„Helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
(→Lépések) |
||
9. sor: | 9. sor: | ||
#Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor. | #Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor. | ||
#Figyelj az élelmiszerek szánhidrát (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak. | #Figyelj az élelmiszerek szánhidrát (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak. | ||
− | #Használj természetes édesítőket | + | #'''Használj természetes édesítőket!''' |
− | * | + | #*'''Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor''' - Egy olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van: összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes. |
− | + | #*'''Eritrit, eritritol (Erytritol)''' - Szintén természetes növényi alapú édesítőszerként számon tartott az eritrit (E968) (kukorica vagy búza keményítőből kivont cukoralkohol), melynek a GI-je 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukrot, illetve az egyik legjobban tolerálható anyag az emésztés szempontjából. Előnye még, hogy gyakorlatilag kalóriamentes. Édesítő ereje kicsit gyengébb, mint a cukoré (kb.60-80%). Főzésre, sütésre szintén alkalmas. Nincs mellékíze. | |
− | # | + | #* '''Sztívia, jázminpakóca (Stevia)''' - Azon kevés természetes édesítők közé tartozik a sztívia (E960) levél is, amely nem tartalmaz egyáltalán kalóriát, viszont enyhe mellékízre számíthatunk a használatakor. Bármely formában használható a levél kivonata: sütés, főzés. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növény,ezért lúgosít, valamint a kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyetlen olyan növényi édesítő, amelyet nem kell beleszámolni a napi kalória bevitelbe, s a lebomlásakor semmilyen mellékhatás nem jelentkezik - ellentétben a cukoralkoholokkal és mesterséges édesítőkkel. Kb. 30x édesebb a cukornál, érdemes jóval kevesebbet használni belőle. |
− | Szintén természetes növényi alapú édesítőszerként számon tartott az eritrit (E968) (kukorica vagy búza keményítőből kivont cukoralkohol), melynek a GI-je 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukrot, illetve az egyik legjobban tolerálható anyag az emésztés szempontjából. Előnye még, hogy gyakorlatilag kalóriamentes. Édesítő ereje kicsit gyengébb, mint a cukoré (kb.60-80%). Főzésre, sütésre szintén alkalmas. Nincs mellékíze. | + | #*'''Maltit, maltóz''' - A maltit (E965) kukoricakeményítőből vonják ki, melynek az édessége a cukorhoz képest 60-90%. Mivel az anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, így használható diabetikus élelmiszerekbe. Sütésre, főzésre alkalmas, mellékíz mentes. |
− | # | + | # '''Felejtsd el a mesterséges édesítőket, ezek a következők''': |
− | Azon kevés természetes édesítők közé tartozik a sztívia (E960) levél is, amely nem tartalmaz egyáltalán kalóriát, viszont enyhe mellékízre számíthatunk a használatakor. Bármely formában használható a levél kivonata: sütés, főzés. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növény,ezért lúgosít, valamint a kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyetlen olyan növényi édesítő, amelyet nem kell beleszámolni a napi kalória bevitelbe, s a lebomlásakor semmilyen mellékhatás nem jelentkezik - ellentétben a cukoralkoholokkal és mesterséges édesítőkkel. Kb. 30x édesebb a cukornál, érdemes jóval kevesebbet használni belőle. | + | #*'''Aszpartám''' - Az egyik legjobban vitatott édesítő az aszpartám (E951), mivel régebbi kutatások alapján rákkeltő anyagnak tekintették. Igaz a mindennapi mennyiség jóval többszöröse jelent veszélyt. Édessége kb. 200. erősebb a cukornál. Fontos odafigyelni fenilketonúriában szenvedőknek, hogy ne fogyasszanak aszpartamot, mert súlyos károkat okozhat a szervezetükben. |
− | # | + | #*'''Aceszulfám-K''' - Az Aceszulfám-K(E950) nem mondható veszélyes anyagnak, viszont szintén szintetikus édesítő. Kb. 200x édesebb a cukornál, és jól alkalmazható főzésnél, sütésnél, mivel megtartja az ízét. Mivel nem hasznosítja a szervezet, ezért nem is kell beleszámítani a napi kalória mennyiségbe. |
− | A maltit (E965) kukoricakeményítőből vonják ki, melynek az édessége a cukorhoz képest 60-90%. Mivel az anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, így használható diabetikus élelmiszerekbe. Sütésre, főzésre alkalmas, mellékíz mentes. | + | #*'''Szacharin''' - Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be. |
− | # | + | #*'''Ciklamát''' - A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt. |
− | |||
− | #*'''Aszpartám''' | ||
− | Az egyik legjobban vitatott édesítő az aszpartám (E951), mivel régebbi kutatások alapján rákkeltő anyagnak tekintették. Igaz a mindennapi mennyiség jóval többszöröse jelent veszélyt. Édessége kb. 200. erősebb a cukornál. Fontos odafigyelni fenilketonúriában szenvedőknek, hogy ne fogyasszanak aszpartamot, mert súlyos károkat okozhat a szervezetükben. | ||
− | #*'''Aceszulfám-K''' | ||
− | Az Aceszulfám-K(E950) nem mondható veszélyes anyagnak, viszont szintén szintetikus édesítő. Kb. 200x édesebb a cukornál, és jól alkalmazható főzésnél, sütésnél, mivel megtartja az ízét. Mivel nem hasznosítja a szervezet, ezért nem is kell beleszámítani a napi kalória mennyiségbe. | ||
− | #*'''Szacharin''' | ||
− | Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be. | ||
− | #*'''Ciklamát''' | ||
− | A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt. | ||
#Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot. | #Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot. | ||
#Mozogj naponta 30 percet aktívan, ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében. | #Mozogj naponta 30 percet aktívan, ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében. |
A lap 2014. január 29., 20:01-kori változata
Hogyan kell helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel?
