Sajtot készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell sajtot készíteni? == | == Hogyan kell sajtot készíteni? == | ||
− | + | A sajt az egyik legfontosabb élelmiszerünk, amely nagy mennyiségben tartalmazza az élethez oly nélkülözhetetlen anyagokat: fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat. Íme néhány fontos dolog, amit tudnunk kell mind a sajtkészítéshez, mind a sajtkóstoláshoz. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Kezdjük a legfontosabbal, mi a sajt? Tej, só, oltóanyag és poézis. Igen, amiben nincs poézis, az csak valami ipari utánzat lesz. |
− | # | + | # Hogy is készül akkor a sajt? |
#* A tej megalvadásához oltóanyagra, fermentumra van szükség. Ez az ókorban fügefának a nedve volt, ma borjúmirigy is lehet. | #* A tej megalvadásához oltóanyagra, fermentumra van szükség. Ez az ókorban fügefának a nedve volt, ma borjúmirigy is lehet. | ||
#* Az oltás után a tej megalszik, rugalmas textúrájú tejkocsonyává válik. Ezt egy tojásszeletelőhöz hasonló géppel töretté vágják, ennek a töretnek a nagysága határozza meg a sajt további textúráját. | #* Az oltás után a tej megalszik, rugalmas textúrájú tejkocsonyává válik. Ezt egy tojásszeletelőhöz hasonló géppel töretté vágják, ennek a töretnek a nagysága határozza meg a sajt további textúráját. | ||
14. sor: | 14. sor: | ||
#* Minden sajt felületét kezelik gombapenésszel, ami után sajtérlelőbe kerül az alapanyag. | #* Minden sajt felületét kezelik gombapenésszel, ami után sajtérlelőbe kerül az alapanyag. | ||
#* Az érlelési folyamatot sajtmester felügyeli, és a sajt fajtájától függően néhány hét, de akár több hónap múlva, a legtökéletesebb állapotban kerül ki az érlelőből a korong. | #* Az érlelési folyamatot sajtmester felügyeli, és a sajt fajtájától függően néhány hét, de akár több hónap múlva, a legtökéletesebb állapotban kerül ki az érlelőből a korong. | ||
− | # | + | # Mennyi tej szükséges egy kg sajthoz? |
#* Ez a fajtától függ, de 7-10 l tejjel kell számolni. 90 kg emmental sajthoz 900 l tejre van szükség. | #* Ez a fajtától függ, de 7-10 l tejjel kell számolni. 90 kg emmental sajthoz 900 l tejre van szükség. | ||
#* Az emmental sajt az Alpokban készül, ahol a tehenek egész évben adnak tejet. Azért ilyen nagy egy sajtkorong, mert egyszerűbb volt a völgybe így legurítani, mint a tejet levinni. | #* Az emmental sajt az Alpokban készül, ahol a tehenek egész évben adnak tejet. Azért ilyen nagy egy sajtkorong, mert egyszerűbb volt a völgybe így legurítani, mint a tejet levinni. | ||
− | # | + | # Hol van a poézis a sajtban, ha minden sajt ugyanúgy készül? Ha minden sajtnak ugyanaz az alapanyaga, gyártási folyamata? Miért drágább az egyik, mint a hasonló nevű másik? A minőségben, a szakszerűségben és az elkötelezettségben rejtőzik a varázslat. Ha sorba vesszük a fermentált élelmiszereket (bor, párlatok, sajtok, csokoládé, kávé, tea, balzsamecet, kenyér), akkor az alábbi szempontok alapján tudjuk behatárolni a minőségüket, és felfedezni a poézist: |
#* Földrajzi hovatartozás, avagy a terroir: azok a klimatikus viszonyok, ökokörnyezet, ahol létrejön az alapanyag. Ez a sajt esetében már a tejelő állat legelőjével kezdődik. | #* Földrajzi hovatartozás, avagy a terroir: azok a klimatikus viszonyok, ökokörnyezet, ahol létrejön az alapanyag. Ez a sajt esetében már a tejelő állat legelőjével kezdődik. | ||
#* Fajtajelleg, ez esetben a tejet adó állat fajtája. | #* Fajtajelleg, ez esetben a tejet adó állat fajtája. | ||
39. sor: | 39. sor: | ||
* [http://szilvaszemmel.blogspot.com/2011/02/sajtalapok.html Szilva szemmel a világ - gasztroblog: Sajtalapok] | * [http://szilvaszemmel.blogspot.com/2011/02/sajtalapok.html Szilva szemmel a világ - gasztroblog: Sajtalapok] | ||
− | |||
* [http://vitaminbank.hu/sajt.php Sajt] | * [http://vitaminbank.hu/sajt.php Sajt] | ||
− | |||
− |