„A 2011-es ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Mező (vitalap | szerkesztései) |
|||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
+ | === A köles alapfőzet elkészítése === | ||
− | + | # Az 1100ml tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott 290g hántolt kölest. Közben tegyünk hozzá egy csipet sót és egy vaníliarúd kikapart belsejét. | |
− | + | # 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a 260g cukrot, a 60g vajat és egy citrom reszelt héját. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | # | ||
− | # 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és | ||
# Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g). | # Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g). | ||
# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel. | # '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel. | ||
22. sor: | 14. sor: | ||
=== A piskóta elkészítése === | === A piskóta elkészítése === | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt. | # Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt. | ||
− | # A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet | + | # A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört 60g túrót, a 30g mandulalisztet, a 70g lenmagpelyhet, és 3 egész tojást - ne tegyük forrón bele, mert megfő. |
# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön. | # Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön. | ||
=== A töltelék elkészítése === | === A töltelék elkészítése === | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára. | # A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára. | ||
# A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. | # A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. | ||
# A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját. | # A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját. | ||
# A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el. | # A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el. | ||
− | |||
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát. | # Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát. | ||
=== A sárgabarack öntet elkészítése === | === A sárgabarack öntet elkészítése === | ||
− | |||
− | |||
− | |||
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá. | # Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá. | ||
− | # | + | # 230g sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le. |
− | # Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra. | + | # Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a 70g cukorban elkevert 4,5g pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra. |
# Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe. | # Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe. | ||
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva. | # '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva. | ||
68. sor: | 46. sor: | ||
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából. | * Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából. | ||
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém. | * Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém. | ||
− | + | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
+ | * '''A köles alapfőzethez a hozzávalók''': | ||
+ | ** 290 g hántolt köles | ||
+ | ** 1100 ml tej | ||
+ | ** 260 g cukor | ||
+ | ** 1 db vanília rúd kikapart belseje | ||
+ | ** 5 g só | ||
+ | ** 60 g vaj | ||
+ | ** 1 db citrom reszelt héja | ||
+ | * '''A piskótához a hozzávalók''': | ||
+ | ** 960 g lefőzött kölesalap | ||
+ | ** 3 egész tojás | ||
+ | ** 30 g mandulaliszt | ||
+ | ** 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely | ||
+ | ** 60 g áttört túró | ||
+ | * '''A töltelékhez a hozzávalók''': | ||
+ | ** 500 g langyosra hűlt kölesalap | ||
+ | ** 100 g darabolt sárgabarackkonzerv | ||
+ | ** 50 g sárgabaracköntet | ||
+ | ** 150 g felvert tejszínhab | ||
+ | ** 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin | ||
+ | * '''A sárgabarack öntethez a hozzávalók''': | ||
+ | ** 230 g sárgabarack | ||
+ | ** 70 g cukor | ||
+ | ** 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot) | ||
* Zila zselés tortaforma | * Zila zselés tortaforma | ||
* Sima és szilikonos sütőpapír | * Sima és szilikonos sütőpapír | ||
91. sor: | 93. sor: | ||
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.] | * [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.] | ||
− | |||
− | |||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2014. március 13., 19:50-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a 2011-es ország tortáját elkészíteni?
Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. Az ország tortájának két egyedisége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos ízkombinációt tartalmazó kreációból kell készülnie. 2011 nyertes tortája a Kecskeméti barackos kölestorta lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és hagyományos, régi alapanyagokból alkotott meg. A torta elkészítése kicsit időigényes, de a harmonikus ízkombináció kárpótol minket. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan és milyen alapanyagokból kell elkészíteni a 2011-es ország tortáját!
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] A köles alapfőzet elkészítése
- Az 1100ml tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott 290g hántolt kölest. Közben tegyünk hozzá egy csipet sót és egy vaníliarúd kikapart belsejét.
- 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a 260g cukrot, a 60g vajat és egy citrom reszelt héját.
- Kb. 1400 gramm kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel, és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém is (500 g).
- A megfőtt alapot szedjük ketté: mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g) a piskótasütéséhez használunk fel.
[szerkesztés] A piskóta elkészítése
- Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.
- A lefőzött és kicsit kihűlt kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört 60g túrót, a 30g mandulalisztet, a 70g lenmagpelyhet, és 3 egész tojást - ne tegyük forrón bele, mert megfő.
- Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
[szerkesztés] A töltelék elkészítése
- A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
- A langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint.
- A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját.
- A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük, figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.
- Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
[szerkesztés] A sárgabarack öntet elkészítése
- Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.
- 230g sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le.
- Vegyük le a tűzről, ha felforrt, adjuk hozzá a 70g cukorban elkevert 4,5g pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra.
- Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított tortarészekbe.
- Díszítés: csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
[szerkesztés] Tippek
- Szerezzünk be egy, a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát.
- A kölesalapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen.
- A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta.
- Próbáljunk hántolt kölest használni.
- Amikor a kölesalapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert oda tud égni és kemény lesz.
- A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e, mielőtt kiöntjük a formába.
- A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni, és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani!
- Mielőtt a piskótához szükséges kölesalapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl.
- Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
- Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A köles alapfőzethez a hozzávalók:
- 290 g hántolt köles
- 1100 ml tej
- 260 g cukor
- 1 db vanília rúd kikapart belseje
- 5 g só
- 60 g vaj
- 1 db citrom reszelt héja
- A piskótához a hozzávalók:
- 960 g lefőzött kölesalap
- 3 egész tojás
- 30 g mandulaliszt
- 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
- 60 g áttört túró
- A töltelékhez a hozzávalók:
- 500 g langyosra hűlt kölesalap
- 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
- 50 g sárgabaracköntet
- 150 g felvert tejszínhab
- 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
- A sárgabarack öntethez a hozzávalók:
- 230 g sárgabarack
- 70 g cukor
- 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
- Zila zselés tortaforma
- Sima és szilikonos sütőpapír
- Növényi tortaforma kifújó spray
- Alapanyagok
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vigyázzunk a lábassal és a sütőből kiszedett piskóta fémkarikájával, forrók lehetnek, meg ne égessük magunkat.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók