Dinnyét vásárolni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Ha sárgadinnyét vennél, a szaglásodra kell hagyatkoznod. Bár az érett sárgadinnye önmagában is kellemes illatot áraszt, az igazi profik szerint nem a héját kell szagolni, hanem a szár végét. |
− | # | + | # Ha görögdinnyét veszel, általában választanod kell a csíkos és az egységes, sötétzöld változat között. A csíkosak között általában kevesebb az ízetlen, viszont a sötétzöldnek vékonyabb a héja, így kedvezőbb az ár/érték aránya. |
− | # | + | # Vizsgáld meg alaposan a kiválasztott dinnye héját. Jó jel, ha a szára, a szár környéke és az ezzel ellentétes pont is száraz – ez általában azt jelenti, hogy a dinnye érése (természetes körülmények között) befejeződött. |
− | # | + | # Bizakodásra ad okot az is, ha a dinnye héján (főként a csíkos fajtánál) hegek, forradások, száraznak látszó pörsenések vannak, a háttérben ugyanis gyakran a cukorfok megemelkedése áll. |
− | # | + | # Ezután következhet a dinnye hangjának vizsgálata erre az egyik elterjedt módszer a kopogtatás. Az éretlen dinnye éles, vagy épp ellenkezőleg, tompa hangot ad, míg az érett teltebb, kongóbb hanggal válaszol. (Az érett dinnye állítólag olyan hangot ad, mint a megütögetett csizmaszár.) Az igazi profik azt is meg tudják mondani, ha a dinnye túlérett, az mélyebb, öblösebb hangot ad. |
− | # | + | # Egy másik módszer a „hersentés”: ha az érett dinnye két végpontját összenyomjuk, egy halk roppanó, hasadáshoz hasonló hangot hallhatunk. |
− | # | + | # Mérvadó lehet a dinnye mérete is: a nagyobb gyümölcsök (a csíkos fajtánál) állítólag édesebbek a kicsi társaiknál. |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
29. sor: | 30. sor: | ||
* Dinnye | * Dinnye | ||
* Jó hallás | * Jó hallás | ||
− | * | + | * Törelem és kitartás |
== Források, hivatkozások == | == Források, hivatkozások == | ||
35. sor: | 36. sor: | ||
* [http://index.hu/kultur/eletmod/di0715/?print Mesterfogások dinnyevásárláshoz az Indexen] | * [http://index.hu/kultur/eletmod/di0715/?print Mesterfogások dinnyevásárláshoz az Indexen] | ||
* [http://www.szon.hu/nyiregyhaza/dinnye-titok-anna-elarulta-nekunk-o-hogyan-valaszt/1744760 Dinnye-titok Nyíregyházán] | * [http://www.szon.hu/nyiregyhaza/dinnye-titok-anna-elarulta-nekunk-o-hogyan-valaszt/1744760 Dinnye-titok Nyíregyházán] | ||
− | |||
− |