Az elsózott ételt megmenteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
8. sor: | 8. sor: | ||
* Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt. | * Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt. | ||
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából. | * Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából. | ||
− | |||
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: === | === 2. Más alapanyag hozzáadásával: === | ||
* Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további főzés után szedd ki belőle. A burgonya könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból. | * Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további főzés után szedd ki belőle. A burgonya könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból. | ||
22. sor: | 21. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Nyáron, | + | * Nyáron, ha sokat izzadunk, kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra, ilyenkor engedélyezett a kicsit több só használata. |
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
38. sor: | 38. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Napi étrended során, ha lehet, kerüld a túlzott | + | * Napi étrended során, ha lehet, inkább kerüld a túlzott sózást, mivel normál, vegyes táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiséget. |
* A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet. | * A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet. | ||
+ | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
48. sor: | 49. sor: | ||
* [http://www.izeselet.hu/praktikak/az-elsozott-etel-megmentese/ Praktikák elsózott ételekhez] | * [http://www.izeselet.hu/praktikak/az-elsozott-etel-megmentese/ Praktikák elsózott ételekhez] | ||
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15441/napi_ot_gramm_so Napi ajánlott sófogyasztás] | * [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15441/napi_ot_gramm_so Napi ajánlott sófogyasztás] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− |