Dinnyét vásárolni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
6. sor: | 6. sor: | ||
# '''Ha sárgadinnyét vennél, a szaglásodra kell hagyatkoznod.''' Bár az érett sárgadinnye önmagában is kellemes illatot áraszt, az igazi profik szerint nem a héját kell szagolni, hanem a szár végét. | # '''Ha sárgadinnyét vennél, a szaglásodra kell hagyatkoznod.''' Bár az érett sárgadinnye önmagában is kellemes illatot áraszt, az igazi profik szerint nem a héját kell szagolni, hanem a szár végét. | ||
− | # '''Ha görögdinnyét veszel''', általában választanod kell a csíkos és az egységes, sötétzöld változat között. A csíkosak között általában kevesebb az | + | # '''Ha görögdinnyét veszel''', általában választanod kell a csíkos és az egységes, sötétzöld változat között. A csíkosak között általában kevesebb az ízetlen, viszont a sötétzöldnek vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya. |
# '''Vizsgáld meg alaposan a kiválasztott dinnye héját.''' Jó jel, ha a szára, a szár környéke és az ezzel ellentétes pont is száraz – ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése (természetes körülmények között) befejeződött. | # '''Vizsgáld meg alaposan a kiválasztott dinnye héját.''' Jó jel, ha a szára, a szár környéke és az ezzel ellentétes pont is száraz – ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése (természetes körülmények között) befejeződött. | ||
# '''Keresd a pörsenéseket!''' Bizakodásra ad okot az is, ha a dinnye héján (főként a csíkos fajtánál) hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak, a háttérben ugyanis gyakran a cukorfok megemelkedése áll. | # '''Keresd a pörsenéseket!''' Bizakodásra ad okot az is, ha a dinnye héján (főként a csíkos fajtánál) hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak, a háttérben ugyanis gyakran a cukorfok megemelkedése áll. | ||
12. sor: | 12. sor: | ||
# '''Egy másik módszer a „hersentés”''': ha az érett dinnye két végpontját összenyomjuk, egy halk roppanó, hasadáshoz hasonló hangot hallhatunk. | # '''Egy másik módszer a „hersentés”''': ha az érett dinnye két végpontját összenyomjuk, egy halk roppanó, hasadáshoz hasonló hangot hallhatunk. | ||
# '''Mérvadó lehet a dinnye mérete is''': a nagyobb gyümölcsök (a csíkos fajtánál) állítólag édesebbek a kicsi társaiknál. | # '''Mérvadó lehet a dinnye mérete is''': a nagyobb gyümölcsök (a csíkos fajtánál) állítólag édesebbek a kicsi társaiknál. | ||
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
35. sor: | 36. sor: | ||
* [http://index.hu/kultur/eletmod/di0715/?print Mesterfogások dinnyevásárláshoz az Indexen] | * [http://index.hu/kultur/eletmod/di0715/?print Mesterfogások dinnyevásárláshoz az Indexen] | ||
* [http://www.szon.hu/nyiregyhaza/dinnye-titok-anna-elarulta-nekunk-o-hogyan-valaszt/1744760 Dinnye-titok Nyíregyházán] | * [http://www.szon.hu/nyiregyhaza/dinnye-titok-anna-elarulta-nekunk-o-hogyan-valaszt/1744760 Dinnye-titok Nyíregyházán] | ||
− | |||
− |