„Horchatát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Mező (vitalap | szerkesztései) (→Amire szükséged lehet) |
(→Amire szükséged lehet) |
||
(4 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
8. sor: | 8. sor: | ||
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst. | # Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst. | ||
− | # Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet. | + | # Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet, és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet. |
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen. | # Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen. | ||
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele. | # Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele. | ||
− | # Adjunk hozzá egy evőkanál | + | # Adjunk hozzá egy evőkanál vaníliakivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot. |
− | # Keverjük össze és tegyük be fél órára a hűtőbe. | + | # Keverjük össze, és tegyük be fél órára a hűtőbe. |
− | |||
=== Mandulából készült horchata === | === Mandulából készült horchata === | ||
− | # | + | # Daráljunk le 200 gramm héjas mandulát. |
− | # A mandulaőrleményhez | + | # A mandulaőrleményhez adjunk egy fahéjrudat, és öntsünk rá 1 liter forró vizet. |
− | # | + | # Forraljuk 1-2 percig egy lábosban. |
− | # Nagyon finom lyukú | + | # Nagyon finom lyukú szűrőn keresztül öntsük át egy kannába. |
− | # A leszűrt levet | + | # A leszűrt levet öntsük vissza a lábosba és tegyük vissza bele a fahéjrudat, majd forraljuk pár percig újra. |
− | # | + | # Szűrjük át még egyszer, ügyeljünk rá, hogy csak tiszta mandulatej maradjon, manduladarabkák és a fahéjrúd véletlenül se. |
− | # | + | # Öntsünk hozzá még 1-2 liter vizet, és tegyünk bele 300 g cukrot, majd keverjük össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez). |
− | # | + | # Tegyük be pár órára a hűtőbe. |
− | [[Fájl:Procesado_horchata.jpg|350px]] | + | [[Fájl:Procesado_horchata.jpg|center|350px]] |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját | + | * Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját belereszelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze. |
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele. | * Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele. | ||
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel. | * Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel. | ||
* Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat. | * Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat. | ||
− | * A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs és mandulatejet. | + | * A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs- és mandulatejet. |
− | * Érdemes egy tiszta | + | * Érdemes egy tiszta gézt a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni. |
* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul. | * Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul. | ||
42. sor: | 41. sor: | ||
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs | * 1 pohár nyers hosszúszemű rizs | ||
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő | * 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő | ||
− | * 1 teáskanál | + | * 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma |
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd | * 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd | ||
* 1 teáskanál mandulaaroma | * 1 teáskanál mandulaaroma | ||
48. sor: | 47. sor: | ||
* Víz | * Víz | ||
* Sűrített tej | * Sűrített tej | ||
− | * Szűrő és tiszta géz | + | * Szűrő és bele esetleg tiszta géz |
* Turmixgép | * Turmixgép | ||
* Lábos | * Lábos |
A lap jelenlegi, 2014. március 31., 09:00-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell horchatát készíteni?
A horchata egy mandulatejből vagy rizstejből készített fűszeres üdítőital, amelyet Spanyolországban és Mexikóban készítenek. A helyi piacokon különböző ízesítésben árulják, így országonként és régiónként változik az ízviláguk is. Aki tejérzékeny vagy laktózérzékeny, annak nem újdonság a növényi tejek fogyasztása, így ez az ital az ő étrendjükbe is bátran beleilleszthető. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet elkészíteni házilag, most tanuld meg te is, ebben nyújtunk neked segítséget.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Rizsből készített horchata
- Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
- Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet, és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
- Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
- Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
- Adjunk hozzá egy evőkanál vaníliakivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
- Keverjük össze, és tegyük be fél órára a hűtőbe.
[szerkesztés] Mandulából készült horchata
- Daráljunk le 200 gramm héjas mandulát.
- A mandulaőrleményhez adjunk egy fahéjrudat, és öntsünk rá 1 liter forró vizet.
- Forraljuk 1-2 percig egy lábosban.
- Nagyon finom lyukú szűrőn keresztül öntsük át egy kannába.
- A leszűrt levet öntsük vissza a lábosba és tegyük vissza bele a fahéjrudat, majd forraljuk pár percig újra.
- Szűrjük át még egyszer, ügyeljünk rá, hogy csak tiszta mandulatej maradjon, manduladarabkák és a fahéjrúd véletlenül se.
- Öntsünk hozzá még 1-2 liter vizet, és tegyünk bele 300 g cukrot, majd keverjük össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).
- Tegyük be pár órára a hűtőbe.
[szerkesztés] Tippek
- Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját belereszelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
- Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
- Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
- Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
- A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs- és mandulatejet.
- Érdemes egy tiszta gézt a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
- Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
- 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
- 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
- 1 teáskanál mandulaaroma
- 200 g héjas mandula
- Víz
- Sűrített tej
- Szűrő és bele esetleg tiszta géz
- Turmixgép
- Lábos
- Kancsó
- Reszelő
- Kávédaráló
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Amennyiben tejjel gazdagítod a horchatát, akkor vedd figyelembe, hogy a tejallergiások már nem fogyaszthatják.
- Többször szűrd át a tejet, hogy ne maradjon benne se mandula, se rizs.
- Aki allergiás a mandulára, az nem fogyaszthatja ezt az italt!
- Ne felejtsd el alaposan átmosni többször folyó meleg víz alatt a nyers rizst.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók