„Kókuszos tápióka pudingot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Mező (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
(→Kapcsolódó videók) |
||
(11 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni? == | == Hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni? == | ||
− | [[Fájl:120037_tapioka04.jpg|right|300px]]Ha már unjuk a tejberizst, viszont az édes ízek rabjai vagyunk és a desszert kihagyhatatlan egy ebéd lezárásakor | + | [[Fájl:120037_tapioka04.jpg|right|300px]]Ha már unjuk a tejberizst, viszont az édes ízek rabjai vagyunk, és a desszert kihagyhatatlan egy ebéd lezárásakor vagy akár tízóraira, akkor érdemes kipróbálni Thaiföld egyik nemzeti édességet: a kókuszos tápióka pudingot. Ez egy igazán karakteres ízű édesség, melynek elkészítése pofonegyszerű, és sok alapanyag sem kell hozzá. Lássuk, hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni! |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre. | + | # Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje, és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre. |
− | # Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai | + | # Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket. |
# Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki. | # Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki. | ||
− | # Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak | + | # Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet, és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak lesznek. |
#* Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét. | #* Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét. | ||
− | #* Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket | + | #* Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket. |
− | # A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze | + | # A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy, hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze épp csak addig, míg a pálmacukor fel nem olvad. |
− | # A végén reszeljünk bele egy lime héját és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst. | + | # A végén reszeljünk bele egy lime héját, és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst. |
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:DSC_8071.JPG|center|300px]] |
== Tippek == | == Tippek == | ||
19. sor: | 19. sor: | ||
* A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni. | * A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni. | ||
* A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél. | * A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél. | ||
− | * Készíthetünk sok gyümölcsből készült | + | * Készíthetünk sok gyümölcsből készült pudingváltozatokat: eperrel, mangóval, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, áfonyával stb. - ízlés szerint. |
* A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz). | * A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz). | ||
* Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk. | * Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk. | ||
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
41. sor: | 40. sor: | ||
* Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban. | * Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban. | ||
* Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk. | * Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk. | ||
− | |||
− | |||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2014. március 24., 10:22-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni?
Ha már unjuk a tejberizst, viszont az édes ízek rabjai vagyunk, és a desszert kihagyhatatlan egy ebéd lezárásakor vagy akár tízóraira, akkor érdemes kipróbálni Thaiföld egyik nemzeti édességet: a kókuszos tápióka pudingot. Ez egy igazán karakteres ízű édesség, melynek elkészítése pofonegyszerű, és sok alapanyag sem kell hozzá. Lássuk, hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni!
[szerkesztés] Lépések
- Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje, és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre.
- Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket.
- Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki.
- Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet, és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak lesznek.
- Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét.
- Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket.
- A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy, hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze épp csak addig, míg a pálmacukor fel nem olvad.
- A végén reszeljünk bele egy lime héját, és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst.
[szerkesztés] Tippek
- A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni.
- A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél.
- Készíthetünk sok gyümölcsből készült pudingváltozatokat: eperrel, mangóval, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, áfonyával stb. - ízlés szerint.
- A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz).
- Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 20 dkg apró tápiókagyöngy
- 3 db thai citromfű
- 1 csipet só
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg pálmacukor
- 5 dl kókusztej
- 1 db zöldcitrom
- Víz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A lime héját alaposan dörzsöljük és mossuk át reszelés előtt, jó meleg víz alatt.
- Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban.
- Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk.