„A 2008-as ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell a 2008-as ország tortát elkészíteni?)
(Nincs különbség)

A lap 2014. március 12., 21:44-kori változata

Hogyan kell a 2008-as ország tortát elkészíteni?

A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. 2008-ban a Szatmári szilvatorta lett az ország tortája cím győztese, amit Zila László mestercukrász készített el. Egy igazi kuriózum, melyben a szilva, a csoki, a marcipán és a szilvapálinka a főbb domináló ízkombináció. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Szatmári szilvatortát elkészíteni.


Lépések

A piskóta elkészítése

  • 340 g aszalt szilva
  • 60 ml Casino Rum
  • 70 g finom dió
  • 120 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 120 g egész tojás
  • 140 g liszt
  • 5 g sütőpor
  • 5 g fahéj
  • 7 g citromhéjreszelék
  • 3 g só
  • 1 db vaníliarúd
  1. Az aszalt szilvát kockázzuk fel, és közben egy edénybe forraljunk vizet, majd amikor felforrt a víz, rakjuk bele a szilvát. Figyeljünk rá, hogy csak addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul, nem szabad teljesen megfőzni, még picit roppanós legyen.
  2. Amikor kész szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le.
  3. Az egész tojásokat üssük bele egy edénybe és kaparjuk bele a vanília rúd belsejét.
  4. A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsük rá a rumot.
  5. Keverjük ki nagyon habosra a vajat a porcukorral, amikor már krémes állagú az a megfelelő. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Amennyiben ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, valamint hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.
  6. A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat.
  7. A kész tésztából három 0,34 kg-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, s 210 C-on 10 percig süssük készre őket.
  8. Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.

A marcipánkrém elkészítése

  • 130 ml tej
  • 100 g tojássárgája
  • 100 g marcipán
  • 11 g keserű marcipán
  • 22 g cukor
  • 130 g tejszínhab
  • 30 g főzött zselatin
  1. A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
  2. Reszeljük le a marcipánokat és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejhez.
  3. A maradék tejjel (1/3 rész) a tojássárgáját alacsony lángon és folyamatos keverés mellett krémes állagot kell, hogy kapjunk. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
  4. Főzzük ki a zselatint kb. 150 ml vízzel oldjuk fel.
  5. Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a marcipánkrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!

A csokikrém

  • 90 ml tej
  • 100 g tojássárgája
  • 30 g kakaó massza
  • 60 g cukor
  • 100 g tejszínhab
  • 20 g főzött zselatin
  1. A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
  2. Adagoljuk hozzá a kakaó masszát és a tejjel 1/3 részével összekevert tojást.
  3. Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
  4. Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
  5. Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!

Szilvapálinkás szirup

  • 30 ml eredeti szilvapálinka
  • 30 ml cukorszirup (50 %-os)
  1. Keverjük össze a két hozzávalót.

A torta összeállítása

  1. A mind 3 piskótát kenjük meg a pálinkás sziruppal és 50 g házi szilvalekvárral, majd hintsük meg pörkölt finom dióval (laponként 20g).
  2. Egy tortalapra egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas tortakarikát rakjunk rá.
  3. A karikába helyezünk egy megkent piskótát és csokikrém nagy részét egyenletesen kenjünk rá, viszont kb. 30 grammot hagyjunk a tetejére.
  4. Ráhelyezzük a következő piskótát, majd rákenjük a marcipánkrém háromnegyed részét.
  5. Az elkent krémre rétegezzük a harmadik piskótát, amit a maradék marcipánkrémmel kenjünk meg, és a csokikrémmet öntsük rá, oszlassuk el egységesen és márványosítsuk a felületét (dermedjen meg).
  6. Tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy kellően megdermedjen, osszuk fel 16 szeletre, és a szeletek végét felvert tejszíncsókokkal, aszalt szilvával, valamint az oldalát tejszínhabbal és pörkölt szeletelt mandulával díszítjük.

Tippek

  • Ne keverjük ki előre a krémeket, csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk.

Amire szükséged lehet

  • Alapanyagok és eszközök
  • 23 cm-es tortakarika


Figyelmeztetések

  • A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező, Nárcisz10