Horchatát készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
8. sor: | 8. sor: | ||
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst. | # Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst. | ||
− | # Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet | + | # Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet. |
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen. | # Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen. | ||
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele. | # Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele. | ||
− | # Adjunk hozzá egy evőkanál | + | # Adjunk hozzá egy evőkanál vanília kivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot. |
− | # Keverjük össze | + | # Keverjük össze és tegyük be fél órára a hűtőbe. |
+ | |||
=== Mandulából készült horchata === | === Mandulából készült horchata === | ||
− | # | + | # Darálj le 200 gramm héjas mandulát. |
− | # A mandulaőrleményhez | + | # A mandulaőrleményhez adj egy fahéjrudat és önts rá 1 liter forró vizet. |
− | # | + | # Forrald 1-2 percig egy lábosban. |
− | # Nagyon finom lyukú | + | # Nagyon finom lyukú szőrön keresztül öntsd át egy kannába. |
− | # A leszűrt levet | + | # A leszűrt levet öntsd vissza a lábosba és tedd vissza bele a fahéjrudat, majd forrald pár percig újra. |
− | # | + | # Szűrd át még egyszer, ügyelj rá, hogy csak a tiszta mandulatej legyen, mandula darabkák és a fahéjrúd véletlenül se maradjanak benne. |
− | # | + | # Önts hozzá még 1-2 liter vizet és tegyél bele 300 g cukrot, majd keverd össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez). |
− | # | + | # Tedd be pár órára a hűtőbe. |
− | [[Fájl:Procesado_horchata.jpg | + | [[Fájl:Procesado_horchata.jpg|350px]] |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját | + | * Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját beleszerelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze. |
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele. | * Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele. | ||
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel. | * Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel. | ||
* Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat. | * Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat. | ||
− | * A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs | + | * A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs és mandulatejet. |
− | * Érdemes egy tiszta | + | * Érdemes egy tiszta géz a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni. |
* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul. | * Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul. | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | [[Fájl:Jarra_horchata.png|right| | + | [[Fájl:Jarra_horchata.png|right|300px]] |
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs | * 1 pohár nyers hosszúszemű rizs | ||
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő | * 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő | ||
− | * 1 teáskanál | + | * 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma |
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd | * 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd | ||
* 1 teáskanál mandulaaroma | * 1 teáskanál mandulaaroma | ||
47. sor: | 48. sor: | ||
* Víz | * Víz | ||
* Sűrített tej | * Sűrített tej | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
71. sor: | 66. sor: | ||
* [http://www.wikihow.com/Make-Horchata A horchata elkészítése rizsből.] | * [http://www.wikihow.com/Make-Horchata A horchata elkészítése rizsből.] | ||
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/spanyol-mandulatej-horchata A horchata elkészítése mandulából.] | * [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/spanyol-mandulatej-horchata A horchata elkészítése mandulából.] | ||
− | |||
− |