Piskótát sütni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell piskótát sütni? == | == Hogyan kell piskótát sütni? == | ||
− | + | Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár manapság a nagyobb boltokban előre elkészített változatot is lehet kapni, a saját készítésű piskóta frissebb és finomabb, ezért kezdőknek is érdemes próbálkozni vele. Az alábbiakban a 6 tojásos változatot írjuk le, ha kevesebb vagy több piskótára van szükség, ennek megfelelően kell változtatni a hozzávalók mennyiségét. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Szerezd be és készítsd elő az alábbi hozzávalókat: |
− | #:* 6 tojás | + | #:::* 6 tojás |
− | #:* 6 evőkanál búza finomliszt | + | #:::* 6 evőkanál búza finomliszt |
− | #:* 6 evőkanál cukor | + | #:::* 6 evőkanál cukor |
− | #:* egy csipet só | + | #:::* egy csipet só |
− | # A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most | + | # A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most kapcsold be a sütőt, és állítsd 180 fokra. A tepsit kend ki vajjal vagy margarinnal, vagy béleld ki sütőpapírral. |
− | # | + | # Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől! A fehérjét célszerű egyszerre egy nagy keverőtálba folyatni, a sárgája mehet kisebb tálba is. Ügyelj rá, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog felverődni a hab. (Ha a sárgája megsérül a tojás feltörése közben, inkább tedd félre, vagy öntsd a többi tojássárgájához a fehérje egy részét is.) |
− | # A 6 tojásfehérjéhez | + | # A 6 tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, majd kezdd el háztartási robotgéppel felverni. A fehérje először habos lesz, majd kifehéredik, de csak akkor hagyd abba a keverést, amikor már az egész keményre verődött (a tálat megbillentve az alján nem látsz folyósabb anyagot). |
− | # Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben | + | # Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben add hozzá kanalanként a cukrot. (Egy kanál cukor után keverd össze a masszát, csak azután add hozzá a következőt.) Így tovább keményedik a hab. |
− | # Egyenként | + | # Egyenként add hozzá a masszához a tojások sárgáját is. Ezek nem csak sűrítik, meg is színezik a piskótát. |
− | # Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha | + | # Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha a lisztet kanalanként szitálod a piskótatésztába (ha nem akarsz a szitával bíbelődni, folyamatos kevergetés mellett kanállal szórd a tojáshab tetejére). Óvatosan, de gyorsan dolgozz! |
− | # Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), | + | # Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), öntsd át a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Simítsd el minél egyenesebbre, ügyelj arra, hogy a sarkokba is jusson a piskótatésztából. |
− | # A tepsit | + | # A tepsit tedd az előmelegített sütőbe. A piskóta előbb egy kicsit megkel, majd átsül. Addig hagyd a sütőben, amíg a teteje aranybarnává válik – ez általában 30 percet vesz igénybe. (Mielőtt kivennéd, szúrj bele egy hústűt, ezzel ellenőrizheted, a tészta közepe is átsült-e. Ha nyers a tészta, ráragad a tűre – ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.) |
− | # A | + | # A kész piskótát vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A sütőpapírt már ilyenkor el lehet távolítani. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Ha biztosra akarsz menni, tehetsz a liszttel együtt egy kis csomag | + | * Ha biztosra akarsz menni, tehetsz a liszttel együtt egy kis csomag sütőpapírt is a tésztába, így kisebb az esélye, hogy összeesik. |
* Ha nem vagy biztos abban, hogy sikerül a tojás sárgájának és fehérjéjének szétválasztása, először kisebb tálak felett próbálkozz, és a már szétválasztott sárgáját és fehérjét öntsd át a keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Így ha a harmadik-negyedik tojásnál véletlenül nem sikerül a művelet, legalább a korábbi munkád nem vész kárba. | * Ha nem vagy biztos abban, hogy sikerül a tojás sárgájának és fehérjéjének szétválasztása, először kisebb tálak felett próbálkozz, és a már szétválasztott sárgáját és fehérjét öntsd át a keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Így ha a harmadik-negyedik tojásnál véletlenül nem sikerül a művelet, legalább a korábbi munkád nem vész kárba. | ||
* Ha tudod, hogy lassabban dolgozol, elég a tojások szétválasztása után, a fehérje felverése előtt bekapcsolni a sütőt. | * Ha tudod, hogy lassabban dolgozol, elég a tojások szétválasztása után, a fehérje felverése előtt bekapcsolni a sütőt. | ||
51. sor: | 51. sor: | ||
* [http://www.mindmegette.hu/a-legegyszerubb-meggyes-piskota.recept Meggyes piskóta recept] | * [http://www.mindmegette.hu/a-legegyszerubb-meggyes-piskota.recept Meggyes piskóta recept] | ||
* [http://www.mindmegette.hu/almas-gesztenyes-piskota.recept Almás-gesztenyés piskóta] | * [http://www.mindmegette.hu/almas-gesztenyes-piskota.recept Almás-gesztenyés piskóta] | ||
− | |||
− |