„A mangót egyszerűen meghámozni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Mező (vitalap | szerkesztései) |
|||
(9 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a mangót egyszerűen meghámozni? == | == Hogyan kell a mangót egyszerűen meghámozni? == | ||
− | Az egzotikus gyümölcsök fogyasztása lassan a magyarok étkezési szokásikban is megjelenik rendszeresen, így sokat javíthatunk és tehetünk a segítségükkel az egészségünkért. Bizonyára találkozhatunk sok olyan trópusi gyümölccsel a hipermarketek polcain, amelyekről még soha nem hallottunk. Az egyik kiemelkedő gyümölcs az egzotikumok között az Indiából származó zöldes-pirosas színű mangó. Édes íze ínycsiklandozó, mind a tejes turmixokhoz és joghurtokhoz, mind pedig süteményekhez jól illik. Amellett, hogy finom az íze, rettentően sok egészséges összetevőt tartalmaz: béta karotint, A, C, E, B1, B2 vitaminokat, valamint számottevő magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat és nátriumot. Sokan nem ismerik a mangó hámozási technikáját és a szokványos hámozási módszerrel próbálják a héját eltávolítani. Viszont létezik 2 sokkal egyszerűbb és hatékonyabb praktika. | + | [[Fájl:Mango.jpg|right|250px]]Az egzotikus gyümölcsök fogyasztása lassan a magyarok étkezési szokásikban is megjelenik rendszeresen, így sokat javíthatunk és tehetünk a segítségükkel az egészségünkért. Bizonyára találkozhatunk sok olyan trópusi gyümölccsel a hipermarketek polcain, amelyekről még soha nem hallottunk. Az egyik kiemelkedő gyümölcs az egzotikumok között az Indiából származó zöldes-pirosas színű '''mangó'''. Édes íze ínycsiklandozó, mind a tejes turmixokhoz és joghurtokhoz, mind pedig süteményekhez jól illik. Amellett, hogy finom az íze, rettentően sok egészséges összetevőt tartalmaz: '''béta karotint, A, C, E, B1, B2''' vitaminokat, valamint számottevő '''magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat''' és '''nátriumot'''. Sokan nem ismerik a mangó hámozási technikáját és a szokványos hámozási módszerrel próbálják a héját eltávolítani. Viszont létezik 2 sokkal egyszerűbb és hatékonyabb praktika is a hámozásra. |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
10. sor: | 9. sor: | ||
#'''Nézd meg milyen mangót veszel''': általában a nagyobb hipermarketek és bevásárlóközpontok polcain találkozhatunk egzotikus gyümölcsökkel, s köztük a mangóval is. Érdemes válogatni és alaposan megnézni milyen gyümölcsöt veszünk: figyeljünk arra, hogy picit puhább és lehetőleg pirosas, érett, mint zöldes legyen a külseje. Óvakodjunk a sérült, barnás színű mangótól. | #'''Nézd meg milyen mangót veszel''': általában a nagyobb hipermarketek és bevásárlóközpontok polcain találkozhatunk egzotikus gyümölcsökkel, s köztük a mangóval is. Érdemes válogatni és alaposan megnézni milyen gyümölcsöt veszünk: figyeljünk arra, hogy picit puhább és lehetőleg pirosas, érett, mint zöldes legyen a külseje. Óvakodjunk a sérült, barnás színű mangótól. | ||
#'''A felhasználás előtt mosd meg''': mint minden trópusi gyümölcsnél, a mangónál is igaz az a tény, hogy vegyszerekkel permetezik a külsejét. Mielőtt felhasználod, alaposan, jó meleg víz alatt mosd meg. Érdemes kefével is átsúrolni. | #'''A felhasználás előtt mosd meg''': mint minden trópusi gyümölcsnél, a mangónál is igaz az a tény, hogy vegyszerekkel permetezik a külsejét. Mielőtt felhasználod, alaposan, jó meleg víz alatt mosd meg. Érdemes kefével is átsúrolni. | ||
