Csokoládémázat készíteni a sütemény tetejére szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
21. sor: | 21. sor: | ||
# Egy vastag falú fémlábosba tégy 10 dkg porcukrot. | # Egy vastag falú fémlábosba tégy 10 dkg porcukrot. | ||
# Adj hozzá 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaóport. | # Adj hozzá 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaóport. | ||
− | # Keverj hozzá 1-2 evőkanál tejet. | + | # Keverj hozzá 1-2 evőkanál tejet (esetleg vizet). |
# Mindezt kezdd el nagyon alacsony hőfokon, a legkisebb lángon melegíteni. Folyamatosan kevergesd, hogy le ne piruljon a cukor. | # Mindezt kezdd el nagyon alacsony hőfokon, a legkisebb lángon melegíteni. Folyamatosan kevergesd, hogy le ne piruljon a cukor. | ||
# Ha nagyon sűrű és kemény lenne a massza, egy evőkanál tejet adhatsz még hozzá. | # Ha nagyon sűrű és kemény lenne a massza, egy evőkanál tejet adhatsz még hozzá. | ||
27. sor: | 27. sor: | ||
# Ekkor keverj a masszához 5-10 dkg puha vajat vagy zsírt. Ha kevesebb vajat használsz, keményebb csokoládébevonatot kapsz, több vajjal kissé puhább és ragacsosabb, de könnyebben szeletelhető lesz a máz (pár csepp olajat is adhatsz hozzá, hogy fényesebb legyen, de nem muszáj). | # Ekkor keverj a masszához 5-10 dkg puha vajat vagy zsírt. Ha kevesebb vajat használsz, keményebb csokoládébevonatot kapsz, több vajjal kissé puhább és ragacsosabb, de könnyebben szeletelhető lesz a máz (pár csepp olajat is adhatsz hozzá, hogy fényesebb legyen, de nem muszáj). | ||
# A kevergetés hatására langyosra hűlt mázat öntsd rá a lehetőség szerint lehűtött sütemény tetejére, és néhány gyors mozdulattal simítsd el. | # A kevergetés hatására langyosra hűlt mázat öntsd rá a lehetőség szerint lehűtött sütemény tetejére, és néhány gyors mozdulattal simítsd el. | ||
− | # A csokoládémázzal bevont süteményt tedd vissza a hűtőbe, hagyd dermedni. Szeleteléskor itt is érdemes forró vízbe mártott kést használni. | + | # A csokoládémázzal bevont süteményt tedd vissza a hűtőbe, hagyd dermedni. Szeleteléskor itt is érdemes forró vízbe mártott kést használni. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
50. sor: | 50. sor: | ||
* [http://www.tortaimado.hu/2008/11/csokimz-hozzvalk-3-evkanl-szitlt.html Többféle csokoládémáz leírása a Tortaimádó blogon] | * [http://www.tortaimado.hu/2008/11/csokimz-hozzvalk-3-evkanl-szitlt.html Többféle csokoládémáz leírása a Tortaimádó blogon] | ||
*[http://www.nosalty.hu/recept/kedvenc-csokimaz Kedvenc csokimáz a Nosalty-n] | *[http://www.nosalty.hu/recept/kedvenc-csokimaz Kedvenc csokimáz a Nosalty-n] | ||
− | |||
− |