Krumpliprószát csinálni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? ==
 
== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? ==
[[Fájl:Krumpliprosza.jpg|right]]Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
+
Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
# '''A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe.''' Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat!
+
# A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe. Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat!
# '''Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!'''
+
# Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!
# '''A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.'''
+
# A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.
# '''Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.'''
+
# Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.
# '''Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk,''' elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük.
+
# Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk, elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük.
# '''Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!'''
+
# Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!
# '''Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!'''
+
# Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
31. sor: 31. sor:
  
 
* [http://krumpliprosza.bezso.hu/zalai_krumpliprosza/ Zalai krumpliprósza recept]
 
* [http://krumpliprosza.bezso.hu/zalai_krumpliprosza/ Zalai krumpliprósza recept]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)