„Mogyoróvajat készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
(→Lépések) |
||
3. sor: | 3. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | |||
# Szerezd be a hozzávalókat. Másfél bögre mogyoróvajhoz az alábbiakra lesz szükséged: 2 bögre pörkölt mogyoró, 1,5 tk földimogyoró olaj vagy növényi olaj (ha szükséges), fél tk cukor (ha szükséges), csipetnyi só (ha szükséges). | # Szerezd be a hozzávalókat. Másfél bögre mogyoróvajhoz az alábbiakra lesz szükséged: 2 bögre pörkölt mogyoró, 1,5 tk földimogyoró olaj vagy növényi olaj (ha szükséges), fél tk cukor (ha szükséges), csipetnyi só (ha szükséges). | ||
− | # A mogyorót szórd bele egy tepsibe. | + | # A mogyorót szórd bele egy tepsibe. |
+ | # Tedd 180 fokos sütőbe kb. 6-8 percre. Kétpercenként rázd össze, hogy egyenletesen piruljon. | ||
+ | # Hagyd kihűlni, majd öntsd bele egy fém pengés turmixgépbe. | ||
+ | # Adj hozzá másfél teáskanál mogyoró- vagy növényi olajat. Fedd le a turmixgépet, majd 2-3 percen át daráld le úgy, amíg a keverék egy labdát nem formáz. | ||
+ | # Kapard le a földimogyorót a turmixgép oldaláról, ha szükséges, és folytasd addig a turmixolást, amíg sima mogyoróvajat nem kapsz. | ||
+ | # Kóstold meg, és adj hozzá cukrot vagy sót, ha szükséges. | ||
+ | # Ha édesebb mogyoróvajat szeretnél kapni, használhatsz barnacukrot vagy mézet is. | ||
+ | # Egy kanállal tedd át egy jól záródó üvegbe a mogyoróvajat. Egy-két napig hagyd a hűtőben állni, így kellőképpen összeérik. | ||
+ | == Tippek == | ||
+ | * Ha nem szereted nagyon olajosan, használj mogyoróolaj helyett olyan olajat, mely szilárd szobahőmérsékleten, pl. kakaóvaj, kókuszolaj, pálmaolaj. | ||
+ | * A természetes mogyoróvaj nagyon egészséges és finom étel, mely fehérjében gazdag. | ||
+ | * Ha kissé darabosabban szereted a mogyoróvajat, akkor egy negyed bögrét már csak akkor tegyél a turmixgépbe, amikor a pép már elkészült, és csak egy rövid időre indítsd be. | ||
+ | == Amire szükséged lehet == | ||
+ | * mogyoró | ||
+ | * földimogyoró-olaj vagy növényi olaj | ||
+ | * cukor | ||
+ | * só | ||
+ | * turmixgép | ||
+ | * kanál | ||
+ | * jól záródó edény (pl. befőttes üveg) | ||
+ | == Figyelmeztetések == | ||
+ | * Ha túl sós lett, adjunk hozzá több cukrot vagy mézet. | ||
+ | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
+ | * [http://www.wikihow.com/Make-Peanut-Butter] | ||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap 2013. november 1., 13:20-kori változata
Hogyan kell mogyoróvajat készíteni?
A mogyoróvaj könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is, és nem igényel túl sok hozzávalót. Ráadásul az otthon készített mogyoróvaj egy egészségesebb alternatívája a kereskedelmi forgalomban kaphatóaknál, hiszen nem tartalmaz tartósítószert. Ráadásul ha találsz egy olyan helyet (pl. a piacon), ahol viszonylag olcsón be tudod szerezni a mogyorót, még pénzt is megtakaríthatsz. Természetesen a házi mogyoróvaj szavatossági ideje rövidebb, de remélhetőleg előbb el is fogy, mint hogy megromolhatna…
Lépések
- Szerezd be a hozzávalókat. Másfél bögre mogyoróvajhoz az alábbiakra lesz szükséged: 2 bögre pörkölt mogyoró, 1,5 tk földimogyoró olaj vagy növényi olaj (ha szükséges), fél tk cukor (ha szükséges), csipetnyi só (ha szükséges).
- A mogyorót szórd bele egy tepsibe.
- Tedd 180 fokos sütőbe kb. 6-8 percre. Kétpercenként rázd össze, hogy egyenletesen piruljon.
- Hagyd kihűlni, majd öntsd bele egy fém pengés turmixgépbe.
- Adj hozzá másfél teáskanál mogyoró- vagy növényi olajat. Fedd le a turmixgépet, majd 2-3 percen át daráld le úgy, amíg a keverék egy labdát nem formáz.
- Kapard le a földimogyorót a turmixgép oldaláról, ha szükséges, és folytasd addig a turmixolást, amíg sima mogyoróvajat nem kapsz.
- Kóstold meg, és adj hozzá cukrot vagy sót, ha szükséges.
- Ha édesebb mogyoróvajat szeretnél kapni, használhatsz barnacukrot vagy mézet is.
- Egy kanállal tedd át egy jól záródó üvegbe a mogyoróvajat. Egy-két napig hagyd a hűtőben állni, így kellőképpen összeérik.
Tippek
- Ha nem szereted nagyon olajosan, használj mogyoróolaj helyett olyan olajat, mely szilárd szobahőmérsékleten, pl. kakaóvaj, kókuszolaj, pálmaolaj.
- A természetes mogyoróvaj nagyon egészséges és finom étel, mely fehérjében gazdag.
- Ha kissé darabosabban szereted a mogyoróvajat, akkor egy negyed bögrét már csak akkor tegyél a turmixgépbe, amikor a pép már elkészült, és csak egy rövid időre indítsd be.
Amire szükséged lehet
- mogyoró
- földimogyoró-olaj vagy növényi olaj
- cukor
- só
- turmixgép
- kanál
- jól záródó edény (pl. befőttes üveg)
Figyelmeztetések
- Ha túl sós lett, adjunk hozzá több cukrot vagy mézet.
Kapcsolódó források, hivatkozások
Tippek
MEGJEGYZÉS: Add meg a tippeket, amik segítik az olvasót a megvalósítás során. Minden új tippet egy csillaggal (*) kezd! Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
- Első tipp
Amire szükséged lehet
MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
- Első szükséges dolog
Figyelmeztetések
MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire a témával kapcsolatban, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
- Első figyelmeztetés
Kapcsolódó videók
MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!
Kapcsolódó források, hivatkozások
MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!