A 2007-es ország tortát elkészíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell a 2007-es ország | + | == Hogyan kell a 2007-es ország tortát elkészíteni? == |
− | [[Fájl:Madártej...JPG|right|300px]]Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madártej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, | + | [[Fájl:Madártej...JPG|right|300px]]Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar desszert gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madártej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, valamint az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, mert garantált siker lesz vele. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni! |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
=== A piskóta elkészítése === | === A piskóta elkészítése === | ||
− | # A | + | * 125 g margarin |
− | # | + | * 37,5 g porcukor |
− | # Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat | + | * 50 g tojás sárgája |
+ | * 90 g tojás fehérje | ||
+ | * 90 g cukor | ||
+ | * 110 g liszt | ||
+ | * 2,5 g sütőpor | ||
+ | * 25 g keményítő | ||
+ | * 25 dkg zsíros tejpor | ||
+ | # A margarint tegyük szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a porcukorral habosra keverjük, majd keverjük hozzá a tojássárgáját. | ||
+ | # Verjük fel félkeményre a tojásfehérjét, adjuk hozzá a cukrot utána és keverjük össze vele, és a margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá. | ||
+ | # Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat, vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta. | ||
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját. | # Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját. | ||
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta. | # 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta. | ||
16. sor: | 25. sor: | ||
=== A krém elkészítése === | === A krém elkészítése === | ||
− | + | * 5 dl 2,8%-os tej | |
− | + | * 10 db tojássárgája | |
− | # Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig | + | * 2 db vaníliarúd |
+ | * 100 g cukor | ||
+ | * 300 g vaj | ||
+ | * 1 csomag vaníliás pudingpor | ||
+ | # A válasszuk szét a tejet: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és a kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét a cukorral, a tojássárgákkal és a pudingporral keverjük ki csomómentesre. | ||
+ | # Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. | ||
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe. | # Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe. | ||
− | # A maradék | + | # A maradék 150 g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez. |
=== A torta összeállítása és díszítése === | === A torta összeállítása és díszítése === | ||
− | # Egy | + | # Egy tortakarának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot. |
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk. | # A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk. | ||
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára. | # A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára. | ||
31. sor: | 45. sor: | ||
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet. | # A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet. | ||
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon. | # Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon. | ||
− | # Ha kivettük a tortát, | + | # Ha kivettük a tortát, szedjük le róla a tortaformát óvatosan. |
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle. | # Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle. | ||
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét. | # '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét. | ||
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Ha | + | * Ha véletlen megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrek turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet. |
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * Alapanyagok |
− | + | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * A krém készítésekor | + | |
− | + | * A krém készítésekor folytonosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon. | |
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
<youtube>OGxKphe7coU</youtube> | <youtube>OGxKphe7coU</youtube> | ||
+ | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | * [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben A 2007-es | + | * [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben A 2007-es országtorta.] |
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.] | * [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.] | ||
− | |||
− |