Bort fejteni (hagyományos módon) szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
# Az első fejtésre általában a forrás után közvetlenül kerül sor. A gyors fejtés okai: | # Az első fejtésre általában a forrás után közvetlenül kerül sor. A gyors fejtés okai: | ||
#* A forrás befejezése után a boroknak nincs többé szükségük az erjesztési űrre, s bár a forráskor keletkezett CO<sub>2</sub> párna most még védi a bort a töréstől, minél előbb célszerű összefejteni a darabban álló tételeket. | #* A forrás befejezése után a boroknak nincs többé szükségük az erjesztési űrre, s bár a forráskor keletkezett CO<sub>2</sub> párna most még védi a bort a töréstől, minél előbb célszerű összefejteni a darabban álló tételeket. | ||
− | #* A borok alján a forrás után leülepszik a durva seprő, ami | + | #* A borok alján a forrás után leülepszik a durva seprő, ami első sorban sárból áll, valamint az erjesztés után az alkoholtól elpusztított élesztőgombákból. A durva seprő egy idő után elkezd romlani, ahogy a gombafonalak elbomlanak, és annak a szaga, íze, nem kívánatos a borban. A borban még lebegnek a nyálkaanyagok és egyéb olyan komponensek, amelyek hozzáadnak a bor ízéhez, illatához, és a finomseprőt alkotják majd. A durva seprő eltávolítása után a bor a folyamatosan kirakódó finomseprőn érlelődik tovább. |
# A fejtésnek kétféle módja ismert: a nyílt és a zárt fejtés. | # A fejtésnek kétféle módja ismert: a nyílt és a zárt fejtés. | ||
− | #* A hagyományos paraszti gazdaságokban gyakorlatilag csak a nyílt fejtést lehetett alkalmazni, mert nem álltak rendelkezésre szivattyúk. A nyílt fejtés során a hordóból a bort vödrökbe szívjuk, és azt tölcséren keresztül öntjük a tiszta hordóba. Ilyenkor fennáll a veszélye az illatanyagok eltávozásának, ezért a fejtést a lehető leggyorsabban kell elvégezni. Ha abban a hordóban, amelybe a bor kerül, rendesen kénlapot égettünk el, akkor a beömlő bor a kén-dioxid gázban kevésbé oxidálódik. | + | #* A hagyományos paraszti gazdaságokban gyakorlatilag csak a nyílt fejtést lehetett alkalmazni, mert nem álltak rendelkezésre szivattyúk. A nyílt fejtés során a hordóból a bort vödrökbe szívjuk, és azt tölcséren keresztül öntjük a tiszta hordóba. Ilyenkor fennáll a veszélye az illatanyagok eltávozásának, ezért a fejtést a lehető leggyorsabban kell elvégezni. Ha abban a hordóban, amelybe a bor kerül, rendesen kénlapot égettünk el, akkor a beömlő bor a kén-dioxid gázban kevésbé oxidálódik. nyilt_borfejtes.jpg |
− | #* A fejtés másik módja a zárt fejtés. Ilyenkor a bort egyik edényből közvetlenül a másikba fejtjük át. Mivel a bor ilyenkor kevésbé érintkezik a levegővel, így az illatanyagok eltávozásának veszélye kisebb. Ezt végezhetjük szivattyúval, vagy ha az edényt felemeljük olyan magasra, hogy abból a bort át lehessen szívni egy másikba – nos ez utóbbi nem egy egyszerű feladat. | + | #* A fejtés másik módja a zárt fejtés. Ilyenkor a bort egyik edényből közvetlenül a másikba fejtjük át. Mivel a bor ilyenkor kevésbé érintkezik a levegővel, így az illatanyagok eltávozásának veszélye kisebb. Ezt végezhetjük szivattyúval, vagy ha az edényt felemeljük olyan magasra, hogy abból a bort át lehessen szívni egy másikba – nos ez utóbbi nem egy egyszerű feladat. zart_borfejtes.jpg |
− | # Mindkét fejtéshez szükség van egy slagra, valamint egy botra, amihez a slagot kötjük. A slag vége és a bot vége között egy akkora távolságot kell hagyni, hogy az átfejtéskor a seprőt ne szívjuk át a tiszta edénybe. A hordóban maradó mennyiséget az alsó akonanyíláson keresztül óvatosan kármentőbe öntjük addig, amíg elég tisztának ítéljük a kicsurgó bort. | + | # Mindkét fejtéshez szükség van egy slagra, valamint egy botra, amihez a slagot kötjük. A slag vége és a bot vége között egy akkora távolságot kell hagyni, hogy az átfejtéskor a seprőt ne szívjuk át a tiszta edénybe. A hordóban maradó mennyiséget az alsó akonanyíláson keresztül óvatosan kármentőbe öntjük addig, amíg elég tisztának ítéljük a kicsurgó bort. bor_fejtese1.jpg |
# A fejtés után lekénezzük a bort. Porított borként használjunk 15g/hl mennyiségben. A borként a borból vett hordómintában feloldjuk, majd ezt a törzsoldatot visszatöltjük a borba. Fontos, hogy ez nem a végső kénmennyiség, azt palackozás előtt a laborvizsgálat határozza meg. Első fejtéskor a forrás megállítására, a bor tisztítására, az íz- és illatanyagok stabilizálására ennyi elegendő. | # A fejtés után lekénezzük a bort. Porított borként használjunk 15g/hl mennyiségben. A borként a borból vett hordómintában feloldjuk, majd ezt a törzsoldatot visszatöltjük a borba. Fontos, hogy ez nem a végső kénmennyiség, azt palackozás előtt a laborvizsgálat határozza meg. Első fejtéskor a forrás megállítására, a bor tisztítására, az íz- és illatanyagok stabilizálására ennyi elegendő. | ||
34. sor: | 34. sor: | ||
* [http://szolo.blog.hu/2006/11/12/pincemunkak Szőlőművelés blog: Bor hagyományos fejtése] | * [http://szolo.blog.hu/2006/11/12/pincemunkak Szőlőművelés blog: Bor hagyományos fejtése] | ||
− | |||
− |