Számos cukorhelyettesítő létezik az élelmiszeriparban, de fontos odafigyelnünk, hogy milyen forrásból származó édesítőanyagot viszünk be a szervezetünkbe - mert azok hosszabb távon káros hatással is lehetnek az egészségünkre. Eltérő véleményekkel találkozhatunk, hogy melyik mesterséges, avagy természetes édesítőt szerencsésebb használnunk, mindenesetre, ha a természetes - vagyis nem kémiailag előállított - formáját választjuk az édes íz eléréséhez, azzal kárt nem tehetünk az egészségünkben. Kimondottan fontos a cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak odafigyelniük a napi cukor és szánhidrát bevitelre, így számukra előnyös lehet a természetes édesítők alkalmazása. Aki egészségtudatosan étkezik, illetve a reform -vagy paleolit táplálkozást követi, azok számára is praktikus lehet ez az összeállítás.
Lépések
- Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor.
- Figyelj az élelmiszerek szánhidrát (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak.
- Használj természetes édesítőket!
- Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor - Egy olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van: összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes.
- Eritrit, eritritol (Erytritol) - Szintén természetes növényi alapú édesítőszerként számon tartott az eritrit (E968) (kukorica vagy búza keményítőből kivont cukoralkohol), melynek a GI-je 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukrot, illetve az egyik legjobban tolerálható anyag az emésztés szempontjából. Előnye még, hogy gyakorlatilag kalóriamentes. Édesítő ereje kicsit gyengébb, mint a cukoré (kb.60-80%). Főzésre, sütésre szintén alkalmas. Nincs mellékíze.
- Sztívia, jázminpakóca (Stevia) - Azon kevés természetes édesítők közé tartozik a sztívia (E960) levél is, amely nem tartalmaz egyáltalán kalóriát, viszont enyhe mellékízre számíthatunk a használatakor. Bármely formában használható a levél kivonata: sütés, főzés. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növény,ezért lúgosít, valamint a kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyetlen olyan növényi édesítő, amelyet nem kell beleszámolni a napi kalória bevitelbe, s a lebomlásakor semmilyen mellékhatás nem jelentkezik - ellentétben a cukoralkoholokkal és mesterséges édesítőkkel. Kb. 30x édesebb a cukornál, érdemes jóval kevesebbet használni belőle.
- Maltit, maltóz - A maltit (E965) kukoricakeményítőből vonják ki, melynek az édessége a cukorhoz képest 60-90%. Mivel az anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, így használható diabetikus élelmiszerekbe. Sütésre, főzésre alkalmas, mellékíz mentes.
- Felejtsd el a mesterséges édesítőket, ezek a következők:
- Aszpartám - Az egyik legjobban vitatott édesítő az aszpartám (E951), mivel régebbi kutatások alapján rákkeltő anyagnak tekintették. Igaz a mindennapi mennyiség jóval többszöröse jelent veszélyt. Édessége kb. 200. erősebb a cukornál. Fontos odafigyelni fenilketonúriában szenvedőknek, hogy ne fogyasszanak aszpartamot, mert súlyos károkat okozhat a szervezetükben.
- Aceszulfám-K - Az Aceszulfám-K(E950) nem mondható veszélyes anyagnak, viszont szintén szintetikus édesítő. Kb. 200x édesebb a cukornál, és jól alkalmazható főzésnél, sütésnél, mivel megtartja az ízét. Mivel nem hasznosítja a szervezet, ezért nem is kell beleszámítani a napi kalória mennyiségbe.
- Szacharin - Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be.
- Ciklamát - A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt.
- Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.
- Mozogj naponta 30 percet aktívan, ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében.
Tippek
- Naponta 30-40 grammnál több édesítőt ne fogyassz.
- Ha süteményt készítesz, előtte kóstold meg az adott édesítőt, hogy milyen íze van, mihez illik.
- A süteményekbe a felsorolt természetes édesítőkből változó mennyiség kell a különböző íz intenzitás miatt.
Amire szükséged lehet
- vércukormérő, hogy ha cukorbeteg vagy
- konyhai mérleg
- olyan receptek, amik tartalmazzák az adott édesítős változatot
Figyelmeztetések
- Feltétlen figyelj oda, hogy a cukoralkoholok (xilit, maltit, eritrit, stb.) nagyobb mennyiségben hashajtó hatásúak lehetnek. Érdemes kis mennyiséggel kezdve hozzászoktatni a szervezetet hozzájuk. Napi 30-40 grammnál ne fogyassz többet belőlük. Mellékhatásuk lehet a puffadás, teltségérzet, hasmenés, mivel a bélbaktériumok bontják legtöbbjüket.
Kapcsolódó források, hivatkozások
- (http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2458/mesterseges-edesitoszerek) - A mesterséges édesítőszerekről.
- (http://www.sweetab.hu/?p=erdekessegek) - Érdekességek az édesítőkről.
- (http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mit-hasznaljunk-cukor-helyett) - Mit használjunk a cukor helyett.
- (http://www.xilit.hu/) - A xilit egészségvédő hatása.
- (http://www.stevia.shop.hu/stevia) - Mi a stevia?
- (http://eritritol.info/) - Az eritritről.
- (http://www.mindmegette.hu/egeszseges-cukorpotlok-48294) - Egészséges cukorpótlók.