− | #'''Az első hámozási technika | + | #'''Az első hámozási technika a hasábozás/csíkozás''': a már megmosott és megszárított mangót tegyük le egy vágódeszkára, majd egy éles késsel kezdjük mind két csücskét levágni, vagy vágjuk be középen amíg a maggal nem találkozik a kés, majd ha végig vágtuk a mag körül, ellentétes irányban csavarjuk el a két fél részt - így széttudjuk választani a magtól. Vigyázzunk, mivel elég nagy magja van (ami nem ehető), ezért könnyen megakadhat a kés benne. Miután sikerült a mag körüli levágni a két csücsköt, a maradék másik két oldalon lévő gyümölcshúst is vágjuk le. A két ovális (fél tojáshoz hasonlító) alakú csücsökből fogjuk meg az egyiket a tenyerünkben, majd egy élesebb késsel hasábburgonya méretű nagyságban '''csíkozva''' vágjuk be a gyümölcs belsejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a héjat. Körülbelül 3-4 hasábot kapunk, amit utána egy kanál segítségével tudunk kikanalazni: a kanalat vájjuk bele a mangó szélébe és egy folyamatos kanalazó mozdulattal szedjük ki a gyümölcs belsejét. Tegyük ezt meg mind a kettő csücsökkel. A többi résznél egyszerűen a kés segítségével a héj mentén felülről kezdve válasszuk le a héjtól a gyümölcshúst. |
− | #'''A második hámozási technika | + | #'''A második hámozási technika a kockázás''': szintén esztétikusabb hámozási technika, a '''kockázás'''. Hasonló a kezdeti pucolási mehanizmus, mint a hasábozásnál. Az eltérő rész akkor jön, amikor a hasábok hosszában megvannak, és a hasábokat oldalról is, kereszt irányban becsíkozzuk - vagyis kis kockákat alakítunk. Ha megvannak a kockák, fogjuk meg a mangó darabot és próbáljuk a külső héjánál befele nyomni a gyümölcshúst. Így kapunk egy sündisznóra emlékeztető kifordított mangós kockát. A késsel fentről lefelé a héj mentén válasszuk el a héjtól a gyümölcshúst. |
− | #'''Szokványosan is hámozhatunk''': választhatjuk az egyszerűbb, általános módszert is, vagyis | + | #'''Szokványosan is hámozhatunk''': választhatjuk az egyszerűbb, általános módszert is, vagyis a hámozóval való pucolást, de garantáltan az előbbi két módszer gyorsabb, esztétikusabb és hatékonyabb lesz. |
42. sor: | 41. sor: | ||
* [http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808 A mangóról.] | * [http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808 A mangóról.] | ||
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mango_a_szerelem_szimboluma/20080110174519 A mangó a szerelem szimbóluma.] | * [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mango_a_szerelem_szimboluma/20080110174519 A mangó a szerelem szimbóluma.] | ||
− | * [http:// | + | * [http://napidoktor.hu/cikk/84.4447/Mango-a-gyumolcsok-kiralya Mangó, a gyümölcsök királya.] |
+ | |||
+ | [[Kategória:Egészség]] | ||
+ | [[Kategória:Étel-ital]] | ||
[[Kategória:Egészség]] | [[Kategória:Egészség]] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2014. február 4., 12:26-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a mangót egyszerűen meghámozni?
