Mascarponét készíteni házilag szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? == | == Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? == | ||
− | + | A mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleség, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője. A tejsavót általában valamilyen ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A citromsav hozzáadása miatt egy kicsit savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve a tejföl egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon is elkészíthető házilag a mascarpone. Az egyiknek az alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak pedig egy nagy pohár tejföl. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
9. sor: | 9. sor: | ||
# '''Tedd fel főni a tejszínt!''' | # '''Tedd fel főni a tejszínt!''' | ||
# '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig!''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd! | # '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig!''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd! | ||
− | # | + | # Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet! |
# '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!''' | # '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!''' | ||
− | # | + | # Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre! |
# '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!''' | # '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!''' | ||
# '''Öntsd bele a tejszínt!''' | # '''Öntsd bele a tejszínt!''' | ||
17. sor: | 17. sor: | ||
# '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!''' | # '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!''' | ||
# '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe!''' Hűtve két hétig is eláll. | # '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe!''' Hűtve két hétig is eláll. | ||
− | |||
=== Tejfől alapú mascarpone === | === Tejfől alapú mascarpone === | ||
23. sor: | 22. sor: | ||
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!''' | # '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!''' | ||
# '''Öntsd bele a tejfölt!''' | # '''Öntsd bele a tejfölt!''' | ||
− | # '''Tárold hűvös helyen legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!''' | + | # '''Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!''' |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg elkezd gyöngyözni a teteje. | + | * Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje. |
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb. | * A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb. | ||
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín! | * A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín! | ||
58. sor: | 58. sor: | ||
*[http://www.mosolybisztro.hu/mascarpone-hazilag/ Mascarpone házilag] | *[http://www.mosolybisztro.hu/mascarpone-hazilag/ Mascarpone házilag] | ||
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html Házi krémsajt, mascarpone] | *[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html Házi krémsajt, mascarpone] | ||
− | |||
− |