Almalekvárt készíteni egyszerűen szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell almalekvárt készíteni egyszerűen? == | == Hogyan kell almalekvárt készíteni egyszerűen? == | ||
− | [[Fájl:almalekvar_.jpg|right|250px]] A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak | + | [[Fájl:almalekvar_.jpg|right|250px]] A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak általában mind édeskés ízűek, így kiváló alapanyagnak számítanak bármilyen almából készült ételhez. Hígabb lekvár vagy darabosabb dzsem is készíthető almából, mely a [http://www.hogyankell.hu/Baracklekv%C3%A1rt_bef%C5%91zni baracklekvárhoz] hasonlóan remek kiegészítője lehet süteményéknek, vagy a reggeli vajas kenyér ízesítője is lehet. A befőző dzsemfixeknek köszönhetően már 1-2 óra alatt is elkészülhetünk velük, nem kell órákig a rotyogó lábos felett állnunk és kevergetnünk a masszánkat. Ráadásul kis mennyiségben is főzhető, díszesebb üvegbe téve akár még egy személyesebb ajándéknak is remek ötlet. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
# '''Habár meghámozzuk az almákat, a rajtuk lévő kosz még átkerülhet a kezünkről vissza a héj nélküli almára, ezért mossuk meg őket alaposan!''' | # '''Habár meghámozzuk az almákat, a rajtuk lévő kosz még átkerülhet a kezünkről vissza a héj nélküli almára, ezért mossuk meg őket alaposan!''' | ||
# '''Mossuk el alaposan a befőttes üvegeket és a tetejüket is!''' | # '''Mossuk el alaposan a befőttes üvegeket és a tetejüket is!''' | ||
− | # '''Vágjuk fel | + | # '''Vágjuk fel 4 gerezdre és távolítsuk el a mag körüli részeket!''' Ha kicsit megütődött az alma, vagy vannak apróbb hibás részei, azokat is vágjuk ki. |
− | # '''Kockázzuk fel a gerezdeket | + | # '''Kockázzuk fel a gerezdeket vagy késes darálógéppel pépesítsük az alma-gerezdeket!''' |
# '''Tegyünk félre pár almakockát arra az esetre, ha szeretnénk a lekvárunkba nagyobb gyümölcsdarabokat!''' | # '''Tegyünk félre pár almakockát arra az esetre, ha szeretnénk a lekvárunkba nagyobb gyümölcsdarabokat!''' | ||
# '''Botturmixszal pépesítsük még az almát!''' | # '''Botturmixszal pépesítsük még az almát!''' | ||
14. sor: | 14. sor: | ||
# '''Öntsünk hozzá a mennyiségnek megfelelő zacskónyi dzsemfixálót!''' | # '''Öntsünk hozzá a mennyiségnek megfelelő zacskónyi dzsemfixálót!''' | ||
# '''Kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett!''' | # '''Kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett!''' | ||
− | # '''Forrás után 10 perc elteltével már kész is | + | # '''Forrás után 10 perc elteltével már kész is!''' Minél tovább forraljuk, annál sűrűbb lekvárt, szinte dzsemet kapunk. |
# '''A még forró lekvárt óvatosan töltsük merőkanállal dunsztos üvegekbe!''' A lekvár egészen az üveg pereméig érjen. | # '''A még forró lekvárt óvatosan töltsük merőkanállal dunsztos üvegekbe!''' A lekvár egészen az üveg pereméig érjen. | ||
# '''Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre!''' Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét. | # '''Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre!''' Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét. | ||
− | # Miután végeztünk a megtöltéssel, ''' | + | # Miután végeztünk a megtöltéssel, '''várjuk pár percet,''' hogy az utoljára lezárt üvegnek is jusson egy kis idő fejjel lefelé. '''Addig készítsük elő a dunsztolást!''' |
− | # '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb faládába vagy kocka alakú kosárba fektess pokrócokat, újságpapírt vagy konyharuhákat. Béleld ki jól a ládát, hogy meleg legyen benne. | + | # '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb faládába, vagy kocka alakú kosárba fektess pokrócokat, újságpapírt vagy konyharuhákat. Béleld ki jól a ládát, hogy meleg legyen benne. |
# '''Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába!''' Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal. | # '''Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába!''' Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal. | ||
# '''Hagyjuk nyugodni a lekvárokat 1-2 napig!''' Ez idő alatt szép lassan, fokozatosan lehűlnek. | # '''Hagyjuk nyugodni a lekvárokat 1-2 napig!''' Ez idő alatt szép lassan, fokozatosan lehűlnek. | ||
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
* Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár. | * Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár. | ||
− | * Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal vagy krumplinyomóval. Vagy akár le is reszelhetjük őket, de ez már időigényesebb feladat. | + | * Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal, vagy krumplinyomóval. Vagy akár le is reszelhetjük őket, de ez már időigényesebb feladat. |
− | * Miután | + | * Miután elkészültünk az gyümölcsök előkészítésével, akár le is önthetjük őket egy citrom frissen facsart levével, hogy ne barnuljon meg az alma. |
* A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük! | * A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük! | ||
− | * Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt | + | * Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt adhatnunk neki fahéjjal, citrommal vagy akár gyömbérrel. |
− | * Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot. | + | * Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot. |
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * 8 db nagyobb méretű alma | + | 3 közepes méretű üveghez: |
+ | |||
+ | * 8 db nagyobb méretű alma | ||
* 1 csomag dzsemfix | * 1 csomag dzsemfix | ||
* 2-3 citrom | * 2-3 citrom | ||
− | * méz | + | * méz vagy cukor vagy édesítőszer ízlés szerint |
− | * | + | * faháj vagy gyömbér az egyedi ízesítéshez |
− | + | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
60. sor: | 56. sor: | ||
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunszt Dunszt] | * [http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunszt Dunszt] | ||
* személyes tapasztalatok :) | * személyes tapasztalatok :) | ||
− | |||
− |