A lilakáposztát felhasználni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a lilakáposztát felhasználni? == | == Hogyan kell a lilakáposztát felhasználni? == | ||
− | [[Fájl:Lila_kaposzta.jpg|right|250px]] A zöldségek népszerűségi és egyben fogyasztási listájának végén kullog a lilakáposzta, mondhatni | + | [[Fájl:Lila_kaposzta.jpg|right|250px]] A zöldségek népszerűségi és egyben fogyasztási listájának végén kullog a lilakáposzta, mondhatni méltánytalanul. Sokan nem szeretik, pedig a szervezet számára igazi ásvány-, és vitaminbomba Élettani hatásai közé tartozik, hogy serkenti az agyműködést (megelőzi az Alzheimer-kórt), jó a szemre, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő funkciót tölt be, valamint javítja az emésztést, véd a rák ellen és erősíti az immunrendszert. Fogyasztásával csak jót teszel magadnak, ami a következő ínycsiklandozó recept kipróbálásával igazi élmény lesz. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
#'''Készíts belőle salátát.''' A lilakáposztára a többség automatikusan párolt káposztaként gondol, de érdemes nyersen elkészíteni, mert így károsodás nélkül benne maradnak a tápanyagok. Öntettel nyakon öntve a káposzta meg fog puhulni, így nincs szükség párolásra sem. A következő recept egy édeskésebb ízvilágú salátaverzió, viszont minden olyan hozzávalót tartalmaz, amelyek összeérve igazi finomsággá varázsolják a káposztát, még ha így az elején kicsit nehéz is ezt elhinni. | #'''Készíts belőle salátát.''' A lilakáposztára a többség automatikusan párolt káposztaként gondol, de érdemes nyersen elkészíteni, mert így károsodás nélkül benne maradnak a tápanyagok. Öntettel nyakon öntve a káposzta meg fog puhulni, így nincs szükség párolásra sem. A következő recept egy édeskésebb ízvilágú salátaverzió, viszont minden olyan hozzávalót tartalmaz, amelyek összeérve igazi finomsággá varázsolják a káposztát, még ha így az elején kicsit nehéz is ezt elhinni. | ||
#*A lilakáposztát mosd meg, majd vágd négybe. Minden negyedet keresztbe, minél vékonyabban szeletelj fel. Amikor a torzsájához érsz, azt is nyugodtan felvághatod vékonyan, mivel ebben koncentráltabban vannak jelen a káposzta hatóanyagai. | #*A lilakáposztát mosd meg, majd vágd négybe. Minden negyedet keresztbe, minél vékonyabban szeletelj fel. Amikor a torzsájához érsz, azt is nyugodtan felvághatod vékonyan, mivel ebben koncentráltabban vannak jelen a káposzta hatóanyagai. | ||
− | #*Darabolj fel két almát kis kockákra. Legjobb, ha édes típusú, sárga almát | + | #*Darabolj fel két almát kis kockákra. Legjobb, ha édes típusú, sárga almát választassz. |
#*Reszelj le egy sárgarépát. | #*Reszelj le egy sárgarépát. | ||
#*Vágj össze egy fél fej vöröshagymát nagyobb, de vékony csíkokra. | #*Vágj össze egy fél fej vöröshagymát nagyobb, de vékony csíkokra. | ||
− | #*Mindössze 5 szelet kígyóuborkára lesz még | + | #*Mindössze 5 szelet kígyóuborkára lesz még szükséges, amitől frissebb, zamatosabb lesz a saláta, de mégsem veszi át annyira az erős uborka ízt. Ehhez az 5 karika uborkát vágd pici kockákra. |
#*Öntetnek keverj össze joghurtot, tejfölt, mézet, olívaolajat és mustárt. Szórj bele borsot, és kicsit több sót, mert a káposzta úgyis felveszi, és úgy finom, ha van íze. Nyomj bele 1 kis gerezd fokhagymát. Fokhagymából azért nem kell sok, mert alapjában véve ez egy édeskésebb saláta lesz. | #*Öntetnek keverj össze joghurtot, tejfölt, mézet, olívaolajat és mustárt. Szórj bele borsot, és kicsit több sót, mert a káposzta úgyis felveszi, és úgy finom, ha van íze. Nyomj bele 1 kis gerezd fokhagymát. Fokhagymából azért nem kell sok, mert alapjában véve ez egy édeskésebb saláta lesz. | ||
#*Minden összetevőt tegyél egy nagy tálba és keverd össze. Csapj hozzá 2 marék mazsolát is. | #*Minden összetevőt tegyél egy nagy tálba és keverd össze. Csapj hozzá 2 marék mazsolát is. | ||
19. sor: | 19. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Ha fogyókúrázol, akkor a | + | *Ha fogyókúrázol, akkor a lilakáposztasalátát neked találták ki, mivel étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti és egyben táplál is. |
*Csirkemellhez adva köretként ideális ebéd. | *Csirkemellhez adva köretként ideális ebéd. | ||
*Vásárlásnál az élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válogasd ki. | *Vásárlásnál az élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válogasd ki. | ||
− | *Figyeld, hogy a külső levelei ne legyenek fonnyadtak. A kisebb káposztafejek általában zsengébbek és édesebbek. | + | *Figyeld, hogy a külső levelei ne legyenek fonnyadtak. A kisebb a káposztafejek általában zsengébbek és édesebbek. |
*Mazsola helyett/mellett vörösáfonyával is készítheted. | *Mazsola helyett/mellett vörösáfonyával is készítheted. | ||
53. sor: | 53. sor: | ||
* [http://www.tutitippek.hu/blog/voroskaposzta.php Vöröskáposzta felhasználása] | * [http://www.tutitippek.hu/blog/voroskaposzta.php Vöröskáposzta felhasználása] | ||
* [http://circusgardener.com/2014/12/30/winter-salad-red-cabbage-apple-and-cranberry/ Winter salad] | * [http://circusgardener.com/2014/12/30/winter-salad-red-cabbage-apple-and-cranberry/ Winter salad] | ||
− | |||
− |