„Bodzalekvárt befőzni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell bodzalekvárt befőzni?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell bodzalekvárt befőzni?) |
||
(5 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell bodzalekvárt befőzni? == | == Hogyan kell bodzalekvárt befőzni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:bodza_lekvar.jpeg|right|310 px]]A bodzát nyár elején szörpkészítésre, nyár végén, ősz elején pedig lekvárfőzésre használhatjuk fel. Érdemes mindkét alkalmat megragadni, ugyanis egy forró nyári napon citromkarikákkal és mentalevéllel megbolondított [[Bodzaszörpöt_készíteni|bodzaszörppel]] enyhíthetjük szomjunkat, a téli napokon pedig elővehetjük a bodzalekvárt, amely sütemények töltelékeként vagy éppen húsok mellé is kiváló. Bár régen sokan hitték azt, hogy mérgező (talán a sötétlila színe miatt), azonban nem kell félnünk, egy nagyon egészséges, sokféle hatóanyagot tartalmazó gyümölcsről van szó. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
16. sor: | 16. sor: | ||
#Adjuk az almapüréhez a leszűrt bodzavelőt! | #Adjuk az almapüréhez a leszűrt bodzavelőt! | ||
#Keverjük az így kapott péphez a cukrot és a dzsemfixet, forraljuk fel és még 2-3 percig főzzük! | #Keverjük az így kapott péphez a cukrot és a dzsemfixet, forraljuk fel és még 2-3 percig főzzük! | ||
− | #Adagoljuk a bodzalekvárt tisztára mosott üvegekbe, amiket alaposan lezárva állítsunk 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő! | + | #Adagoljuk a bodzalekvárt tisztára mosott üvegekbe, amiket alaposan lezárva állítsunk 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő! |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *A frissen szedett bodzáról | + | *A frissen szedett bodzáról egy villával könnyen eltávolíthatjuk a kocsányokat, mosással pedig ezektől és az éretlen bogyóktól is megszabadulhatunk. |
*Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár). | *Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár). | ||
− | * | + | *Adjunk egy-két kanálnyi bodzalekvárt egy pohár natúr joghurthoz, amelyből így finom és egészséges reggeli/uzsonna lehet. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 16:50-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bodzalekvárt befőzni?
A bodzát nyár elején szörpkészítésre, nyár végén, ősz elején pedig lekvárfőzésre használhatjuk fel. Érdemes mindkét alkalmat megragadni, ugyanis egy forró nyári napon citromkarikákkal és mentalevéllel megbolondított bodzaszörppel enyhíthetjük szomjunkat, a téli napokon pedig elővehetjük a bodzalekvárt, amely sütemények töltelékeként vagy éppen húsok mellé is kiváló. Bár régen sokan hitték azt, hogy mérgező (talán a sötétlila színe miatt), azonban nem kell félnünk, egy nagyon egészséges, sokféle hatóanyagot tartalmazó gyümölcsről van szó.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Egyszerű bodzalekvár
- Mossuk meg a bodzafürtöket! Egy villa segítségével szemezzük le róluk a sötétlila bogyókat.
- Főzzünk vízből és cukorból szirupot! Tegyük bele a gyümölcsöt, majd addig főzzük a pépet, amíg sűrűn folyós nem lesz.
- Kanalazzuk a forró lekvárt tisztára mosott üvegekbe, majd állítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy légmentesen zártak legyenek, majd dunsztoljuk őket! A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a lekvárral megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a lekvár sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.
[szerkesztés] Bodzalekvár vörösborral és almával megbolondítva
- Mossuk meg a fürtöket, majd villával szemezzük le róluk a bogyókat!
- Főzzük 10-15 percig a bodzaszemeket a vörösborral, majd passzírozzuk át szitán!
- Főzzük meg a négyfelé vágott, héjas almát, majd ezt is passzírozzuk le!
- Adjuk az almapüréhez a leszűrt bodzavelőt!
- Keverjük az így kapott péphez a cukrot és a dzsemfixet, forraljuk fel és még 2-3 percig főzzük!
- Adagoljuk a bodzalekvárt tisztára mosott üvegekbe, amiket alaposan lezárva állítsunk 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő!
[szerkesztés] Tippek
- A frissen szedett bodzáról egy villával könnyen eltávolíthatjuk a kocsányokat, mosással pedig ezektől és az éretlen bogyóktól is megszabadulhatunk.
- Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár).
- Adjunk egy-két kanálnyi bodzalekvárt egy pohár natúr joghurthoz, amelyből így finom és egészséges reggeli/uzsonna lehet.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Egyszerű bodzalekvárhoz:
- 1 kg leszemezett bodzabogyó
- 3 dl víz
- 60 dkg kristálycukor
- Vörösboros-almás bodzalekvárhoz:
- 50 dkg leszemezett bodzabogyó
- 2 dl vörösbor
- 1 kg alma
- 1 kg kristálycukor
- 1 tasak dzsemfix
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Forgalmas utaktól távoli bokrokról szedjünk fényes és érett bodzafürtöket!
- Ügyeljünk arra a lekvár készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Bodzadzsem, ahogy mi csináljuk
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól