A 2013-as ország tortát elkészíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a 2013-as ország tortáját elkészíteni? == | == Hogyan kell a 2013-as ország tortáját elkészíteni? == | ||
− | [[Fájl:64078.jpg|right|300px]]A '''Milotai mézes diótorta''' megálmodója Bacskó Szilárd budapesti cukrász, aki ezzel a tortával nyerte el 2013-ban az Ország Tortája címet. A torta meghatározó alapanyaga a dió, további részei a mézes és pralinés krém közötti vékony és roppanós betét. Egyáltalán nem egyszerű elkészíteni, így egy háziasszonynak kimondottan nagy kihívás lehet, viszont érdemes próbálkozni vele, mert az ínycsiklandozó ízhatás garantált. Fontos precíznek lennünk az elkészítésekor, mivel egyes hozzávalók csak adott hőfokon használhatók. Lássuk, hogyan kell egy 16 szeletes Milotai mézes diótortát elkészíteni! | + | [[Fájl:64078.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, valamint az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A '''Milotai mézes diótorta''' megálmodója Bacskó Szilárd budapesti cukrász, aki ezzel a tortával nyerte el 2013-ban az Ország Tortája címet. A torta meghatározó alapanyaga a dió, további részei a mézes és pralinés krém közötti vékony és roppanós betét. Egyáltalán nem egyszerű elkészíteni, így egy háziasszonynak kimondottan nagy kihívás lehet, viszont érdemes próbálkozni vele, mert az ínycsiklandozó ízhatás garantált. Fontos precíznek lennünk az elkészítésekor, mivel egyes hozzávalók csak adott hőfokon használhatók. Lássuk, hogyan kell egy 16 szeletes Milotai mézes diótortát elkészíteni! |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
=== Grillázs felvert elkészítése === | === Grillázs felvert elkészítése === | ||
+ | * 3 db tojássárgája | ||
+ | * 3 db tojásfehérje | ||
+ | * 50 g cukor | ||
+ | * 50 g dió grillázs | ||
+ | * 50 g liszt | ||
+ | * 70 g pörkölt darált dió | ||
+ | * 15 g olaj | ||
+ | * 5 g vaníliás cukor | ||
+ | * 1 db citrom héja | ||
# A '''diós grillázs''' elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni. | # A '''diós grillázs''' elkészítése: 45 g cukrot és 26 g durvára vágott diót 165 °C-ig kell melegíteni egy lábosban, majd ha karamellizálódott, egy kivajazott tepsire kiönteni és 5 mm vastagra nyújtani, s amikor kihűlt kézzel apróra törni. | ||
− | # A '''felvert''' elkészítése: | + | # A '''felvert''' elkészítése: verjük fej a tojásfehérjét a cukorral keményebb habbá, de még legyen kicsit kenhető állagú. Utána egyből egy kézi habverővel krémesítsük a tojássárgáját. Öntsük a sárgáját a fehérje habhoz és hablapáttal forgassuk be, majd folyamatos lassú adagolás mellett a lisztet is tegyük bele. |
− | # A kész tésztába | + | # A kész tésztába keverjük bele az olajat, a reszelt citromot, a vaníliás cukrot, a darált diót és a grillázst. |
# Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját. | # Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot formázzunk és 180 fokon, 8-10 percig süssük készre a felvert tésztáját. | ||
=== A ropogós pralinékrém elkészítése === | === A ropogós pralinékrém elkészítése === | ||
− | # | + | * 30 ml víz |
− | # Adjuk hozzá a | + | * 30 g cukor |
+ | * 7,5 dkg darált dió | ||
+ | * 25 g fehércsokoládé | ||
+ | * 20 g karamellizált ostyatörmelék | ||
+ | # A vizet a cukorral addig főzzük míg egy '''szálpróbát''' tudunk csinálni vele: a megfelelő sűrűségű cukorszirupot két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belőle. | ||
+ | # Adjuk hozzá a 7,5 dkg darált diót. | ||
# Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel. | # Ezután hűtsük le kb. 29 fokig, majd pépesítjük botmixerrel. | ||
− | # Tegyük bele | + | # Tegyük bele a fehércsokit is és azonos hőmérsékleten hűtsük le kb. 20 fokra, majd a 20 g karamellizált ostyatörmeléket (karamell és apró keksz keveréke vagy durvára tört kukoricapelyhet) keverjük hozzá. |
=== A diós krém elkészítése === | === A diós krém elkészítése === | ||
