Lehűteni a sört, pár perc alatt szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell | + | == Hogyan kell {{PAGENAME}}? == |
− | [[Fájl:ID-100168317.jpg|right | + | [[Fájl:ID-100168317.jpg|right]]Az interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található. Ezért most csupán egy-két példát mutatunk be, amelyek jó eséllyel beváltják a hozzájuk fűzött reményt. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
10. sor: | 10. sor: | ||
− | + | == Módszerek == | |
− | + | Három példát fogok bemutatni, melyből kettő ugyanarra az elvre épül. | |
− | # '''Első | + | # '''Első javaslat''': A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál. |
#* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat. | #* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat. | ||
− | # '''Második | + | # '''Második javaslat''': A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak: |
##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl. | ##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl. | ||
##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég. | ##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég. | ||
− | ##Az agresszív | + | ##Az agresszív módszer, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz. |
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
37. sor: | 38. sor: | ||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | < | + | <iframe title="indavideo video player" scrolling="no" class="indavideo-player" id="player-facbd1ca87" type="text/html" width="640" height="360" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/facbd1ca87/" frameborder="0"></iframe> |
− | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
46. sor: | 46. sor: | ||
* [http://gizmodo.com/5882160/3-ways-to-chill-your-superbowl-beer-fast Itt bővebben olvashattok a sörhűtésről] | * [http://gizmodo.com/5882160/3-ways-to-chill-your-superbowl-beer-fast Itt bővebben olvashattok a sörhűtésről] | ||
* [http://www.wikihow.com/Cool-Beers-Without-a-Fridge A Wikihow.com oldalon is találhattok információt] | * [http://www.wikihow.com/Cool-Beers-Without-a-Fridge A Wikihow.com oldalon is találhattok információt] | ||
− | |||
− |