Helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel? == | == Hogyan kell helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel? == | ||
− | [[Fájl:Cukor.jpg | + | [[Fájl:Cukor.jpg[right]]Számos cukorhelyettesítő létezik az élelmiszeriparban, de fontos odafigyelnünk, hogy milyen forrásból származó édesítőanyagot viszünk be a szervezetünkbe - mert azok hosszabb távon káros hatással is lehetnek az egészségünkre. Eltérő véleményekkel találkozhatunk, hogy melyik mesterséges, avagy természetes édesítőt szerencsésebb használnunk, mindenesetre, ha a természetes - vagyis nem kémiailag előállított - formáját választjuk az édes íz eléréséhez, azzal kárt nem tehetünk az egészségünkben. Kimondottan fontos a '''cukorbetegeknek''' és fogyókúrázóknak odafigyelniük a napi cukor és szánhidrát bevitelre, így számukra előnyös lehet a természetes édesítők alkalmazása. Aki egészségtudatosan étkezik, illetve a reform -vagy paleolit táplálkozást követi, azok számára is praktikus lehet ez az összeállítás. |
+ | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 8. sor: | ||
− | + | 1., Próbáld teljesen elhagyni a cukor használatát. Ebbe beletartozik a szőlőcukor (más néven:glükóz, dextróz), gyümölcscukor (más néven: fruktóz), nádcukor, növényi szirupok (juhar, agavé, datolya, tápióka, stb.), méz, kókuszcukor. | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | 2., Figyelj az élelmiszerek szánhidrát (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak. | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | 3., Használj természetes édesítőket | |
− | + | ||
− | + | * '''Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor''' | |
− | + | Egyik olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van: összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes. | |
− | + | ||
− | + | * '''Eritrit, eritritol (Erytritol)''' | |
− | + | Szintén természetes növényi alapú édesítőszerként számon tartott az eritrit (E968) (kukorica vagy búza keményítőből kivont cukoralkohol), melynek a GI-je 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukrot, illetve az egyik legjobban tolerálható anyag az emésztés szempontjából. Előnye még, hogy gyakorlatilag kalóriamentes. Édesítő ereje kicsit gyengébb, mint a cukoré (kb.60-80%). Főzésre, sütésre szintén alkalmas. Nincs mellékíze. | |
− | + | ||
− | + | * '''Sztívia, jázminpakóca (Stevia)''' | |
+ | Azon kevés természetes édesítők közé tartozik a sztívia (E960) levél is, amely nem tartalmaz egyáltalán kalóriát, viszont enyhe mellékízre számíthatunk a használatakor. Bármely formában használható a levél kivonata: sütés, főzés. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növény,ezért lúgosít, valamint a kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyetlen olyan növényi édesítő, amelyet nem kell beleszámolni a napi kalória bevitelbe, s a lebomlásakor semmilyen mellékhatás nem jelentkezik - ellentétben a cukoralkoholokkal és mesterséges édesítőkkel. Kb. 30x édesebb a cukornál, érdemes jóval kevesebbet használni belőle. | ||
+ | |||
+ | * '''Maltit, maltóz''' | ||
+ | A maltit (E965) kukoricakeményítőből vonják ki, melynek az édessége a cukorhoz képest 60-90%. Mivel az anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, így használható diabetikus élelmiszerekbe. Sütésre, főzésre alkalmas, mellékíz mentes. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | 4., Felejtsd el a mesterséges édesítőket | ||
+ | |||
+ | |||
+ | * '''Aszpartám''' | ||
+ | Az egyik legjobban vitatott édesítő az aszpartám (E951), mivel régebbi kutatások alapján rákkeltő anyagnak tekintették. Igaz a mindennapi mennyiség jóval többszöröse jelent veszélyt. Édessége kb. 200. erősebb a cukornál. Fontos odafigyelni fenilketonúriában szenvedőknek, hogy ne fogyasszanak aszpartamot, mert súlyos károkat okozhat a szervezetükben. | ||
+ | |||
+ | * '''Aceszulfám-K''' | ||
+ | Az Aceszulfám-K(E950) nem mondható veszélyes anyagnak, viszont szintén szintetikus édesítő. Kb. 200x édesebb a cukornál, és jól alkalmazható főzésnél, sütésnél, mivel megtartja az ízét. Mivel nem hasznosítja a szervezet, ezért nem is kell beleszámítani a napi kalória mennyiségbe. | ||
+ | |||
+ | * '''Szacharin''' | ||
+ | Egy jóval elfogadottabb és sűrűbben használt édesítőszer a szacharin (E954), mely édessége 200-300x erősebb, mint a cukoré. Hő hatására fémes, keserű ízűvé válik, valamint felszívódás nélkül ürül ki a szervezetből. Hasonló kétség merült fel a szacharinnal is, hogy rákkeltő lehet, de ez még nem igazolódott be. | ||
+ | |||
+ | * '''Ciklamát''' | ||
+ | A ciklamát szintén mesterséges édesítő, ami az ételekben nátrium- vagy káliumsóként fordul elő általában. Nem emészti meg a szervezet, ezért változatlan formában ürül ki, valamint energia- és kalóriamentes. Számos országban nem engedélyezett édesítőszer, mivel eleinte rákkeltő anyagnak tulajdonították, de idővel a kutatások nem bizonyították ezt a tényt. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | 5., Egyél inkább naponta többször (akár 5-8x) keveset, mint 3x sokat. Inkább a zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz, a gyümölcsökből heti 3-4x csak és egyszerre keveset. A péksüteményeket, kekszeket és édességeket teljesen hagyd el, valamint figyelj minden késztermék összetételére - van, hogy a felvágottak is tartalmaznak hozzáadott cukrot. | ||
+ | |||
+ | |||
+ | 6., Mozogj naponta 30 percet aktívan, ez segít mind a kalóriák, mind a szénhidrátok égetésében. | ||
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
36. sor: | 64. sor: | ||
* vércukormérő, hogy ha cukorbeteg vagy | * vércukormérő, hogy ha cukorbeteg vagy | ||
* konyhai mérleg | * konyhai mérleg | ||
− | * olyan receptek, | + | * olyan receptek, ami tartalmazza az adott édesítős változatot |
46. sor: | 74. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | * | + | * (http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2458/mesterseges-edesitoszerek) - A mesterséges édesítőszerekről. |
− | * | + | * (http://www.sweetab.hu/?p=erdekessegek) - Érdekességek az édesítőkről. |
− | * | + | * (http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mit-hasznaljunk-cukor-helyett) - Mit használjunk a cukor helyett. |
− | * | + | * (http://www.xilit.hu/) - A xilit egészségvédő hatása. |
− | * | + | * (http://www.stevia.shop.hu/stevia) - Mi a stevia? |
− | * | + | * (http://eritritol.info/) - Az eritritről. |
− | * | + | * (http://www.mindmegette.hu/egeszseges-cukorpotlok-48294) - Egészséges cukorpótlók. |
− | |||
− | |||
− | |||
− |