Málnadzsemet készíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell málnadzsemet készíteni? ==
 
== Hogyan kell málnadzsemet készíteni? ==
  
[[Fájl:malnadzsem_.jpeg|right|300 px]]Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málnából dzsemet főzve viszont a téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.
+
Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málna csak egyszer érik, ezért igyekeznünk kell a leszedésével. Dzsemnek befőzve viszont téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 8. sor:
 
=== Dzsemfixszel készült változat ===
 
=== Dzsemfixszel készült változat ===
 
#Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
 
#Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
#Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, és keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
+
#Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
 
#Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
 
#Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
 
#Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
 
#Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
 
#Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!
 
#Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!
 
 
=== Fahéjjal megbolondított változat ===
 
=== Fahéjjal megbolondított változat ===
 
#Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
 
#Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
29. sor: 29. sor:
 
*''Fahéjjal megbolondított változathoz:''
 
*''Fahéjjal megbolondított változathoz:''
 
**3,3 kg málna
 
**3,3 kg málna
**1,8-2 kg cukor
+
**kb. 1,8-2 kg cukor
 
**3-4 teáskanál fahéj
 
**3-4 teáskanál fahéj
 
**2 pohár víz
 
**2 pohár víz
40. sor: 40. sor:
  
 
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
 
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
*A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!  
+
*A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!  
 
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
 
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
  
47. sor: 47. sor:
 
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
*[http://www.mindmegette.hu/malnadzsem.recept/ Fahéjjal megbolondított málnadzsem]
 
*[http://www.mindmegette.hu/malnadzsem.recept/ Fahéjjal megbolondított málnadzsem]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)