„Rózsaszörpöt készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Figyelmeztetések) |
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni?) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni? == | == Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni? == | ||
− | [[Fájl:rozsaszorp.jpg|250 px|right]]A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk. | + | [[Fájl:rozsaszorp.jpg|250 px|right|saját fotó]]A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk. Néhány rózsafejet nem kár feláldozni ilyen finom és különleges szörpért :) |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2014. január 23., 15:55-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni?
A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk. Néhány rózsafejet nem kár feláldozni ilyen finom és különleges szörpért :)
[szerkesztés] Lépések
- Szerezzünk be rózsaszirmokat, majd tisztítsuk meg őket! Gyűjtsünk össze kb. fél kosár, egészséges, lehetőleg többféle színű rózsaszirmot, és bő vízzel, gyorsan öblítsük le őket.
- Készítsünk szirupot! Ehhez 2 liter vízben oldjunk fel 1,5 kg cukrot és 1 púpos teáskanálnyi citromsavat.
- Adjuk a sziruphoz a rózsaszirmokat! A megtisztított rózsaszirmokat tépkedjük szét, majd tegyük bele a szirupba. Az így kapott keveréket lezárt edényben áztassuk egy napig.
- Főzzük meg a rózsaszirmos szirupot! Az egynapos érlelés után addig főzzük a szirupot, ameddig a benne lévő szirmok elhalványodnak (kb. egy óra).
- Szűrjük le a szörpöt! Főzés után sűrű szitán csepegtessük le a rózsaszirmokat, azonban ne nyomkodjuk őket!
- Töltsük üvegekbe és tartósítsuk a rózsaszörpöt! Adagoljuk a leszűrt szörpöt alaposan megtisztított üvegekbe (akár befőttes-, akár kiürült borosüvegbe), majd nedves dunsztolással vagy tartósítószer hozzáadásával tartósítsuk őket.
[szerkesztés] Tippek
- Minél aromásabbak a rózsaszirmok, annál finomabb szörpöt készíthetünk belőlük.
- Levendulával, hársfavirággal ízesíthetjük a rózsaszörpöt.
- Mentával, jégkockával együtt kínáljuk vendégeinknek a rózsaszörpöt a forró nyári napokon.
- A nedves dunsztoláshoz tegyük a szörppel megtöltött üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne.
- A tartósságot úgy fokozhatjuk, ha a megtöltött, jól lezárt üvegeket még a dunsztolás előtt fejjel lefelé fordítjuk kb. 5 percre, és így vákuum keletkezik.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- fél kosár, többféle színű, aromás rózsaszirom
- 2 liter víz
- 1,5 kg cukor
- púpos teáskanálnyi citromsav
- edények, üvegek
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Futórózsa szirma nem alkalmas szörp készítésére!
- Ügyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés (pl. szirom- vagy levéldarabka) ne kerüljön a főzetbe, majd így az üvegekbe, mert könnyen megromolhat a szörp.
- Hideg helyen tároljuk a megbontott szörpöt!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept, saját tapasztalatok