„Ketchupot készíteni házilag” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ketchupot készíteni házilag? == A ketchupot sokan szeretik, egyrészt jellegzetes íze miatt, másrészt azért, mert sokféle ételhez illik. A boltban…”)
(Nincs különbség)

A lap 2014. január 23., 13:37-kori változata

Hogyan kell ketchupot készíteni házilag?

A ketchupot sokan szeretik, egyrészt jellegzetes íze miatt, másrészt azért, mert sokféle ételhez illik. A boltban kapható, tartósítószerekkel „fűszerezett” ketchup helyett érdemesebb előnyben részesíteni a házi készítésű változatot, amelynek íze igazán egyedi, amit további finomságok hozzáadásával még különlegesebbé tehetünk. Cikkünkben a házi ketchup alap receptjét mutatjuk be.


Lépések

  1. Készítsük el az ecetes alapot! Ehhez tegyünk egy főzőedénybe 4 babérlevelet, 6 egész borsot, 6 mustármagot és 1 teáskanál köményt, amire öntsünk ¼ liter almaecetet. Az így kapott keveréket forraljuk fel, majd szűrjük át egy szűrön.
  2. Főzzük meg a paradicsomot! 4 kg friss és megmosott paradicsomot negyedeljünk el és víz nélkül alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a héja el nem válik róla, majd nyomkodjuk át egy szűrön, hogy püré állagú legyen.
  3. Készítsük el a hagymás alapot! Főzzünk meg és pépesítsünk 500 g hagymát, amihez adjunk 500 g cukrot, 150 g sót, 200 ml olajat és 200 ml ecetet, és ezeket gyenge tűzön és állandó kevergetés mellett főzzük össze.
  4. Állítsuk össze a ketchupot! A hagymás péppel forraljuk össze a paradicsompürét, majd keverjük hozzá a fűszeres ecetet is. Ezeket addig főzzük, amíg sűrű pépet nem kapunk.
  5. Merjük üvegekbe a ketchupot! Adagoljuk alaposan megtisztított befőttesüvegekbe az elkészült ketchupot, az üvegeket száraz vagy meleg dunsztolással pedig tartósítsuk. A ketchup így hűvös, száraz helyen 4-5 hónapig eltartható.

Tippek

  • Száraz vörösborral tompíthatja a ketchup savanykás ízét, amely a hozzáadott ecet miatt van.
  • Zöldségek (pl. zeller), gyümölcsök (pl. alma), fűszerek (pl. fahéj, chili) hozzáadásával megbolondíthatjuk a ketchupot.
  • Cukor helyett mézet is használhatunk az édesítéshez.
  • Sima ecet helyett vörösborecetet is használhatunk.

Amire szükséged lehet

  • 4 babérlevél
  • 6 egész bors
  • 6 db mustármag
  • 1 teáskanál kömény
  • ¼ liter almaecet
  • 4 kg paradicsom
  • 500 g hagyma
  • 500 g cukor
  • 150 g só
  • 200 ml olaj
  • 200 ml ecet

Figyelmeztetések

  • Csak friss, érett és hibátlan paradicsomot használjunk!
  • Ügyeljünk arra, hogy a befőttesüvegekbe a házi ketchupon kívül ne kerüljön semmilyen szennyeződés (pl. levéldarab, morzsa)!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya