Humuszt készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
10. sor: | 10. sor: | ||
# '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott, főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnunk. A kemény, nyers csicseriborsót hideg vízben kb. 10-12 órát áztassuk, majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki. | # '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott, főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnunk. A kemény, nyers csicseriborsót hideg vízben kb. 10-12 órát áztassuk, majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki. | ||
# '''A humusz elkészítése''': tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába. Szeleteljük fel a fokhagymákat apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel. Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajat addig, míg krémes nem lesz. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább. Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk ízlés szerint. Ha túl sűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként. | # '''A humusz elkészítése''': tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába. Szeleteljük fel a fokhagymákat apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel. Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajat addig, míg krémes nem lesz. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább. Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk ízlés szerint. Ha túl sűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként. | ||
− | # '''Készítsünk ízkombinációkat''': létezik egyéb változat is, amiben szezámkrémet helyettesítik joghurttal, vagy az olívaolajat vajjal, illetve zöld fűszereket szoktak még bele rakni a humuszba. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja csilivel is, illetve kevés pirospaprikával szórjuk meg a tetejét. | + | # '''Készítsünk ízkombinációkat''': létezik egyéb változat is, amiben szezámkrémet helyettesítik '''joghurttal''', vagy az olívaolajat '''vajjal''', illetve '''zöld fűszereket''' szoktak még bele rakni a humuszba. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja '''csilivel''' is, illetve kevés pirospaprikával szórjuk meg a tetejét. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
50. sor: | 50. sor: | ||
* [http://www.mindmegette.hu/tahini.recept Tahini recept] | * [http://www.mindmegette.hu/tahini.recept Tahini recept] | ||
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csicseriborso-fozese A csicseriborsó főzése] | * [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/csicseriborso-fozese A csicseriborsó főzése] | ||
− | |||
− |