„Illatozó füzért készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Bya (vitalap | szerkesztései) (→Tippek) |
Bya (vitalap | szerkesztései) a (Illatozó fűzért készíteni lapot átneveztem Illatozó füzért készíteni névre) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
31. sor: | 31. sor: | ||
*Óvatosan fúrjuk át a keményebb terméseket, illetve a termések felfűzésénél is ügyeljünk arra, hogy nehogy a tű belefusson az ujjunkba! | *Óvatosan fúrjuk át a keményebb terméseket, illetve a termések felfűzésénél is ügyeljünk arra, hogy nehogy a tű belefusson az ujjunkba! | ||
− | *Ne csepegtessünk túl sok illóolajat a | + | *Ne csepegtessünk túl sok illóolajat a füzérre, mert a túl intenzív illattól rosszul is lehetünk! |
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2013. december 2., 15:47-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell illatozó füzért készíteni?
Télen a meleg lakásból nem hiányozhatnak a jellegzetes fények, színek és illatok sem. A kandalló előtt ülve, plédbe burkolózva, kedvenc könyvünket olvasva és forró puncsot kortyolgatva hangulatunkat még kellemesebbé teheti például egy illatozó füzér. Egy olyan füzér, amelyet az ősszel, illetve a tél elején összegyűjtött és megszárított termésekből készíthetünk el. Lássuk, hogy hogyan!
[szerkesztés] Lépések
- Gyűjtsünk össze „fűznivalókat”! Érdemes szárított termésekkel dolgozni, mert így a felfűzésük könnyebb, illetve tartósabb és illatozóbb lesz a füzérünk. Néhány példa: szárított narancskarikák vagy citromkarikák, szárított, kisebb méretű mandarin vagy lime, szárított bogyós termések (például csipkebogyó), fahéj (például a ceyloni fahéj jóval puhább), szárított babérlevél vagy egyéb kisebb méretű szárított levelek, rövid fenyőágak, kisebb tobozok, továbbá virágboltokban és kézműves boltokban beszerezhetünk egyéb, akár egzotikus helyekről származó szárított terméseket is.
- Fúrjunk-faragjunk! A keményebb terméseken (például fahéj) célszerű kisebb fúróval, vagy szeg és kalapács segítségével lyukat fúrni, hogy könnyebben fel tudjuk őket fűzni.
- Fűzzünk be egy nagyobb tűbe vastagabb, világos színű cérnát vagy vékonyabb damilt! Hosszabb cérnát/damilt kell befűznünk a tűbe, mint amekkorára tervezzük a füzérünket, mert a végén célszerű a megmaradt részből akasztót készíteni.
- Fűzzük fel a terméseket! A tű és a cérna/damil segítségével egyéni ízlésünknek, kreativitásunknak, vagy a különböző formák harmonikus elrendezésének megfelelően fűzhetjük fel egymás után a terméseket. A füzér hossza a termések mennyiségétől függően változó lehet. Egy rövidebb füzér is lehet nagyon mutatós, egy hosszabb pedig jól mutathat például az ablaknál lelógatva.
- Készítsünk akasztót! A termések felfűzése után a megmaradt cérnát húzzuk ki a tűből, és visszahajtva a füzér tetejéig, kössük össze szorosan a terméseket tartó szállal.
- Illatozzon a füzér! Ha nem lenne elég a felfűzött termések illata, akkor a kész füzér különböző „szintjeire” csepegtethetünk illóolajat, amely különböző aromákban kapható (a télhez jól illik például a vanília, a karácsony vagy a mézeskalács illatú). Hetente-kéthetente érdemes újra néhány csepp illóolajat csepegtetni a füzérre, hogy továbbra is illatozzon.
- Akasszuk fel a füzért! A lakás bármely pontján elhelyezhetjük a füzért, dekorációként sem utolsó.
[szerkesztés] Tippek
- Díszítésként szalagból masnit is köthetünk a füzér tetejére.
- Ha nem akarunk fúrással bajlódni, akkor a keményebb terméshez ragasztópisztollyal vagy pillanatragasztóval ragaszthatunk egy puhább termést, amelyen már könnyen átmegy a tű (például egy fahéjrúddal kezdjük a fűzért, és ehhez ragasztunk hozzá egy szárított csipkebogyót, és ennél a termésnél kezdjük meg a szó szerint fűzést). Továbbá ha egy kis méretű toboz következik a sorban, akkor annak a pikkelyei között szorosan átvezethetjük a cérnát, és így folytathatjuk a következő termés felfűzését.
- A terméseket nemcsak felfűzhetjük, hanem egyszerűen egy tálkába/kosárkába téve, és illóolajjal meglocsolva is felhasználhatjuk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- szárított termések
- tű
- cérna/damil
- kisebb fúró, vagy kalapács és szeg
- illóolaj
- szalag
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Óvatosan fúrjuk át a keményebb terméseket, illetve a termések felfűzésénél is ügyeljünk arra, hogy nehogy a tű belefusson az ujjunkba!
- Ne csepegtessünk túl sok illóolajat a füzérre, mert a túl intenzív illattól rosszul is lehetünk!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját ötlet, saját tapasztalatok