A 2012-es ország tortát elkészíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
8. sor: | 8. sor: | ||
=== Tészta elkészítése === | === Tészta elkészítése === | ||
− | # | + | * 500 g tojásfehérje |
− | # Tegyük egy lapos tálba a | + | * 330 g kristálycukor |
− | # Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra | + | * 200 g darált, hőkezelt mák |
+ | * 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz | ||
+ | * 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared) | ||
+ | * 1 db citrom reszelt héja | ||
+ | # A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. | ||
+ | # Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze. | ||
+ | # Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk. | ||
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot. | # 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot. | ||
=== A krém elkészítése === | === A krém elkészítése === | ||
− | + | * 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej | |
− | # A maradék | + | * 130 g cukor |
− | # Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert | + | * 70 g kukorica keményítő |
+ | * 3 db tojás sárgája | ||
+ | * fél vaníliarúd | ||
+ | * 2,5 dl tejszínhab | ||
+ | # Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat. | ||
+ | # A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk. | ||
+ | # Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt). | ||
=== Az almatöltelék elkészítése === | === Az almatöltelék elkészítése === | ||
− | # | + | * 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) |
+ | * 50 g vaj | ||
+ | * 50 g cukor | ||
+ | * 0,5 dkg őrölt fahéj | ||
+ | * fél citrom | ||
+ | # Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült. | ||
=== A torta összeállítása === | === A torta összeállítása === | ||
33. sor: | 50. sor: | ||
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot. | * Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot. | ||
− | * Ha nincs kukoricakeményítő otthon, | + | * Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is. |
− | * A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll. | + | * A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll. |
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * Alapanyagok |
− | * | + | * Karika alakú tortaforma |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
* Habverőgép | * Habverőgép | ||
* Lábas, edények | * Lábas, edények | ||
64. sor: | 63. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
76. sor: | 74. sor: | ||
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.] | * [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.] | ||
− | |||
− |