„Birsalmasajtot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Tippek) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell birsalmasajtot készíteni?) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell birsalmasajtot készíteni? == | == Hogyan kell birsalmasajtot készíteni? == | ||
− | [[Fájl:birsalmasajt.jpg|right|280 px]]A birsalma nyersen fogyasztva savanykás, fanyar ízű, de igazi vitaminforrás lehet a téli, megfázós hónapokban, ugyanis magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Emellett erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Télre befőttet vagy akár „sajtot” is készíthetünk belőle. Utóbbi csemege receptjét mutatjuk be cikkünkben. | + | [[Fájl:birsalmasajt.jpg|right|280 px|saját fotó]]A birsalma nyersen fogyasztva savanykás, fanyar ízű, de igazi vitaminforrás lehet a téli, megfázós hónapokban, ugyanis magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Emellett erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Télre befőttet vagy akár „sajtot” is készíthetünk belőle. Utóbbi csemege receptjét mutatjuk be cikkünkben. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
35. sor: | 35. sor: | ||
*A birsalmapép főzés közben könnyen leéghet, ezért folyamatosan kevergessük, és amikor már elkezd pöfögni, akkor azonnal vegyük le a tűzhelyről! | *A birsalmapép főzés közben könnyen leéghet, ezért folyamatosan kevergessük, és amikor már elkezd pöfögni, akkor azonnal vegyük le a tűzhelyről! | ||
*Ne fémtálcára és ne is alufóliára öntsük ki a birsalmasajtot, mert a szárítása során ezektől megfeketedik! | *Ne fémtálcára és ne is alufóliára öntsük ki a birsalmasajtot, mert a szárítása során ezektől megfeketedik! | ||
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 17:09-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell birsalmasajtot készíteni?
A birsalma nyersen fogyasztva savanykás, fanyar ízű, de igazi vitaminforrás lehet a téli, megfázós hónapokban, ugyanis magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Emellett erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Télre befőttet vagy akár „sajtot” is készíthetünk belőle. Utóbbi csemege receptjét mutatjuk be cikkünkben.
[szerkesztés] Lépések
- Mossuk meg a birsalmákat, dörzsöljük le alaposan a héján található szőrt! A birsalmákat nem kell meghámozni.
- Vágjuk fel apró kockákra a birsalmákat, amiket tegyünk egy főzőedénybe, majd kevés vízben, időnkénti megkeveréssel pároljuk őket puhára!
- Turmixoljuk össze egy botmixer segítségével a puhára párolt birsalma-darabokat!
- Adjunk a kb. 1 liternyi birsalmapéphez 2 bögre kristálycukrot, amivel kb. 20-30 percen keresztül, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre a masszát! Ha már vulkánszerűen elkezd pöfögni a birsalmapép, akkor vegyük le a tűzről, mert gyorsan leég!
- Keverjünk a sűrűre főzött birsalmapépbe dió- és/vagy manduladarabokat, illetve aszalt gyümölcsöket, így sokkal ízletesebb birsalmasajtot kapunk!
- Öntsük ki egy sütő/zsírpapírral bélelt, enyhén olajozott műanyag tálcára 2,5-3 cm magasan a birsalmapépet!
- Tegyük meleg, száraz helyre (pl. radiátorra, kandalló vagy cserépkályha tetejére) a tálcát, és egy napig szárítsuk a birsalmasajtot!
- Borítsuk ki egy deszkára a megdermedt birsalmasajtot, amit tetszés szerint vágjunk fel például kisebb-nagyobb kockákra.
- Szárítsuk tovább meleg, száraz helyen még 1,5-2 hétig a birsalmasajtokat! Ne halmozzuk őket egymásra, hanem egymás mellett helyezzük el őket a sütő/zsírpapírral bélelt tálcán!
- Csomagoljuk be a kiszárított birsalmakockákat sütő/zsírpapírba, így még hetekig tárolhatjuk és fogyaszthatjuk őket!
[szerkesztés] Tippek
- A magok helyett vagy mellett fahéjjal is ízesíthetjük a birsalmasajtot.
- Különböző formájú sütemény-szaggatókkal (pl. mézeskalács-figura, hold) is feldarabolhatjuk a megdermedt birsalmasajtot.
- Sütemények tésztájába és töltelékébe is felhasználhatjuk a birsalma-darabokat.
- Sült szárnyasok mellé köretként is kínálhatjuk.
- Karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet ez a téli csemege. Csomagoljuk be a birsalmasajtokat (kockákat, egyéb formájúakat) szép papírba, vagy tegyük őket ünnepi mintájú kis papírzacskóba vagy organzából készült zsákocskába!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- birsalma (annyi, hogy kb. egy liternyi pépet tudjunk belőle főzni)
- 2 bögre kristálycukor
- ízesítő anyagok (pl. magok)
- sütő/zsírpapírral bélelt műanyag tálca
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A birsalmapép főzés közben könnyen leéghet, ezért folyamatosan kevergessük, és amikor már elkezd pöfögni, akkor azonnal vegyük le a tűzhelyről!
- Ne fémtálcára és ne is alufóliára öntsük ki a birsalmasajtot, mert a szárítása során ezektől megfeketedik!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept, saját tapasztalatok