Málnadzsemet készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell málnadzsemet készíteni? == | == Hogyan kell málnadzsemet készíteni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:malnadzsem.jpg|right|300 px]]Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málna csak egyszer érik, ezért igyekeznünk kell a leszedésével. Dzsemnek befőzve viszont téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
=== Dzsemfixszel készült változat === | === Dzsemfixszel készült változat === | ||
#Válogassuk át alaposan a málnaszemeket! | #Válogassuk át alaposan a málnaszemeket! | ||
− | #Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, | + | #Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni! |
#Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet! | #Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet! | ||
#Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet! | #Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet! | ||
#Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre! | #Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre! | ||
− | |||
=== Fahéjjal megbolondított változat === | === Fahéjjal megbolondított változat === | ||
#Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket! | #Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket! | ||
29. sor: | 28. sor: | ||
*''Fahéjjal megbolondított változathoz:'' | *''Fahéjjal megbolondított változathoz:'' | ||
**3,3 kg málna | **3,3 kg málna | ||
− | **1,8-2 kg cukor | + | **kb. 1,8-2 kg cukor |
**3-4 teáskanál fahéj | **3-4 teáskanál fahéj | ||
**2 pohár víz | **2 pohár víz | ||
47. sor: | 46. sor: | ||
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | *Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | ||
*[http://www.mindmegette.hu/malnadzsem.recept/ Fahéjjal megbolondított málnadzsem] | *[http://www.mindmegette.hu/malnadzsem.recept/ Fahéjjal megbolondított málnadzsem] | ||
− | |||
− |