„Fügelekvárt készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell fügelekvárt készíteni ?) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell fügelekvárt készíteni?) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell fügelekvárt készíteni ? == | + | == Hogyan kell fügelekvárt készíteni? == |
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:fuge_lekvar.jpg|250 px|right]]A fügéből nemcsak pálinka, hanem ízletes lekvár is főzhető. A szerencsésebbnek megterem a kertjükben, de mediterrán tájakon tett utazásaink során is beszerezhetjük, hogy lekvárt készítve belőle a téli napokon is élvezhessük mézédes, kellemes zamatát. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 16:07-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell fügelekvárt készíteni?
A fügéből nemcsak pálinka, hanem ízletes lekvár is főzhető. A szerencsésebbnek megterem a kertjükben, de mediterrán tájakon tett utazásaink során is beszerezhetjük, hogy lekvárt készítve belőle a téli napokon is élvezhessük mézédes, kellemes zamatát.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Egyszerű fügelekvár
- Mossuk meg alaposan a puha fügéket, vágjuk le a szárukat, majd daraboljuk fel őket kisebb darabokra!
- Tegyük a fügedarabokat a lekvárfőzésre használt edénybe, szórjuk rá a cukrot, majd takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni egy éjszakát.
- Másnap főzzük 3-4 órán keresztül a lecukrozott fügepépet! Ha túl sok lenne a leve, akkor merjünk le belőle, ha pedig túl darabos lenne, akkor turmix segítségével pépesítsük.
- Tegyük vissza a tűzhelyre, és még egy-két forrás erejéig forraljuk a pépet!
- Kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
[szerkesztés] Rumos fügelekvár
- Keverjük össze a megmosott, feldarabolt fügéket a cukorral, a citromsavval és a dzsemtartósítóval!
- Forraljuk fel folyamatos kevergetéssel a fügepépet, majd főzzük még 3-4 percig!
- Vegyük le a tűzhelyről, és az elkészült fügelekvárba öntsünk rumot!
- Adagoljuk tiszta üvegekbe a fügelekvárt, amelynek tetejére ízlés szerint önthetünk még egy-két korty rumot!
[szerkesztés] Fűszeres fügelekvár
- Adjuk egy citrom kifacsart levéhez a vizet, a vaníliarudat, a fahéjrudat, a gyömbért és a cukrot!
- Főzzük folyamatos kevergetés mellett addig, amíg a cukor elolvad, majd tegyük bele a feldarabolt fügéket!
- Forraljuk fel a keveréket, majd alacsony hőfokon főzzük még egy órát!
- Vegyük ki a besűrűsödött pépből a vanília-, illetve a fahéjrudakat, majd kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, majd száraz dunsztban hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
[szerkesztés] Tippek
- A fügelekvár kitűnő például hideg sült húsok mellé.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Egyszerű fügelekvárhoz:
- 5 kg érett füge
- 1,5 kg cukor
- Rumos fügelekvárhoz:
- 1 kg érett füge
- 0,5 kg cukor
- fél kávéskanál citromsav
- 1 tasak dzsemfix 2:1 (ennek köszönhetően percekre rövidül a lekvárfőzés ideje, és dunsztolás vagy tartósítószer sem szükséges a tartósításhoz)
- 0,5 dl rum
- Fűszeres fügelekvárhoz:
- 2 kg füge
- 1,5 kg cukor
- 0,5 l víz
- 1 citrom leve
- 2 db vaníliarúd
- 2 db fahéjrúd
- 2 teáskanál gyömbér
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Csak érett és egészséges fügéket használjunk!
- Csak néhány napig áll el hűtőszekrényben az érett füge, ezért siessünk a befőzésével!
- Ügyeljünk arra a lekvárfőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy szárdarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár.
- Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Egyszerű fügelekvár
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
- Fűszeres fügelekvár