Kókuszos tápióka pudingot készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje | + | # Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre. |
− | # Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket. | + | # Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai, vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket. |
# Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki. | # Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki. | ||
− | # Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet | + | # Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak nem lesznek. |
#* Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét. | #* Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét. | ||
#* Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket. | #* Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket. | ||
− | # A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy | + | # A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze, épp csak addig, míg a pálmacukor fel nem olvad. |
− | # A végén reszeljünk bele egy lime héját | + | # A végén reszeljünk bele egy lime héját és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst. |
− | [[Fájl:DSC_8071.JPG| | + | [[Fájl:DSC_8071.JPG|400px]] |
== Tippek == | == Tippek == | ||
19. sor: | 19. sor: | ||
* A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni. | * A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni. | ||
* A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél. | * A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél. | ||
− | * Készíthetünk sok gyümölcsből készült | + | * Készíthetünk sok gyümölcsből készült puding változatokat: eperrel, mangóval, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, áfonyával, stb. - ízlés szerint. |
* A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz). | * A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz). | ||
* Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk. | * Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk. | ||
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
40. sor: | 41. sor: | ||
* Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban. | * Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban. | ||
* Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk. | * Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk. | ||
+ | |||
+ | == Kapcsolódó videók == | ||
+ | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
* [http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Kokuszos_tapioka_puding A tápióka puding elkészítése, videó.] | * [http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Kokuszos_tapioka_puding A tápióka puding elkészítése, videó.] | ||
− | |||
− |