Ételt fotózni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
11. sor: | 11. sor: | ||
#* Legyen gusztusos! Hallgass az érzékeidre, és rendezgesd úgy a különböző fogásokat, hogy gyönyörködni lehessen benne. De vigyázz, hogy szedésnél, nehogy lecsöpögtesd, összemaszatold a tányér szélét, mert az nem gusztusos. Ha mégis sikerül lecsöpögtetni, akkor szalvétával óvatosan töröld le. | #* Legyen gusztusos! Hallgass az érzékeidre, és rendezgesd úgy a különböző fogásokat, hogy gyönyörködni lehessen benne. De vigyázz, hogy szedésnél, nehogy lecsöpögtesd, összemaszatold a tányér szélét, mert az nem gusztusos. Ha mégis sikerül lecsöpögtetni, akkor szalvétával óvatosan töröld le. | ||
#* Friss hozzávalókból készítsd a fogást, hogy ne fonnyadt, többnapos étel hatását keltse. | #* Friss hozzávalókból készítsd a fogást, hogy ne fonnyadt, többnapos étel hatását keltse. | ||
− | #* Ha egyszínű ételt fotózol, mindenképpen tegyél rá egy csipet más színt is, az étel jellegétől függően például egy cikk zöldséget/gyümölcsöt, egy szórásnyi zöldfűszert, színes olajcsurgatást (tökmagolaj, olívaolaj), egy maréknyi cukorkát stb. | + | #* Ha egyszínű ételt fotózol, mindenképpen tegyél rá egy csipet más színt is, az étel jellegétől függően például egy cikk zöldséget/gyümölcsöt, egy szórásnyi zöldfűszert, színes olajcsurgatást (tökmagolaj, olívaolaj), egy maréknyi cukorkát, stb. |
#* Nagyon kívánatos tud lenni, ha meg van kezdve az étel, és a tányéron a megtört süti/kenyérszelet helyén kevéske morzsa marad. Ezzel elkerülheted a túl szabályosnak ható képeket. | #* Nagyon kívánatos tud lenni, ha meg van kezdve az étel, és a tányéron a megtört süti/kenyérszelet helyén kevéske morzsa marad. Ezzel elkerülheted a túl szabályosnak ható képeket. | ||
#* Ha fagylaltot vagy egyéb gyorsan olvadó dolgokat is fotóznál, akkor tedd be a tányérját a fagyasztóba fényképezés előtt, így lelassítod az olvadás folyamatát. Ha tűzforró ételre kerül a sor, vigyázz, mert a gőz bepárásíthatja az optikát. Ezért várj egy kicsit, hogy lehűljön, viszont ne annyira, hogy bebőrösödjön. | #* Ha fagylaltot vagy egyéb gyorsan olvadó dolgokat is fotóznál, akkor tedd be a tányérját a fagyasztóba fényképezés előtt, így lelassítod az olvadás folyamatát. Ha tűzforró ételre kerül a sor, vigyázz, mert a gőz bepárásíthatja az optikát. Ezért várj egy kicsit, hogy lehűljön, viszont ne annyira, hogy bebőrösödjön. | ||
23. sor: | 23. sor: | ||
#* Izgalmas fotókat készíthetsz, ha dinamikussá teszed a képet. Tölthetsz bele életet, ha belevonsz embereket, például egy belógó kéz éppen tekeri fel a villára a makarónit, vagy éppen fűszert szór az ételre. Többféle kreatív megoldással is kísérletezhetsz. | #* Izgalmas fotókat készíthetsz, ha dinamikussá teszed a képet. Tölthetsz bele életet, ha belevonsz embereket, például egy belógó kéz éppen tekeri fel a villára a makarónit, vagy éppen fűszert szór az ételre. Többféle kreatív megoldással is kísérletezhetsz. | ||
#'''Gép beállítása:''' | #'''Gép beállítása:''' | ||
− | #* Pár alap dolog: Ha digitális kompakt gépet használsz, akkor kapcsold ki a vakut, valamint digitális helyett optikai | + | #* Pár alap dolog: Ha digitális kompakt gépet használsz, akkor kapcsold ki a vakut, valamint digitális helyett optikai zoom-mal kísérletezz. Ha komolyabb géped van (DSLR, MILC), akkor profi optikával és rendszer-, esetleg stúdióvakuval gyönyörű képeket készíthetsz. Közeli, éles képeket készíts. Próbaként csinálj néhány kockát, hogy megtapasztald, milyen beállításokkal, és milyen értékekkel kell dolgoznod, hogy a fotód úgy nézzen ki, ahogy megálmodtad. |
− | #* Ha komolyabban szeretnél ételfotózással foglalkozni, rengeteg olyan könyvet, illetve anyagot találsz az interneten, amivel profivá képezheted magad, de fotós suliba is beiratkozhatsz. Így a szakmai háttérrel is tisztába jöhetsz, úgy, mint: rekeszállás, ISO, blende, fehéregyensúly stb. | + | #* Ha komolyabban szeretnél ételfotózással foglalkozni, rengeteg olyan könyvet, illetve anyagot találsz az interneten, amivel profivá képezheted magad, de fotós suliba is beiratkozhatsz. Így a szakmai háttérrel is tisztába jöhetsz, úgy, mint: rekeszállás, ISO, blende, fehéregyensúly, stb. |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
52. sor: | 53. sor: | ||
* [http://www.mindmegette.hu/etelfotozasrol-receptkuldo-olvasoknak-46543 Ételfotózás] | * [http://www.mindmegette.hu/etelfotozasrol-receptkuldo-olvasoknak-46543 Ételfotózás] | ||
* [http://www.hazisafrany.blog.hu/2013/05/07/etelfotozas_bloggerszemmel_1_a_gep_es_az_alapfunkciok Ételfotózás bloggerszemmel] | * [http://www.hazisafrany.blog.hu/2013/05/07/etelfotozas_bloggerszemmel_1_a_gep_es_az_alapfunkciok Ételfotózás bloggerszemmel] | ||
− | |||
− | |||
− |