Baracklekvárt befőzni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? ==
 
== Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? ==
[[Fájl:Lekvár.jpg|right]]Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő:
+
Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő:
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
# '''Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk!'''
+
# Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk!
# '''Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni!''' Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség.
+
# Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni! Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség.
# '''A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet!'''
+
# A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet!
# '''Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik.'''
+
# Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik.
# '''12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő.'''
+
# 12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő.
# '''Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen!'''
+
# Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen!
# '''Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük!'''
+
# Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük!
# '''Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk!'''
+
# Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk!
# '''A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk!'''
+
# A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk!
# '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk.  
+
# A dunsztolás előkészítése: Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk.  
# '''Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk!'''
+
# Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk!
# '''Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje!'''
+
# Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje!
# '''Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi.'''
+
# Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
40. sor: 40. sor:
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
* Horváth Ilona szakácskönyve
 
* Horváth Ilona szakácskönyve
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)