− | + | * 0,5 dl tej | |
− | # Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor | + | * 60 g cukor |
+ | * 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája) | ||
+ | * 1 db citromhéj | ||
+ | * 5 g vaníliás cukor | ||
+ | * 20 g oldott zselatin (20 g zselatint 1,3 dl vízben kell feloldani) | ||
+ | * 300 g tejszínhab | ||
+ | * 120 g pörkölt és finomra őrölt dió | ||
+ | # A tejet a cukrot és a tojássárgáját 72 fokig melegítsük, és tegyük hozzá a citromhéjat és a vaníliás cukrot. | ||
+ | # Amikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adagoljuk bele az oldott zselatint, a tejszínhabot és a pörkölt, finomra őrölt diót. | ||
=== A mézes krém elkészítése === | === A mézes krém elkészítése === | ||
− | + | * 0,5 dl tej | |
− | # | + | * 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb a méz, annál ízletesebb lesz a krém) |
+ | * 50 g tojássárgája (2 tojás sárgája) | ||
+ | * 15 g oldott zselatin (15 g zselatint 1 dl vízben kell feloldani) | ||
+ | * 200 g tejszínhab | ||
+ | # A tejet a mézzel és a tojássárgájával melegítsük kb. 72 fokig. | ||
+ | # Mikor a krém kb. 27 fokra lehűlt, akkor adjuk hozzá az oldott zselatint és a tejszínhabot. | ||
=== A karamell bevonat elkészítése === | === A karamell bevonat elkészítése === | ||
− | # | + | * 95 g cukor |
− | # Amikor a cukor feloldódott, | + | * 150 g tej |
+ | * 30 g vaj | ||
+ | * 6 g keményítő | ||
+ | * 12 g hideg víz | ||
+ | * 10 g oldott zselatin | ||
+ | |||
+ | # Karamellizáljuk meg a cukrot és melegítsük kb. 170 fokra, majd öntsük hozzá a tejet és a vajat. | ||
+ | # Amikor a cukor feloldódott, oldjuk fel a keményítőt hideg vízben, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint. | ||
=== A diós roppanós lap elkészítése === | === A diós roppanós lap elkészítése === | ||
− | # | + | * 65 ml narancslé (frissen facsart) |
+ | * 65 g vaj | ||
+ | * 150 g porcukor | ||
+ | * 75 g darált dió | ||
+ | * 30 g liszt | ||
+ | |||
+ | # Forraljuk fel a narancslevet a vajjal és még forrón öntsük hozzá a a száraz összetevőket, amiket már előtte összekevertünk. | ||
# A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re. | # A masszát tegyük félórára pihenni, majd tegyük bele egy nyomózsákba, és teflonos papírra kb. zöldborsó méretű apró gömböket formázzunk egymástól legalább 8 cm-re. | ||
# 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni. | # 180 fokos sütőben süssük aranybarnára, amikor kész még melegen egy fakanálra tegyük fel elgörbítve a lapokat és hagyjuk kihűlni. | ||
58. sor: | 98. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát | + | * Vaníliás cukor helyett használhatunk igazi vaníliát azzal finomabb lesz. |
* A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek. | * A pontos hőfokokra érdemes nagyon odafigyelni, hogy ne rontsuk el a tortát, mivel egyes alapanyagok csak adott hőmérsékleten érvényesülnek. | ||
− | * Érdemes beszerezni egy | + | * Érdemes beszerezni egy a szakácsok által használt hőmérőt. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * Szakács hőmérő |
− | + | * Alapanyagok | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | * | ||
* Tortakarika | * Tortakarika | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel | + | * Vigyázzunk az edényekkel és a krémekkel mert forróak lehetnek! |
− | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
127. sor: | 123. sor: | ||
* [http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/milotai-mezes-grillazstorta-recept-magyarorszag-mennyei-tortaja-2013?page=0,1 Milotai mézes diótorta.] | * [http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/milotai-mezes-grillazstorta-recept-magyarorszag-mennyei-tortaja-2013?page=0,1 Milotai mézes diótorta.] | ||
* [http://eletszepitok.hu/orszagtorta2013/#.UxuChfl5PwZ A torta elkészítése.] | * [http://eletszepitok.hu/orszagtorta2013/#.UxuChfl5PwZ A torta elkészítése.] | ||
− | |||
− |