„Szőlőbefőttet készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni? == A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk…”)
 
(Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni?)
 
(4 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni? ==
 
== Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni? ==
  
A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk a kamrapolcról és egy kis színes őszt idézhetünk vele. A szőlőbefőtt sütemények, desszertek hozzávalójaként is kiváló, de akár egy könnyed ebédként vagy vacsoráként is megállja a helyét.
+
[[Fájl:szolo_befott.jpg|right|250 px]]A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk a kamrapolcról és egy kis színes őszt idézhetünk vele. A szőlőbefőtt sütemények, desszertek hozzávalójaként is kiváló, de akár egy könnyed ebédként vagy vacsoráként is megállja a helyét.
 
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
12. sor: 11. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 +
*A kis szárat azért kell rajt hagyni a szőlőszemeken, mert azok így maradnak teljesen hibátlanok, a befőtt pedig nem romlik meg.
 
*Mutatós és ízletesebb befőttet kapunk, ha vegyesen (váltakozva) teszünk az üvegekbe fehér és piros szőlőszemeket.
 
*Mutatós és ízletesebb befőttet kapunk, ha vegyesen (váltakozva) teszünk az üvegekbe fehér és piros szőlőszemeket.
*A kis szárat azért kell rajt hagyni a szőlőszemeken, mert azok így maradnak teljesen hibátlanok, a befőtt pedig nem romlik meg.
 
 
*Az üvegekbe a cukor mellett szegfűszeget is tehetünk.
 
*Az üvegekbe a cukor mellett szegfűszeget is tehetünk.
*Aki biztosra akar menni a tartósítást illetően, az használjon tartósítószert.
+
*Aki biztosra akar menni a tartósítást illetően, az használhat tartósítószert is.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==

A lap jelenlegi, 2014. január 23., 16:55-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni?

Szolo befott.jpg

A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk a kamrapolcról és egy kis színes őszt idézhetünk vele. A szőlőbefőtt sütemények, desszertek hozzávalójaként is kiváló, de akár egy könnyed ebédként vagy vacsoráként is megállja a helyét.

[szerkesztés] Lépések

  1. Válasszunk egészséges, nagy szemű, kemény húsú (fehér és/vagy piros) szőlőt! A fürtöket mossuk meg egymás után többször is váltott vízben, jól csepegtessük le őket, majd egyesével vágjuk le a szemeket úgy, hogy a kis szár maradjon rajt mindegyiken.
  2. Tegyük a szőlőszemeket jól sterilizált üvegekbe! Az üvegekbe tegyünk egy-egy evőkanál cukrot, majd töltsük fel őket forró vízzel, és zárjuk le őket.
  3. Főzzük, illetve dunsztoljuk a befőttet! Egy lábosba tegyünk félig vizet, állítsuk bele az üvegeket, majd az üvegekben lévő víz gyöngyözésétől kezdve kb. 5 percig gőzöljük az üvegeket, amiket aztán ebben az edényben hagyjunk kihűlni.

[szerkesztés] Tippek

  • A kis szárat azért kell rajt hagyni a szőlőszemeken, mert azok így maradnak teljesen hibátlanok, a befőtt pedig nem romlik meg.
  • Mutatós és ízletesebb befőttet kapunk, ha vegyesen (váltakozva) teszünk az üvegekbe fehér és piros szőlőszemeket.
  • Az üvegekbe a cukor mellett szegfűszeget is tehetünk.
  • Aki biztosra akar menni a tartósítást illetően, az használhat tartósítószert is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 1 kg leszemezett (fehér és/vagy piros) szőlő
  • 35 dkg kristálycukor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Egészséges, hibátlan, kemény húsú szőlőszemeket használjunk!
  • Ne főzzük túl a befőttet, mert a szőlőszemek megrepednek!
  • Ügyeljünk arra a befőtt készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól

Az oldal szerzői

Bya