„A 2011-es ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell a 2011-es ország tortát elkészíteni?)
(Nincs különbség)

A lap 2014. március 2., 18:42-kori változata

Hogyan kell a 2011-es ország tortát elkészíteni?

Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 150 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok cukrászmesterei nevezhetnek a saját torta különlegességükkel. Az ország tortájának két különlegessége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációból kell készülnie. 2011 nyertes ország tortája a Kecskeméti barackos kölestorta lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és pár igazán hagyományos és tradicionális régi alapanyagból alkotott meg. A torta elnevezése értelemszerűen a két fő domináló összetevőt takarja, illetve ezen felül két eseményhez is fűződik: a cukrászmester által készített tortái három egymást követő éven át is elnyerték az ország tortája címet, és a második győztes tortát követően egy levelet kapott, amelyet egy Kecskeméti személy írt. A levélíró azt kérte, hogy kecskeméti barackbók készítsen tortát, mivel nagy híre van a kecskeméti baracknak. Majd kapott még egy levelet Karcagról, melyben azt kérték, hogy legyen az ország tortája kölesből, mivel Karcagon nagy hagyománya van a kölesnek. E két levél hatására konstruálódott meg a Kecskeméti barackos kölestorta receptje. A torta 3 rétegből áll, és a fő alapanyaga a köles, ami egy igazán tápláló és egészséges gabonaféle: kovasavban, fluorban, foszforban, kénben, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban gazdag, és ezen felül bővelkedik B1, B2, B3, B5, B6, B17 vitaminokban. Amellett, hogy gluténmentes, az egyetlen olyan gabonánk, ami lúgosítja a szervezetet, valamint hatékony antioxidáns, illetve prebiotikus hatású. Viszont szükséges lehet beszereznünk egy speciális tortaformát, amit a torta megálmodója Zila Tortaformának nevezett el. A torta elkészítése kicsit időigényes, de a sok munka végeredménye és a harmonikus ízkombináció kárpótol mindent. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan kell és milyen alapanyagokból elkészíteni a 12 szeletes 2011-es ország tortáját!


Köles alapfőzet elkészítése

  • 290 g hántolt köles
  • 1100 ml tej
  • 260 g cukor
  • 1 db vanília rúd kikapart belseje
  • 5 g só
  • 60 g vaj
  • 1 db citrom reszelt héja
  1. Elkészítés: a tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott kölest. Közben tegyük hozzá a csipet sót és a vaníliarúd kikapart belsejét.
  2. 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
  3. Kb. 1400 gramm köles alap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém is (500 g).
  4. A megfőtt alapot szedjük ketté: mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik 960 g köles alapunk, amit a piskóta sütéséhez használunk fel.


A piskóta elkészítése

  • 960 g lefőzött köles alap
  • 3 egész tojás
  • 30 g mandulaliszt
  • 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
  • 60 g áttört túró
  1. Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán csomagolva (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.
  2. A lefőzött és kicsit kihűlt köles alap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, és az egész tojásokat - ne tegyük forrón bele, mert megfő.
  3. Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába és 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.

A töltelék elkészítése

  • 500 g langyosra hűlt, köles alap
  • 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
  • 50 g sárgabaracköntet
  • 150 g felvert tejszínhab
  • 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
  1. A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
  2. A langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz keverjük hozzá 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint.
  3. A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén feltudja venni majd a szilikonforma mintáját.
  4. A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.
  5. Tegyük hozzá a sárgabarackdarabokat és oszlassuk el egyenletesen.
  6. Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.

A sárgabarack öntet elkészítése

  • 230 g sárgabarack
  • 70 g cukor
  • 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
  1. Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.
  2. A sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le.
  3. Vegyük le a tűzről ha felforrt, adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra.
  4. Ha besűrűsödött vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított torta részekbe.
  5. Díszítés: csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.


Tippek

  • Szerezzünk be egy a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát.
  • A köles alapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen.
  • A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta.
  • Próbáljunk hántolt kölest használni.
  • Amikor a köles alapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert odatud égni és kemény lesz.
  • A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e mielőtt kiöntjük a formába.
  • A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani!
  • Mielőtt a piskótához szükséges köles alapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl.
  • Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
  • Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.


Amire szükséged lehet

  • Zila zselés tortaforma
  • Sima és szilikonos sütőpapír
  • Alapanyagok

Figyelmeztetések

  • Vigyázzunk a lábassal és a sütőből kiszedett piskóta fémkarikájával, forrók lehetnek, meg ne égessük magunkat.


Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Mező