„Bólét készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bólét készíteni? == A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos variációját elkészíthetjük. A legfőbb a…”) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell bólét készíteni?) |
||
(11 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell bólét készíteni? == | == Hogyan kell bólét készíteni? == | ||
− | A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos | + | [[Fájl:szilveszteri_bole.jpg|right|280 px]]A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos variációja létezik, így mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. A legfőbb alapanyaga valamilyen gyümölcs(ök), alkoholos változatába kerülhet pezsgő, bor, illetve likőr, alkoholmentes változatát pedig üdítőként a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A bólé előnye, hogy szinte bármilyen gyümölcsből és italból elkészíthetjük, és a buli előtti utolsó pillanatban is gyorsan „összedobhatjuk”. |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
9. sor: | 8. sor: | ||
#Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromokat, majd héjastól daraboljuk fel őket és szórjuk őket egy mély üvegtálba! | #Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromokat, majd héjastól daraboljuk fel őket és szórjuk őket egy mély üvegtálba! | ||
#Keverjük el a mézet a vörösborban, és öntsük hozzá a narancslikőrt, majd a keveréket öntsük a narancs- és citromdarabokra! | #Keverjük el a mézet a vörösborban, és öntsük hozzá a narancslikőrt, majd a keveréket öntsük a narancs- és citromdarabokra! | ||
− | #Tegyük legalább egy órára | + | #Tegyük legalább egy órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztás előtt pedig öntsük fel a félédes pezsgővel! |
+ | |||
===Vaníliás bólé=== | ===Vaníliás bólé=== | ||
#Csepegtessük le és kockázzuk fel apróra a konzerv barackot, majd tegyük egy mély tálba és öntsük rá a baracklevet, az ananászlevet és a pezsgőt! | #Csepegtessük le és kockázzuk fel apróra a konzerv barackot, majd tegyük egy mély tálba és öntsük rá a baracklevet, az ananászlevet és a pezsgőt! | ||
26. sor: | 26. sor: | ||
*Mély tálban és egy merőkanállal is „tálalhatjuk” a bólét, így mindenki tud magának merni. | *Mély tálban és egy merőkanállal is „tálalhatjuk” a bólét, így mindenki tud magának merni. | ||
*Kifejezetten bólénak szánt kancsót/edényt és poharakat is beszerezhetünk. | *Kifejezetten bólénak szánt kancsót/edényt és poharakat is beszerezhetünk. | ||
− | *Pezsgőspohárban vagy borospohárban is kínálhatjuk a bólét, | + | *Pezsgőspohárban vagy borospohárban is kínálhatjuk a bólét. |
+ | *Ha pedig díszíteni is szeretnénk a poharat, akkor a szélét nedvesítsük be citromlével és mártsuk kristálycukorba (krusztázott pohár), illetve tegyünk rá egy, a bólét jellemző gyümölcsdarabot és/vagy mentalevelet. | ||
+ | *[http://www.hogyankell.hu/Pezsg%C5%91t_bontani Hogyan kell pezsgőt bontani?] | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | *Spanyol bóléhoz: | + | *''Spanyol bóléhoz:'' |
**4 narancs | **4 narancs | ||
**2 citrom | **2 citrom | ||
37. sor: | 39. sor: | ||
**1 dl narancslikőr | **1 dl narancslikőr | ||
**1 üveg félédes pezsgő | **1 üveg félédes pezsgő | ||
− | *Vaníliás bóléhoz: | + | *''Vaníliás bóléhoz:'' |
**2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack | **2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack | ||
**2 l baracklé | **2 l baracklé | ||
43. sor: | 45. sor: | ||
**2 l vanília fagylalt | **2 l vanília fagylalt | ||
**2 üveg pezsgő | **2 üveg pezsgő | ||
− | *Alkoholmentes bodzabóléhoz: | + | *''Alkoholmentes bodzabóléhoz:'' |
**2 narancs | **2 narancs | ||
**2 zöldalma | **2 zöldalma | ||
− | **1 doboz eper | + | **1 doboz eper (lehet mirelit is) |
**1 doboz ananászkonzerv | **1 doboz ananászkonzerv | ||
**1 lime | **1 lime | ||
56. sor: | 58. sor: | ||
*A bóléhoz mindig frissen, közvetlenül a fogyasztása előtt adjuk a pezsgőt/ásványvizet! | *A bóléhoz mindig frissen, közvetlenül a fogyasztása előtt adjuk a pezsgőt/ásványvizet! | ||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
*[http://www.femina.hu/recept/negy_hazi_bolevariacio/ Házi bólévariációk] | *[http://www.femina.hu/recept/negy_hazi_bolevariacio/ Házi bólévariációk] | ||
− | *[http://www.mindmegette.hu/vanilias-bole_1.recept | + | *[http://www.mindmegette.hu/vanilias-bole_1.recept Vaníliás bólé receptje] |
− | |||
− | |||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 18:07-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bólét készíteni?
