Mézbort készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell mézbort készíteni? == | == Hogyan kell mézbort készíteni? == | ||
− | + | A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető. | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mész mentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat. |
− | # | + | # Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását. |
− | # | + | # Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni): |
## 5 teljes rúd fahéj, | ## 5 teljes rúd fahéj, | ||
## fél szerecsendió frissen lereszelve, | ## fél szerecsendió frissen lereszelve, | ||
14. sor: | 14. sor: | ||
## kevés őrölt szegfűszeg, | ## kevés őrölt szegfűszeg, | ||
## Néhány levél citromfű. | ## Néhány levél citromfű. | ||
− | # | + | # Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat. |
− | # | + | # Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk. |
+ | |||
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
24. sor: | 26. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál! |
− | + | ||
− | + | * Első szükséges dolog | |
− | + | ||
− | |||
− | |||
− | * | ||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
42. sor: | 40. sor: | ||
* [http://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcsbor/M%C3%A9zbor Mézbor recept a Wikibooks-on] | * [http://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcsbor/M%C3%A9zbor Mézbor recept a Wikibooks-on] | ||
− | |||
− |