A főtt tojást megpucolni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Válassz nem teljesen friss tojást! A tapasztalatok szerint nehezebben lehet megpucolni azt a tojást, ami egészen friss. A tojás (hűtőben) akár több hétig tárolható, de frissen is több napig eláll. Mindenesetre a felhasználása előtt érdemes letesztelni a tojás frissességét vízteszt segítségével. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tojás kezd elemelkedni az edény aljától, de azért még hozzáér egy kicsit, akkor épp ideális keménytojásnak. A héj alatt ugyanis már kialakult egy kis légbuborék, ami megkönnyíti majd a tojáshéj eltávolítását. |
− | # | + | # Főzd gőzben! Egy amerikai teszt szerint a vízgőzben főzött, illetve forrásban lévő vízbe tett tojásokat lehet legkönnyebben megpucolni. Ennek az az oka, hogy a gőznek nagyobb az energiája, mint a forró víznek, a hirtelen nagy hő hatására pedig a tojásfehérje molekulái gyorsan egymáshoz tapadnak, nem ragad a szélső réteg a tojást körülvevő hártyához. Ezért ha könnyen pucolható főtt tojásra vágysz, az alábbiak szerint főzd a tojást: |
## A lábosban először forrald fel a vizet – akár az is elég, ha csak 1,5-2 cm magasan áll a víz, hiszen a tojás a vízgőzben is megfő. Ha biztosra akarsz menni, akkor annyi vizet is forralhatsz, amennyi teljesen ellepi majd a tojásokat, de ügyelj arra, hogy tényleg lobogva forrjon a víz. Használj fedőt, ha szükséges! | ## A lábosban először forrald fel a vizet – akár az is elég, ha csak 1,5-2 cm magasan áll a víz, hiszen a tojás a vízgőzben is megfő. Ha biztosra akarsz menni, akkor annyi vizet is forralhatsz, amennyi teljesen ellepi majd a tojásokat, de ügyelj arra, hogy tényleg lobogva forrjon a víz. Használj fedőt, ha szükséges! | ||
## A tojásokat kanállal engedd bele a forró vízbe, majd fedd le, hogy minél gyorsabban, és minél hevesebben forró vízben főjenek. | ## A tojásokat kanállal engedd bele a forró vízbe, majd fedd le, hogy minél gyorsabban, és minél hevesebben forró vízben főjenek. | ||
## A tojás főzési idejét attól a pillanattól számold, amikor újra hevesen kezd lobogni a víz. Várj kb. 10 percet. | ## A tojás főzési idejét attól a pillanattól számold, amikor újra hevesen kezd lobogni a víz. Várj kb. 10 percet. | ||
− | # | + | # Még a forró vízben törd meg a tojás héját! A főzési idő végén kocogtasd meg egy kicsit a tojások héját az előbb használt kanál végével, éppen csak annyira, hogy megrepedjen a héjuk. Hagyd így a lobogva forró vízben további fél-egy percig! Ettől még nem fog kialakulni a tojássárgáján a túlfőzésre utaló szürkészöld réteg (arra inkább akkor kell számítani, ha főzés után sokáig hagyjuk melegen a tojást). Viszont a megrepedt tojáshéjat így fellazítja a forrongó víz és a légbuborékok, így elválik a fehérjétől. |
− | # | + | # Hűtsd le a tojást! Ezután vedd le a tűzről a lábost, öntsd ki belőle a forró vizet, és engedj a kész főtt tojásokra minél hidegebb, akár hűtött vagy jeges vizet. Így egyrészt nem fő túl a tojás, másrészt a hirtelen hőkülönbség tovább segít abban, hogy fellazuljon a tojáshéj. A hideg vizes öblítést akár kétszer is megismételheted. |
− | # | + | # Pucold meg a tojást egy mozdulattal! Ha követted a fenti lépéseket, akkor valószínűleg könnyen meg tudod pucolni a tojást, bármilyen módszerrel is próbálkozol. Az alábbiakban azért ismertetünk több különböző technikát, érdemes kipróbálni, hogy nálad melyik válik be a legjobban: |
− | ## | + | ## Tojás rázása vízben: A főtt tojást tedd egy nagyobb pohárba, engedj rá vizet úgy, hogy azért ne legyen teljesen tele a pohár, majd fedd le egy kistányérral (shakerrel vagy zárható, termosztátos pohárral is próbálkozhatsz, ha van). Rázd meg erősen a poharat. A lotyogó, rázkódó víz elválasztja a főtt tojást a héjától – ha esetleg nem is jön le teljesen, rázás után már nagyon könnyű eltávolítani. A főtt tojásfehérje viszont nem sérül meg a folyamat során. |
− | ## | + | ## Tojás kikanalazása: A tojás végénél távolíts el egy darab héjat, majd egy kanál tompa végét lassan vezesd be a héj és a fehérje közé. Forgasd körbe a kanalat, így a héj egy mozdulattal leválasztható. Kis gyakorlás után a fehérje sérülése nélkül is meg lehet így hámozni a tojást. |
− | ## | + | ## Tojás kifújása: A tojás alsó, tompább végén egy nagyobb, a csúcsán pedig egy kisebb darabot távolíts el a tojáshéjból. Ezután fogd körbe az ujjaiddal a tojást, mintha a héj egy darab cső lenne. A hegyes végénél fújj bele, így a levegő sérülésmentesen kilöki a tojást a héjból. |
− | ## | + | ## Tojás hengergetése: Ha úgy látod, hogy a tojás héja a megfelelő főzési technika hatására eléggé fellazult, akkor további segédeszközök nélkül is eltávolíthatod: egyszerűen üsd a tojás két végét az asztalhoz, majd fektesd el, és egy határozott mozdulattal gördítsd végig a tojást az asztallapon úgy, hogy közben egy kicsit le is nyomod (de vigyázz, ne túl erősen, mert akkor a fehérje is megsérül). Ha sikerül úgy kivitelezni a mozdulatot, hogy csak a fellazult tojáshéj repedezett be, akkor pár apró mozdulattal meg tudod hámozni a főtt tojást. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
42. sor: | 42. sor: | ||
<youtube>FV9ytMg_fi4</youtube> | <youtube>FV9ytMg_fi4</youtube> | ||
− | === Főtt tojás pucolása | + | === Főtt tojás pucolása kifújása=== |
<youtube>qSR9Z1H0ycs</youtube> | <youtube>qSR9Z1H0ycs</youtube> | ||
51. sor: | 51. sor: | ||
* [http://www.nosalty.hu/ajanlo/2-nevetsegesen-egyszeru-fotttojaspucolo-trukk Főttojáspucoló trükkök a Nosalty-n] | * [http://www.nosalty.hu/ajanlo/2-nevetsegesen-egyszeru-fotttojaspucolo-trukk Főttojáspucoló trükkök a Nosalty-n] | ||
* [http://www.evamagazin.hu/keszits_spajz/27461_igy_hamozd_a_fott_tojast.html Házi praktikák tojás pucolásához] | * [http://www.evamagazin.hu/keszits_spajz/27461_igy_hamozd_a_fott_tojast.html Házi praktikák tojás pucolásához] | ||
− | |||
− |