Melange-ot készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell melange-ot készíteni? == | == Hogyan kell melange-ot készíteni? == | ||
− | + | A melange német eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
9. sor: | 9. sor: | ||
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt. | Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt. | ||
− | # | + | # Melegítsük és habosítsuk fel a tejet! |
− | # | + | # Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet! |
− | # | + | # A mézre öntsük rá óvatosan a tejet! |
− | # | + | # Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot! |
− | # | + | # A kis adag kávét óvatosan, lassan, a tejhab közepén keresztül öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad. |
− | # | + | # Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét. |
+ | |||
=== Régi bécsi melange === | === Régi bécsi melange === | ||
20. sor: | 21. sor: | ||
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt. | Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt. | ||
− | # | + | # Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét! |
− | # | + | # Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját! |
− | # | + | # A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral! |
− | # | + | # Adjuk hozzá a kávét! |
− | # | + | # Adjuk hozzá a konyakot! |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
67. sor: | 69. sor: | ||
* [http://www.nosalty.hu/recept/regi-becsi-melange Régi bécsi melange] | * [http://www.nosalty.hu/recept/regi-becsi-melange Régi bécsi melange] | ||
* [http://metropolita.hu/2009/04/07/gozolgo-inyenc-kave-melange-keszitsd-el/ Gőzölgő ínyenc kávé: Melange] | * [http://metropolita.hu/2009/04/07/gozolgo-inyenc-kave-melange-keszitsd-el/ Gőzölgő ínyenc kávé: Melange] | ||
− | |||
− |