„A laktózérzékenyeknek étkezni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Tippek) |
Mező (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?) |
||
(4 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? == | == Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:Milk_protein.jpg|right|250px]]Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinkat (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünket az elfogyasztott ételek okozhatják. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani, a lebontáshoz szükséges laktáz nevű enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Ilyenkor szigorú diétát kell tartani hosszú időn keresztül. A cikkel abban segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni, és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # '''Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása''': először tisztáznunk kell a tejben lévő problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni. | + | # '''Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása''': először tisztáznunk kell a tejben lévő, problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni. |
− | # '''A kalciumbevitel biztosítása''': aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, | + | # '''A kalciumbevitel biztosítása''': aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, így egyes késztermékeket is, de az egyedi tűréshatár meghatározásával beilleszthetjük a tejet étrendünkbe. Ha mégis úgy döntünk, vagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak fogyasztása, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet. |
− | # '''A tej helyettesítése''': a tej pótlására kiváló megoldást | + | # '''A tej helyettesítése''': a tej pótlására kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula- és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből készített tej is. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett gabonákból készített tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona- vagy szójaalapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis kölesgombóc lehet. |
− | # '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, | + | # '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer-áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát, és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is tartalmaznak, amelyek segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl). |
− | # '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben | + | # '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben (mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul). Ebben az esetben elsődleges fehérjeforrások lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás. |
− | # '''Laktáz enzim tabletta alkalmazása''': szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, | + | # '''Laktáz enzim tabletta alkalmazása''': szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, vagy az orvosunkkal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket. |
− | # '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul | + | # '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket, és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaznak tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amelyek tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, a feldolgozott ételek, a gyógykészítmények, a készételek, a húshelyettesítők és a fehérje-kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Vezessünk étkezési naplót és tapasztaljuk ki melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek és mennyi idő múlva érik el a | + | * Vezessünk étkezési naplót, és tapasztaljuk ki, melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket, és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek, és mennyi idő múlva érik el a problemás intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is! |
* A laktózszegény étrendet lehetőleg egy dietetikus segítségével állítsuk össze, valamint egy gasztroenterológus szakorvossal is konzultáljunk. | * A laktózszegény étrendet lehetőleg egy dietetikus segítségével állítsuk össze, valamint egy gasztroenterológus szakorvossal is konzultáljunk. | ||
− | * Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból | + | * Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból vagy kukoricakeményítőből pudingot. |
− | * Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. | + | * Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüljük a friss sajtokat, pl. a ricottát, a lágy- és krémsajtokat és a túrót. |
* Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható. | * Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható. | ||
− | * Ajánlott probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, | + | * Ajánlott probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amelyek nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában és a bélflóra rendezésében. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
32. sor: | 32. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont | + | * A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetők. |
− | * Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító | + | * Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítmények (probiotikumok) segítségével tehetünk meg. |
* Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel. | * Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel. | ||
− | * | + | * Keressünk fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnánk. Az orvos egy teszttel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tüneteink valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak. |
− | * | + | * Kérdezzük meg az orvosunkat, mielőtt bármilyen gyógyszert szednénk. |
− | * | + | * Biztosítsuk a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból. |
53. sor: | 53. sor: | ||
* [https://laktozerzekeny.hu/a-laktozerzekenysegrol/a-laktozerzekenyseg-kezelese/ A laktózérzékenység kezelése.] | * [https://laktozerzekeny.hu/a-laktozerzekenysegrol/a-laktozerzekenyseg-kezelese/ A laktózérzékenység kezelése.] | ||
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g A laktózérzékenységről.] | * [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g A laktózérzékenységről.] | ||
− | * [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/miert-hasznosabbak-a-novenyi-italok-mint-a-tejtermekek | + | * [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/miert-hasznosabbak-a-novenyi-italok-mint-a-tejtermekek Hasznos információk a növényi tejekről.] |
− | * [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mivel-gazdagithato-a-tejerzekenyek-etrendje Mikkel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje | + | * [http://www.napfenyesetterem.hu/vegan-eletmod/mivel-gazdagithato-a-tejerzekenyek-etrendje Mikkel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje?] |
[[Kategória:Egészség]] | [[Kategória:Egészség]] |
A lap jelenlegi, 2014. május 6., 20:01-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a laktózérzékenyeknek étkezni?
Nem is gondolnánk rá, de az emésztési problémáinkat (puffadás, hasmenés, gyomorfájás) és a rossz közérzetünket az elfogyasztott ételek okozhatják. Laktózérzékenységről (tejcukor-érzékenység) vagy laktóz-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz nevű cukrot lebontani, a lebontáshoz szükséges laktáz nevű enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt. Ilyenkor szigorú diétát kell tartani hosszú időn keresztül. A cikkel abban segítünk, hogy mikre érdemes odafigyelni, és hogyan kell egy laktózszegény étrendet összeállítani.
