kakukkfüvet 2 evőkanál rozmaringgal és forrázzuk le 1 csésze forrásban lévő vízzel. 10 perc után szűrjük le és adjuk hozzá a lábfürdő vizéhez. Kellemes hőfokon, 10-20 percig áztassuk a lábunkat. Utána töröljük szárazra és krémezzük be zsíros lábkrémmel.
+
# '''Kakukkfüves lábfürdő alkalmazása:''' a fáradt lábainkra igazán frissítő hatású lehet egy kakukkfüves lábfürdő alkalmazása. Az elkészítéséhez keverjünk össze öt evőkanál szárított kakukkfüvet két evőkanál rozmaringgal és forrázzuk le őket egy csésze forrásban lévő vízzel. Nagyjából 10 perc szükséges a kellő hatóanyag kinyeréséhez, ezután  szűrjük le a vizet, majd öntsük a lábfürdőnk vizéhez. Épp, hogy meleg hőmérsékleten, olyan 10-20 percig áztassuk a lábunkat benne.  
# '''A kakukkfű, mint fűszer:''' a kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. Használjuk fűszerként sűrű hús- és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Ajánlják borhoz, vadhúsokhoz, kagylóhoz, baromfihoz is a használatát. A citromillatú kakukkfű csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez jól illeszthető.
+
# '''A kakukkfű, mint fűszer:''' a kakukkfű kimondottan jól párosítható a petrezselyemgyökérrel és babérlevéllel. Fűszerként használhatjuk sűrű levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Ajánlják még borok ízesítéséhez, valamint a vadhús, kagyló, illetve a baromfihoz is kitűnően illeszthető. A citromillatú kakukkfüvet főként csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez érdemes fűszerként használni, az igazán pikáns és karakteres ízhatás elérésére.
 
 
 
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
41. sor: 39. sor:
  
 
* A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.
 
* A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.
 +
 +
[[Kategória:Egészség]]
  
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Egészség]]

A lap jelenlegi, 2014. június 12., 16:51-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a kakukkfüvet felhasználni?

Kakukkfű.jpg

A kakukkfű egy igazán multifunkcionális gyógynövény és fűszer, karakteres ízével igazán finom ételeket készíthetünk. Emellett sokféle egészségi panasznál is jótékony hatású lehet, mivel görcsoldó, fertőtlenítő és emésztésserkentő.

[szerkesztés] Lépések

  1. A kakukkfű hatóanyagai és gyógyhatásai: a növény főleg illóolajokat, keserű- és cseranyagokat tartalmaz, amelyek görcsoldó és fertőtlenítő hatásúak a szervezetünkre, valamint serkentőleg hatnak az emésztésünkre is, és segítik az emésztőnedvek termelődését.
  2. Alkalmazása: a kakukkfűtea gyorsan enyhítheti a gyomorfájást, csökkentheti a túlzott étkezés okozta teltségérzést és a görcsös felhasi fájdalmakra is jótékonyan hat. A kakukkfű teával való gargalizálással enyhíthetjük a kínzó torokfájást. Ezenkívül a kakukkfű tinktúrát reumás ízületi fájdalmak csillapítására alkalmazhatjuk. A kakukkfüves lábfürdővel a hosszú állómunka utáni fájdalmakat csökkenthetjük, így felfrissülhet a lábunk egy hosszú, nehéz nap után.
  3. A kakukkfűtea készítése: két teáskanálnyi szárított kakukkfüvet forrázzunk le egy csésze forrásból levett vízzel, fedjük le, majd 10-15 perc állás után szűrjük le és várjuk meg míg kicsit lehűl. Amennyiben gargalizálni szeretnénk, hagyjuk testhőmérsékletűre kihűlni, ha köhögés elleni teát készítünk, akkor édesítsük mézzel.
  4. Tinktúra (alkoholos kivonat) elkészítése: négy evőkanál szárított kakukkfűre öntsünk 100 ml pálinkát, majd hagyjuk állni kb. két hétig egy meleg, de sötét helységben – naponta rázogassuk össze többször. Amikor letelt a két hét, szűrjük le a kész tinktúrát - jól nyomkodjuk ki a levelekből a maradékot is - és töltsük egy sötét, tiszta, légmentesen zárható üvegbe. Alaposan masszírozzuk át vele naponta többször is a fájó ízületeinket a tinktúrával.
  5. Kakukkfüves lábfürdő alkalmazása: a fáradt lábainkra igazán frissítő hatású lehet egy kakukkfüves lábfürdő alkalmazása. Az elkészítéséhez keverjünk össze öt evőkanál szárított kakukkfüvet két evőkanál rozmaringgal és forrázzuk le őket egy csésze forrásban lévő vízzel. Nagyjából 10 perc szükséges a kellő hatóanyag kinyeréséhez, ezután szűrjük le a vizet, majd öntsük a lábfürdőnk vizéhez. Épp, hogy meleg hőmérsékleten, olyan 10-20 percig áztassuk a lábunkat benne.
  6. A kakukkfű, mint fűszer: a kakukkfű kimondottan jól párosítható a petrezselyemgyökérrel és babérlevéllel. Fűszerként használhatjuk sűrű levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Ajánlják még borok ízesítéséhez, valamint a vadhús, kagyló, illetve a baromfihoz is kitűnően illeszthető. A citromillatú kakukkfüvet főként csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez érdemes fűszerként használni, az igazán pikáns és karakteres ízhatás elérésére.

[szerkesztés] Tippek

  • A kakukkfű virágát kedvelik a méhek, amellyel értékes mézet adnak.
  • A kakukkfű elősegíti a zsírok lebontását.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Kakukkfűtea
  • Pálinka


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mértékkel bánjunk vele, mert frissen nagyon erős az íze.
  • Vigyázzunk, meg ne égessük a lábunkat.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.

Az oldal szerzői

Mező