Az egzotikus gyümölcsök fogyasztása lassan a magyarok étkezési szokásikban is megjelenik rendszeresen, így sokat javíthatunk és tehetünk a segítségükkel az egészségünkért. Bizonyára találkozhatunk sok olyan trópusi gyümölccsel a hipermarketek polcain, amelyekről még soha nem hallottunk. Az egyik kiemelkedő gyümölcs az egzotikumok között az Indiából származó zöldes-pirosas színű mangó. Édes íze ínycsiklandozó, mind a tejes turmixokhoz és joghurtokhoz, mind pedig süteményekhez jól illik. Amellett, hogy finom az íze, rettentően sok egészséges összetevőt tartalmaz: béta karotint, A, C, E, B1, B2 vitaminokat, valamint számottevő magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat és nátriumot. Sokan nem ismerik a mangó hámozási technikáját és a szokványos hámozási módszerrel próbálják a héját eltávolítani. Viszont létezik 2 sokkal egyszerűbb és hatékonyabb praktika is a hámozásra.
[szerkesztés] Lépések
- Nézd meg milyen mangót veszel: általában a nagyobb hipermarketek és bevásárlóközpontok polcain találkozhatunk egzotikus gyümölcsökkel, s köztük a mangóval is. Érdemes válogatni és alaposan megnézni milyen gyümölcsöt veszünk: figyeljünk arra, hogy picit puhább és lehetőleg pirosas, érett, mint zöldes legyen a külseje. Óvakodjunk a sérült, barnás színű mangótól.
- A felhasználás előtt mosd meg: mint minden trópusi gyümölcsnél, a mangónál is igaz az a tény, hogy vegyszerekkel permetezik a külsejét. Mielőtt felhasználod, alaposan, jó meleg víz alatt mosd meg. Érdemes kefével is átsúrolni.
- Az első hámozási technika a hasábozás/csíkozás: a már megmosott és megszárított mangót tegyük le egy vágódeszkára, majd egy éles késsel kezdjük mind két csücskét levágni, vagy vágjuk be középen amíg a maggal nem találkozik a kés, majd ha végig vágtuk a mag körül, ellentétes irányban csavarjuk el a két fél részt - így széttudjuk választani a magtól. Vigyázzunk, mivel elég nagy magja van (ami nem ehető), ezért könnyen megakadhat a kés benne. Miután sikerült a mag körüli levágni a két csücsköt, a maradék másik két oldalon lévő gyümölcshúst is vágjuk le. A két ovális (fél tojáshoz hasonlító) alakú csücsökből fogjuk meg az egyiket a tenyerünkben, majd egy élesebb késsel hasábburgonya méretű nagyságban csíkozva vágjuk be a gyümölcs belsejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a héjat. Körülbelül 3-4 hasábot kapunk, amit utána egy kanál segítségével tudunk kikanalazni: a kanalat vájjuk bele a mangó szélébe és egy folyamatos kanalazó mozdulattal szedjük ki a gyümölcs belsejét. Tegyük ezt meg mind a kettő csücsökkel. A többi résznél egyszerűen a kés segítségével a héj mentén felülről kezdve válasszuk le a héjtól a gyümölcshúst.
- A második hámozási technika a kockázás: szintén esztétikusabb hámozási technika, a kockázás. Hasonló a kezdeti pucolási mehanizmus, mint a hasábozásnál. Az eltérő rész akkor jön, amikor a hasábok hosszában megvannak, és a hasábokat oldalról is, kereszt irányban becsíkozzuk - vagyis kis kockákat alakítunk. Ha megvannak a kockák, fogjuk meg a mangó darabot és próbáljuk a külső héjánál befele nyomni a gyümölcshúst. Így kapunk egy sündisznóra emlékeztető kifordított mangós kockát. A késsel fentről lefelé a héj mentén válasszuk el a héjtól a gyümölcshúst.
- Szokványosan is hámozhatunk: választhatjuk az egyszerűbb, általános módszert is, vagyis a hámozóval való pucolást, de garantáltan az előbbi két módszer gyorsabb, esztétikusabb és hatékonyabb lesz.
[szerkesztés] Tippek
- Éles kést használj
- Mindig mosd meg a mangó héját, majd töröld meg, hogy ne csússzon
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Mangó
- Egy éles kés
- Vágódeszka
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vigyázz az ujjadra, és a kezedre a vágásnál!