Dinnyebefőttet készíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? ==
 
== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? ==
  
[[Fájl:dinnye_befott.jpg|right|250 px]]A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.
+
A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.  
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
8. sor: 9. sor:
 
#Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
 
#Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
 
#Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
 
#Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
#Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk a sziruphoz a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig!
+
#Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk hozzá a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig a szirupot!
 
#Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
 
#Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
#Ismételjük meg ezt a folyamatot két egymást követő napon!
+
# Ismételjük ezt a folyamatot két egymást követő napon!
#Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat a harmadik napon, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő. A biztonság kedvéért még száraz vagy nedves dunsztban is tartósíthatjuk a befőtteket.
+
#Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.  
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld húst. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
+
*A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld részt. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
*A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [[Uborkát_eltenni_savanyúságnak | ecetes uborka elkészítésénél]].
+
*A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [Uborkát_eltenni_savanyúságnak|ecetes uborka készítésénél].
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
22. sor: 23. sor:
 
*2 kg görögdinnye héj
 
*2 kg görögdinnye héj
 
*10%-os ecet
 
*10%-os ecet
*1 kg cukor
+
*1kg cukor
 
*1 rúd vanília
 
*1 rúd vanília
 
*késhegynyi tartósítószer
 
*késhegynyi tartósítószer
30. sor: 31. sor:
  
 
*Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
 
*Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
* Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!
+
* Ügyeljünk arra , hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár befőtt!
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
 
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)