[szerkesztés] Lépések
- Tejfehérje vagy tejcukor-érzékenység diagnosztizálása: először tisztáznunk kell a tejben lévő, problémát okozó összetevőt, ami lehet a tejfehérjéje és a tejben lévő cukor, vagyis a laktóz. Ennek a kiderítésére sokféle módszer létezik, mindenképpen orvossal kell konzultálni.
- A kalciumbevitel biztosítása: aki tejérzékeny, sajnos nélkülöznie kell minden tejes ételt, így egyes késztermékeket is, de az egyedi tűréshatár meghatározásával beilleszthetjük a tejet étrendünkbe. Ha mégis úgy döntünk, vagy szükséges a diétánkat a tej kizárásával kiviteleznünk, néhány vitamint és ásvány anyagot feltéten pótolnunk kell, ami a tejben van. Erre a legjobb megoldás az olajos magvak fogyasztása, így a mák, a szezámmag, a tökmag, a mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgómag, a gesztenye és a földimogyoró is jó választás lehet.
- A tej helyettesítése: a tej pótlására kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú növényi tejek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható a nagy hipermarketekben rizstej, szójatej, zabtej, mandula- és mogyorótej, kókusztej, sőt még kölesből készített tej is. A növényi tejek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére a főzés/sütés során, ahol az eredeti receptben megjelölt mennyiséggel megegyezően használhatjuk őket. Emellett gabonákból készített tejszínek is léteznek: pl. rizstejszín és zabtejszín, valamint a kókusztej is alkalmas a tejszín pótlására. Ma már sok boltban kapható gabona- vagy szójaalapú joghurt, puding és sajt (pl. tofu, növényi sajt). A túró helyettesítését főtt kölessel kompenzálhatjuk, így pl. a túrógombóc alternatívája a hamis kölesgombóc lehet.
- A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése: szinte az összes nagyobb élelmiszer-áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát, és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is tartalmaznak, amelyek segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
- A fehérje pótlása: amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben (mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul). Ebben az esetben elsődleges fehérjeforrások lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
- Laktáz enzim tabletta alkalmazása: szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető, a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, vagy az orvosunkkal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
- Figyeljünk a termékek összetételére: óvatlanul levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket, és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaznak tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amelyek tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, a feldolgozott ételek, a gyógykészítmények, a készételek, a húshelyettesítők és a fehérje-kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
[szerkesztés] Tippek
- Vezessünk étkezési naplót, és tapasztaljuk ki, melyik tejtermék okoz problémát. Együnk vagy igyunk csak egyféle tejterméket, és figyeljük meg, hogy utána milyen tünetek jelentkeznek, és mennyi idő múlva érik el a problemás intenzitásukat – ezt jelezzük az orvosunknak is!
- A laktózszegény étrendet lehetőleg egy dietetikus segítségével állítsuk össze, valamint egy gasztroenterológus szakorvossal is konzultáljunk.
- Ha egy egyszerű és gyors desszertre vágyunk, készítsünk otthon gabonatejből és pudingporból vagy kukoricakeményítőből pudingot.
- Számos kemény sárga sajt szinte alig tartalmaz laktózt. Minél hosszabb ideig érlelt a sajt, annál kevesebb laktózt tartalmaz. Kerüljük a friss sajtokat, pl. a ricottát, a lágy- és krémsajtokat és a túrót.
- Érdemes tudni, hogy egyes fagylaltoknál laktáz enzimet használnak, így a laktóz kristályosodását meg tudják állítani, ezért a legtöbb fagylalt jól tolerálható.
- Ajánlott probiotikumos étrend-kiegészítőket szednünk, amelyek nagy segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában és a bélflóra rendezésében.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Étkezési napló
- Laktáz enzimpótló tabeletta
- Probiotikumok
- Laktózmentes termékek
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A laktóz-intitolerancia nem gyógyítható, viszont helyes és szigorú diétával a tünetek teljesen megszüntethetők.
- Fontos odafigyelnünk a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítására, amit specifikus bélflóra helyreállító készítmények (probiotikumok) segítségével tehetünk meg.
- Különösen vigyázzunk az édes tejsavó por, illetve a savó feliratú termékekkel.
- Keressünk fel egy szakorvost, mielőtt bármilyen ételt kizárnánk. Az orvos egy teszttel igazolni tudja a laktózérzékenységet, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a tüneteink valóban a laktóz-intolerancia miatt vannak, és nem valamilyen más betegségből származnak.
- Kérdezzük meg az orvosunkat, mielőtt bármilyen gyógyszert szednénk.
- Biztosítsuk a napi elegendő kalciumot egyéb növényi forrásokból.