Cseresznyebefőttet készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell cseresznyebefőttet készíteni? == | == Hogyan kell cseresznyebefőttet készíteni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:cseresznyebefott.jpg|200 px|right]]A nyári gyümölcsök télre való átmentésének egyik legjobb módja a befőzés. Ennek az egyszerű tartósító módszernek a segítségével viszonylag jól meg tudjuk őrizni a gyümölcsök ízét, és ezek a nyáron befőzött gyümölcsök bizony sokszor jól jönnek a konyhában a téli hónapokban. A májusi korai, valamint a júniusban beérő cseresznye befőzésével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be cikkünkben, továbbá egy ínyenc változatának receptjét is leírjuk. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
22. sor: | 22. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Meggy befőzése esetén ugyanezeket a lépéseket kell követnünk | + | *Meggy befőzése esetén ugyanezeket a lépéseket kell követnünk. |
− | *A befőzés előtt ki is magozhatjuk a cseresznyét, hogy így egyszerűbb legyen a felhasználása, fogyasztása a későbbiekben | + | *A befőzés előtt ki is magozhatjuk a cseresznyét, hogy így egyszerűbb legyen a felhasználása, fogyasztása a későbbiekben. |
*Hideg víz helyett szirupot is forralhatunk, amelyben biztosan feloldódnak az alapanyagok. Ehhez forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a szalicilt/tartósítószert, és forrón öntsük a cseresznyékre. | *Hideg víz helyett szirupot is forralhatunk, amelyben biztosan feloldódnak az alapanyagok. Ehhez forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a szalicilt/tartósítószert, és forrón öntsük a cseresznyékre. | ||
*A nedves dunsztolást sütőben is elvégezhetjük. Tegyünk egy tepsibe vizet, a tepsi tetejére tegyünk egy grillrácsot, majd helyezzük a sütőbe. A rács tetejére helyezzük el az üvegeket, és 40-45 percig hagyjuk őket a meleg sütőben. A 40-45 perc letelte után kapcsoljuk le a sütőt, és a befőtteket a sütőben hagyjuk fokozatosan kihűlni. | *A nedves dunsztolást sütőben is elvégezhetjük. Tegyünk egy tepsibe vizet, a tepsi tetejére tegyünk egy grillrácsot, majd helyezzük a sütőbe. A rács tetejére helyezzük el az üvegeket, és 40-45 percig hagyjuk őket a meleg sütőben. A 40-45 perc letelte után kapcsoljuk le a sütőt, és a befőtteket a sütőben hagyjuk fokozatosan kihűlni. | ||
35. sor: | 35. sor: | ||
**késhegynyi szalicil/üveg vagy speciális befőtt-tartósító a csomagolásán meghatározott mennyiségben | **késhegynyi szalicil/üveg vagy speciális befőtt-tartósító a csomagolásán meghatározott mennyiségben | ||
**víz | **víz | ||
− | * '' | + | * ''csilis cseresznyebefőtthöz'' |
**2 kg nagy, kemény szemű cseresznye | **2 kg nagy, kemény szemű cseresznye | ||
**50 dkg cukor | **50 dkg cukor | ||
45. sor: | 45. sor: | ||
*Csak szép, egészséges cseresznyeszemeket használjunk! | *Csak szép, egészséges cseresznyeszemeket használjunk! | ||
− | *Ügyeljünk arra a befőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt. | + | * Ügyeljünk arra a befőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt. |
− | *Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott befőttet, mert könnyen megromolhat! | + | *Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott befőttet, mert könnyen megromolhat! |
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
53. sor: | 53. sor: | ||
* [http://www.otletkonyha.hu/receptek/befozes/kompotok-befottek/cseresznyebefott/201/131/91/ Egyszerű cseresznyebefőtt] | * [http://www.otletkonyha.hu/receptek/befozes/kompotok-befottek/cseresznyebefott/201/131/91/ Egyszerű cseresznyebefőtt] | ||
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | * Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | ||
− | |||
− |