„Ribizlizselét készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell ribizlizselét készíteni?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Kapcsolódó források, hivatkozások) |
||
(2 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell ribizlizselét készíteni? == | == Hogyan kell ribizlizselét készíteni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:ribizli_zsele.jpg|230 px|right]]A zselé elkészítése időigényesebb folyamat, mint a lekvár- vagy a dzsemfőzés, de a gyümölcszselé sokoldalú felhasználási lehetősége kárpótolni fog minket. Például a ribizliből készült áttetsző, pikáns zselé kiváló vadhúsok mellé, megvajazott kenyérre vagy kalácsra kenve és sütemények töltelékeként. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
#Mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le róla a bogyókat! | #Mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le róla a bogyókat! | ||
#A ribizliszemeket víz hozzáadásával főzzük addig, amíg a bogyók szét nem nyílnak! | #A ribizliszemeket víz hozzáadásával főzzük addig, amíg a bogyók szét nem nyílnak! | ||
− | #Tegyünk egy apró lyukú szűrőt egy edény tetejére! Öntsük a szűrőbe a sűrű ribizlipépet, és hagyjuk, hogy a leve magától lecsepegjen! | + | #Tegyünk egy apró lyukú szűrőt egy edény tetejére! Öntsük a szűrőbe a sűrű ribizlipépet, és hagyjuk, hogy a leve magától lecsepegjen! Ennek kivárása sokáig is eltarthat, de csak így lesz szép átlátszó a zselé. |
#Mérjük meg a kapott ribizlilevet, és adjunk hozzá megfelelő mennyiségű (literenként 80 dkg) cukrot, majd főzzük kb. 15 percig! | #Mérjük meg a kapott ribizlilevet, és adjunk hozzá megfelelő mennyiségű (literenként 80 dkg) cukrot, majd főzzük kb. 15 percig! | ||
#Csepegtessünk egy keveset a még folyós zseléből egy tányérra! Ha kihűlve megdermed, akkor már nem kell tovább főznünk. | #Csepegtessünk egy keveset a még folyós zseléből egy tányérra! Ha kihűlve megdermed, akkor már nem kell tovább főznünk. | ||
35. sor: | 35. sor: | ||
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | * Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | ||
* [http://fozniakarok.blogspot.hu/2012/06/ribizli-zsele-citromfuvel.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FzniAkarok+%28F%C5%91zni+Akarok%29/ Ribizlizselé citromfűvel] | * [http://fozniakarok.blogspot.hu/2012/06/ribizli-zsele-citromfuvel.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FzniAkarok+%28F%C5%91zni+Akarok%29/ Ribizlizselé citromfűvel] | ||
− | * [http | + | * [http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.html Korianderes ribizlizselé] |
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2014. január 31., 11:22-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell ribizlizselét készíteni?
A zselé elkészítése időigényesebb folyamat, mint a lekvár- vagy a dzsemfőzés, de a gyümölcszselé sokoldalú felhasználási lehetősége kárpótolni fog minket. Például a ribizliből készült áttetsző, pikáns zselé kiváló vadhúsok mellé, megvajazott kenyérre vagy kalácsra kenve és sütemények töltelékeként.
[szerkesztés] Lépések
- Mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le róla a bogyókat!
- A ribizliszemeket víz hozzáadásával főzzük addig, amíg a bogyók szét nem nyílnak!
- Tegyünk egy apró lyukú szűrőt egy edény tetejére! Öntsük a szűrőbe a sűrű ribizlipépet, és hagyjuk, hogy a leve magától lecsepegjen! Ennek kivárása sokáig is eltarthat, de csak így lesz szép átlátszó a zselé.
- Mérjük meg a kapott ribizlilevet, és adjunk hozzá megfelelő mennyiségű (literenként 80 dkg) cukrot, majd főzzük kb. 15 percig!
- Csepegtessünk egy keveset a még folyós zseléből egy tányérra! Ha kihűlve megdermed, akkor már nem kell tovább főznünk.
- Adagoljuk az elkészült ribizlizselét tisztára mosott, kisebb befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegek tetejére szórjunk késhegynyi tartósítószert, majd alaposan csavarjuk rá a tetejüket. Fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk fokozatosan kihűlni.
[szerkesztés] Tippek
- Egy villa segítségével könnyebben leszemezhetjük a bogyókat a ribizlifürtökről.
- Ha teljesen átlátszó zselét szeretnénk, akkor ne passzírozzuk át a ribizlipépet a szűrön, csak hagyjuk, hogy magától lecsepegjen a leve. Dzsemes változathoz viszont passzírozzuk át nagyobb lyukú szűrön a pépet, de a magok lehetőleg ne kerüljenek át.
- Citromfűvel vagy korianderrel is megbolondíthatjuk a ribizlizselét. (A recepteket lsd. a Kapcsolódó forrásokban, hivatkozásokban)
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 kg ribizli
- 3 dl víz
- cukor (1 l léhez 80 dkg)
- késhegynyi tartósítószer
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Csak szép, egészséges ribizliszemeket használjunk!
- Ügyeljünk arra a zselé elkészítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a zselé.
- Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
- Ribizlizselé citromfűvel
- Korianderes ribizlizselé