Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Cseresznyebefőttet készíteni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell cseresznyebefőttet készíteni? ==
 
== Hogyan kell cseresznyebefőttet készíteni? ==
  
[[Fájl:cseresznye_befott.jpg|250 px|right]]A nyári gyümölcsök télre való átmentésének egyik legjobb módja a befőzés. Ennek az egyszerű tartósító módszernek a segítségével viszonylag jól meg tudjuk őrizni a gyümölcsök ízét, és ezek a nyáron befőzött gyümölcsök bizony sokszor jól jönnek a konyhában a téli hónapokban. A májusi korai, valamint a júniusban beérő cseresznye befőzésével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be cikkünkben, továbbá egy ínyenc változatának receptjét is leírjuk.
+
[[Fájl:cseresznyebefott.jpg|200 px|right]]A nyári gyümölcsök télre való átmentésének egyik legjobb módja a befőzés. Ennek az egyszerű tartósító módszernek a segítségével viszonylag jól meg tudjuk őrizni a gyümölcsök ízét, és ezek a nyáron befőzött gyümölcsök bizony sokszor jól jönnek a konyhában a téli hónapokban. A májusi korai, valamint a júniusban beérő cseresznye befőzésével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be cikkünkben, továbbá egy ínyenc változatának receptjét is leírjuk.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
22. sor: 22. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*Meggy befőzése esetén ugyanezeket a lépéseket kell követnünk, de célszerű kevesebb cukrot (2-3 evőkanál) hozzáadnunk, hogy megmaradjon a meggy jellegzetes savanykás íze.
+
*Meggy befőzése esetén ugyanezeket a lépéseket kell követnünk.
*A befőzés előtt ki is magozhatjuk a cseresznyét, hogy így egyszerűbb legyen a felhasználása, fogyasztása a későbbiekben. Ehhez magozó eszközt is használhatunk.
+
*A befőzés előtt ki is magozhatjuk a cseresznyét, hogy így egyszerűbb legyen a felhasználása, fogyasztása a későbbiekben.
 
*Hideg víz helyett szirupot is forralhatunk, amelyben biztosan feloldódnak az alapanyagok. Ehhez forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a szalicilt/tartósítószert, és forrón öntsük a cseresznyékre.
 
*Hideg víz helyett szirupot is forralhatunk, amelyben biztosan feloldódnak az alapanyagok. Ehhez forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a cukrot és a szalicilt/tartósítószert, és forrón öntsük a cseresznyékre.
 
*A nedves dunsztolást sütőben is elvégezhetjük. Tegyünk egy tepsibe vizet, a tepsi tetejére tegyünk egy grillrácsot, majd helyezzük a sütőbe. A rács tetejére helyezzük el az üvegeket, és 40-45 percig hagyjuk őket a meleg sütőben. A 40-45 perc letelte után kapcsoljuk le a sütőt, és a befőtteket a sütőben hagyjuk fokozatosan kihűlni.
 
*A nedves dunsztolást sütőben is elvégezhetjük. Tegyünk egy tepsibe vizet, a tepsi tetejére tegyünk egy grillrácsot, majd helyezzük a sütőbe. A rács tetejére helyezzük el az üvegeket, és 40-45 percig hagyjuk őket a meleg sütőben. A 40-45 perc letelte után kapcsoljuk le a sütőt, és a befőtteket a sütőben hagyjuk fokozatosan kihűlni.
35. sor: 35. sor:
 
**késhegynyi szalicil/üveg vagy speciális befőtt-tartósító a csomagolásán meghatározott mennyiségben
 
**késhegynyi szalicil/üveg vagy speciális befőtt-tartósító a csomagolásán meghatározott mennyiségben
 
**víz
 
**víz
* ''Csilis cseresznyebefőtthöz''
+
* ''csilis cseresznyebefőtthöz''
 
**2 kg nagy, kemény szemű cseresznye
 
**2 kg nagy, kemény szemű cseresznye
 
**50 dkg cukor
 
**50 dkg cukor
45. sor: 45. sor:
  
 
*Csak szép, egészséges cseresznyeszemeket használjunk!
 
*Csak szép, egészséges cseresznyeszemeket használjunk!
*Ügyeljünk arra a befőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.  
+
* Ügyeljünk arra a befőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.  
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott befőttet, mert könnyen megromolhat!
+
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott befőttet, mert könnyen megromolhat!
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
53. sor: 53. sor:
 
* [http://www.otletkonyha.hu/receptek/befozes/kompotok-befottek/cseresznyebefott/201/131/91/ Egyszerű cseresznyebefőtt]
 
* [http://www.otletkonyha.hu/receptek/befozes/kompotok-befottek/cseresznyebefott/201/131/91/ Egyszerű cseresznyebefőtt]
 
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)