A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos variációja létezik, így mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. A legfőbb alapanyaga valamilyen gyümölcs(ök), alkoholos változatába kerülhet pezsgő, bor, illetve likőr, alkoholmentes változatát pedig üdítőként a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A bólé előnye, hogy szinte bármilyen gyümölcsből és italból elkészíthetjük, és a buli előtti utolsó pillanatban is gyorsan „összedobhatjuk”.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Spanyol bólé
- Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromokat, majd héjastól daraboljuk fel őket és szórjuk őket egy mély üvegtálba!
- Keverjük el a mézet a vörösborban, és öntsük hozzá a narancslikőrt, majd a keveréket öntsük a narancs- és citromdarabokra!
- Tegyük legalább egy órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztás előtt pedig öntsük fel a félédes pezsgővel!
[szerkesztés] Vaníliás bólé
- Csepegtessük le és kockázzuk fel apróra a konzerv barackot, majd tegyük egy mély tálba és öntsük rá a baracklevet, az ananászlevet és a pezsgőt!
- Keverjük a lében úszó barackdarabokhoz a vanília fagylalt felét még tálalás előtt, és hagyjuk egy kicsit megolvadni!
- Kanalazzuk poharakba a fagylalt másik felét, és merjük rá a bólét!
[szerkesztés] Alkoholmentes bodzabólé
- Hámozzuk meg a narancsot, az almát és az epret (ha az eper mirelit, akkor csöpögtessük le) pedig mossuk meg alaposan!
- Szeleteljük össze a narancsot és az almát, és az eperrel, valamint a konzerv ananásszal és annak levével együtt tegyük őket egy mély tálba!
- Karikázzuk bele az alaposan megmosott lime-ot, majd öntsük bele a bodzaszörpöt és tépkedjük bele a mentaleveleket!
- Tegyük néhány órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztása előtt pedig öntsük fel ásványvízzel!
[szerkesztés] Tippek
- Alkoholmentes bóléhoz alkoholmentes pezsgőt is használhatunk.
- Gyerekeknek szánt bólét gyerekpezsgővel is készíthetünk.
- Mély tálban és egy merőkanállal is „tálalhatjuk” a bólét, így mindenki tud magának merni.
- Kifejezetten bólénak szánt kancsót/edényt és poharakat is beszerezhetünk.
- Pezsgőspohárban vagy borospohárban is kínálhatjuk a bólét.
- Ha pedig díszíteni is szeretnénk a poharat, akkor a szélét nedvesítsük be citromlével és mártsuk kristálycukorba (krusztázott pohár), illetve tegyünk rá egy, a bólét jellemző gyümölcsdarabot és/vagy mentalevelet.
- Hogyan kell pezsgőt bontani?
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Spanyol bóléhoz:
- 4 narancs
- 2 citrom
- 2 üveg édes vörösbor
- kevés méz
- 1 dl narancslikőr
- 1 üveg félédes pezsgő
- Vaníliás bóléhoz:
- 2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack
- 2 l baracklé
- 2 l ananászlé
- 2 l vanília fagylalt
- 2 üveg pezsgő
- Alkoholmentes bodzabóléhoz:
- 2 narancs
- 2 zöldalma
- 1 doboz eper (lehet mirelit is)
- 1 doboz ananászkonzerv
- 1 lime
- 2 dl bodzaszörp
- 2 ág friss menta
- 2 l ásványvíz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A bóléhoz mindig frissen, közvetlenül a fogyasztása előtt adjuk a pezsgőt/ásványvizet!