Kuktában főzni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
9. sor: | 9. sor: | ||
#'''Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő!''' Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű. | #'''Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő!''' Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű. | ||
#'''Helyezzük a kuktát a tűzhelyre!''' Miután gondosan lezártuk a kuktát, a legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel. | #'''Helyezzük a kuktát a tűzhelyre!''' Miután gondosan lezártuk a kuktát, a legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel. | ||
− | #'''Főzzük megfelelő ideig az ételt!''' Mivel a kuktát nem nyitogathatjuk használat közben, nem tudjuk leellenőrizni, hogy jó-e már az étel, előfordulhat, hogy nem fő meg rendesen vagy éppen túlfőzzük. Korábbi tapasztalatainkra sem hagyatkozhatunk, hiszen a kuktában rövidebb idő alatt készülnek el az ételek, mint a hagyományos edényekben. A következő ételek esetében ezeket a főzési időket célszerű betartani: [[Fájl: | + | #'''Főzzük megfelelő ideig az ételt!''' Mivel a kuktát nem nyitogathatjuk használat közben, nem tudjuk leellenőrizni, hogy jó-e már az étel, előfordulhat, hogy nem fő meg rendesen vagy éppen túlfőzzük. Korábbi tapasztalatainkra sem hagyatkozhatunk, hiszen a kuktában rövidebb idő alatt készülnek el az ételek, mint a hagyományos edényekben. A következő ételek esetében ezeket a főzési időket célszerű betartani: [[Fájl:kukta_fozes_ido.jpg|centre|300 px]] |
− | + | *A marhahús és a sertéshús esetében 1 kg esetén érvényes a megadott időtartam. | |
#'''Vegyük le a kuktát a tűzhelyről!''' A kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért ne próbáljuk meg kinyitni, maximum a szelepnél engedhetjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát, és hideg vizet folyatunk rá. | #'''Vegyük le a kuktát a tűzhelyről!''' A kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért ne próbáljuk meg kinyitni, maximum a szelepnél engedhetjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát, és hideg vizet folyatunk rá. | ||
36. sor: | 36. sor: | ||
*[http://www.hajokonyha.hu/tudode/konyhai_eszkozok_hasznalata/a_kuktafazek A kuktafazék használata] | *[http://www.hajokonyha.hu/tudode/konyhai_eszkozok_hasznalata/a_kuktafazek A kuktafazék használata] | ||
*[http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/T%C3%A1bl%C3%A1zatok/Egy%C3%A9b/Kukta Élelmiszerek kuktában főzési ideje] | *[http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/T%C3%A1bl%C3%A1zatok/Egy%C3%A9b/Kukta Élelmiszerek kuktában főzési ideje] | ||
− | |||
− |