„Málnadzsemet készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell málnadzsemet készíteni?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell málnadzsemet készíteni?) |
||
(6 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell málnadzsemet készíteni? == | == Hogyan kell málnadzsemet készíteni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:malnadzsem_.jpeg|right|300 px]]Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málnából dzsemet főzve viszont a téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
=== Dzsemfixszel készült változat === | === Dzsemfixszel készült változat === | ||
#Válogassuk át alaposan a málnaszemeket! | #Válogassuk át alaposan a málnaszemeket! | ||
− | #Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni! | + | #Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, és keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni! |
#Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet! | #Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet! | ||
#Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet! | #Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet! | ||
#Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre! | #Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre! | ||
+ | |||
=== Fahéjjal megbolondított változat === | === Fahéjjal megbolondított változat === | ||
#Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket! | #Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket! | ||
28. sor: | 29. sor: | ||
*''Fahéjjal megbolondított változathoz:'' | *''Fahéjjal megbolondított változathoz:'' | ||
**3,3 kg málna | **3,3 kg málna | ||
− | ** | + | **1,8-2 kg cukor |
**3-4 teáskanál fahéj | **3-4 teáskanál fahéj | ||
**2 pohár víz | **2 pohár víz |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 16:23-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell málnadzsemet készíteni?
Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málnából dzsemet főzve viszont a téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Dzsemfixszel készült változat
- Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
- Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, és keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
- Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
- Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
- Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!
[szerkesztés] Fahéjjal megbolondított változat
- Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
- Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és vízzel felöntve főzzük forrásig!
- Tegyük takarékra, ha felforrt, majd további 4-5 percig még forraljuk!
- Szedjük le a málnapép tetején keletkezett habot!
- Adagoljuk tisztára mosott üvegekbe a málnadzsemet.
- Tartósítsuk száraz dunsztban, azaz párnák, takarók között hagyjuk kihűlni az üvegeket!
[szerkesztés] Tippek
- Aki nem szereti a magokat, az szűréssel a megfőtt málnapépből könnyen eltávolíthatja őket.
- A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Fahéjjal megbolondított változathoz:
- 3,3 kg málna
- 1,8-2 kg cukor
- 3-4 teáskanál fahéj
- 2 pohár víz
- Dzsemfixszel készített változathoz:
- 3 kg málna
- 1 kg cukor
- 3 csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
- A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
- Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
- Fahéjjal megbolondított málnadzsem